( AdPlayers.ro ) NextCap, Gavrila&Asociatii, Headvertising, Cohn&Jansen- agentiile care au semnat un protest comun la adresa festivalului de publicitate Ad'Or reactioneaza la raspunsul lui Bogdan Naumovici de la Leo Burnett. Cele patru agentii ne-au remis un comunicat in urma cu cateva minute pe care vi-l redam in intregime:
"Avand in vedere ca "raspunsul" dat comunicatului nostru de catre directorul de creatie al unei agentii multinationale a fost preluat de multe canale, dorim pe aceleasi medii sa explicam comunitatii de marketing de ce nu suntem deloc speriati sau rusinati de numarul premiilor pe care nu le vom obtine la aceasta editie Ad'Or sau la alte festivaluri internationale de publicitate.
Comunicatul la care se refera domnul Naumovici nu a fost dat "ca sa ne promovam pe spinarea dansului", ci pentru ca organizatorii comunicasera mass-media ca doar Lowe, dintre "agentiile importante", nu participa la Ad'Or. Ceea ce nu era deloc adevarat asa ca am simtit nevoia sa facem public acest lucru. Comunicatul nostru era o forma de a atrage atentia asupra traseului festivalului Ad'Or, pentru ca "scandalul Ad'Or" nu a inceput anul trecut, cum opina dl. Naumovici, ci inca de acum 3 editii si doar s-a intetit, odata cu trecerea timpului si cresterea dozei de grotesc din competitie.
Ca intotdeauna, poate si datorita formatiei dansului, dl. Naumovici aduce in discutie aritmetica drept argument intr-o discutie despre creativitate. Ne numara premiile si isi numara premiile. Deloc surprinzator, dansul iese mai bine. De alminteri, era normal sa fie asa, cate vreme a participat la toate editiile Ad'Or spre deosebire de "cele 4 agentii". Oricum, poate sta linistit, va avea din ce in ce mai multe premii la Ad'Or, pentru simplul motiv ca noi nu vom participa. Ne asumam lejer acest "handicap" de vitrina.
Pentru ca noi consideram ca numaratul premiilor e irelevant pentru a stabili cine e creativ si cine nu. Mai mult, in cazul de fata e ca si cum ti-ai numara banii cot la cot cu un baron local. Invariabil baronul va castiga, numai ca toata lumea stie cum si-a facut banii. A aprecia creativitatea numarand premii e echivalent cu a judeca calitatea oamenilor dupa cea a masinilor pe care acestia le conduc.
Ce nu poate dl. Naumovici sa inteleaga este ca nu e musai sa participi la festivaluri ca sa fii o agentie creativa. Dansul ne felicita ca i-am adus in Romania pe KesselsKramer. De ce oare? Poate pentru ca faimosul shop de creatie din Amsterdam este considerat de multi ca fiind cea mai creativa agentie din lume? Dar stie oare domnul Naumovici ca agentia KesselsKramer nu inscrie lucrari la festivalurile de creatie? Cum isi explica acest fapt? Si atunci cum a ajuns KesselsKramer sa fie atat de faimoasa, asa, fara premii la tescherea? Cum de mai are clienti? Cum atrage ea top-talent? Pentru ca slava Domnului, clientii stau la coada ca sa lucreze cu ei, iar multi din oamenii de acolo lucreaza "pe capace de bere", doar ca sa isi poata pune in portofoliu faptul ca au trecut si ei pe la KK. Oare sunt nebuni? Asa, fara trofee?
Si in general, cum crede dansul ca niste jurii pot decide absolut si definitiv cine e creativ si cine nu? Stie oare dl. Naumovici ca Academia Franceza organiza concursuri de pictura pe la sfarsitul secolului XIX si ca de majoritatea "laureatilor" posteritatea nu mai zice nimic? Asta in timp ce impresionistii - expusi azi in toate muzeele - nu castigau nimic? (de unde si termenul peiorativ de "academism"). Moment in care il lasam in pace pe dl. Naumovici si academismul sau publicitar, si ne vedem mai departe de cautarile noastre si de largirea vocabularului publicitatii romanesti. Vocabular pe care indivizi ca dansul il reduc la cateva scheme si retete din care nu mai pot iesi de cativa ani buni.
Ii intelegem atasamentul pentru minunata lume a festivalurilor de advertising. E ceva ce dansul poate intelege. E cu scheme, categorii, reguli, regulamente, e ceva clar, nu "fuzzy" si complicat, ca lumea adevarata a marketingului modern. Se simte la festival ca pestele in apa, pentru ca stie cum se fac punctele si stie ca acela care are mai multe castiga. E ceva simplu, care nu il solicita prea tare. Stim ca ii place, si tocmai de aceea, dupa cum am facut-o si cu alta ocazie, ii uram bafta la Ad'Or 2005.
Incheiem referindu-ne tocmai la incheierea dansului, in care dl. Naumovici ne reproseaza ca, in buna traditie romaneasca, tot ce vrem noi este sa moara si caprele vecinilor. Nu e adevarat. Ce dorim noi este sa moara caprele clonate ale vecinilor. Pentru ca, in viziunea noastra, clonarea e si imorala si ilegala. Atat in zootehnie, cat si in advertising.
In logica fireasca a lucrurilor, forma noastra de exprimare si-ar fi gasit replica intr-un comunicat emis de catre RAAA, organizatia ce patroneaza Ad'Or-ul. Dar logica nu functioneaza intotdeauna: dl. Naumovici s-a considerat indreptatit sa repare onoarea proaspat maculata a festivalului printr-un raspuns in nume personal si in numele agentiei care a luat cele mai multe premii pana acum la Ad'Or. Ceea ce confirma inca o data teza noastra, anume ca Ad'Or a incetat sa fie festivalul publicitatii romanesti, si a ajuns sa fie festivalul catorva. Al unora. Al domnului Naumovici, de pilda." incheie NextCap, Gavrila&Asociatii, Headvertising si Cohn&Jansen comunicatul remis AdPlayers.ro . (Iulian Toma)