.
.
( AdPlayers.ro Iulian Toma, iulian.toma@adplayers.ro )
La 10 ani de la lansarea pe piata din Romania, METRO si-a propus pentru prima data o campania de imagine emotionala cu un rol educational propunandu-si sa explice conceptul si beneficiile unui cash & carry, spun autorii noii campanii de imagine „METRO. Furnizorul tau de incredere”. Ei precizeaza ca, pentru prima oara in istoricul comunicarii worldwidwe si pentru prima oara in Romania, Metro a realizat o campanie tactica care transmite emotii si nu neaparat beneficii pragmatice.
Autorii
Campania este realizata de o echipa Metro reprezentata de Andreea Ionescu-Director de Marketing, Dan Hicolescu- Advertising Manager, agentia de strategie si project management: HDH Brand Management - Dana Holingher, Elena Mitrofan, agentia de creatie: ACME - Paramon Ditu, Ionut Pascu si THOR Systems – agentie de media. METRO. Furnizorul tau de incredere” se deruleaza pe outdoor, presa, radio, posm, instore TV si este urmata de campanii tactice pe outdoor, posm, instore TV. Campania de relatii publice este gestionata de Hook Communication, condusa de Ioana Lucescu.
Conform semnatarilor campaniei, obiectivele de comunicare ale noii campanii de imagine Metro sunt: sa explice pietii ca este un cash and carry, sa isi reafirme pozitionarea B2B, sa suplineasca nevoia de emotie, evidenta in feedbackul clientilor, cu o optiune care sa ramana, totusi, cantonata, in limbajul afacerilor si sa aduca inapoi in mintea clientilor si potentilalior clienti beneficiile pe care le prezinta acest tip de afacere. Promotorii Metro sustin ca printre beneficiile acestuia se numara: sortiment larg, preturi accesibile, calitate, control, experienta.
Campania de imagine
„Asa s-a nascut campania de imagine aniversara cu line-ul “Furnizorul tau de incredere””, spun promotorii acesteia. Tot ei, ne mai asigura ca, dupa campania strategica, de lansare a aniversarii, au urmat si vor mai urma campaniile tactice. Prima dintre ele se centreaza pe calitate, exprimata prin prospetime, a doua, lansata in luna mai, vorbeste despre avantajul marcilor proprii Metro. Urmeaza si altele.
Obiectivul de marketing al campaniei de imagine “METRO.Furnizorul tau de incredere” este cresterea vanzarilor insa pe un capital imbunatit: o legatura de incredere cu clientii, calitatea produselor, marcile proprii, serviciile si nu in ultimul rand repozitionarea brandului exclusiv pentru targetul de business.
Noua campanie de imagine se bazeaza, sustin autorii ei, pe piloni strategici in politica de relatii cu clientii - sortiment, promovare - si exprima in termeni de advertising intoarcerea Metro catre client. Cu alte cuvinte, adauga reprezentantii agentiei de publicitate, descrie o realitate care se intampla in operatiuni si nu doar cosmetizeaza o marca. Campania este strans aliniata cu latura comerciala – mai concentrata pe profilul clientului, mai incisiva, mai directa.
Conceptul creativ
„Cand esti la inceput de drum, e o adevarata mana cereasca sa gasesti pe cineva pe care sa te poti bizui”, spun cei de la agentia de publicitate HDH. Este povestea oricarui “tanar” comerciant a carui afacere de succes a crescut odata Metro. Executia campaniei este un testimonial clasic, ocazie cu care fotografiile clientilor, persoane cu adevarat clienti Metro, nu doar niste chipuri din bazele de date ale agentiilor, au ajuns in ziare, pe otdoor si in magazine, conferind “caldura” si valoare umana brandului, sustin creativii campaniei.
Sub aceeasi semnatura “METRO. Furnizor de calitate”, noua campanie de imagine este urmata de doua campanii tactice care merg pe liniile „Produse cu adevarat proaspete”, respectiv „Marci proprii”.
Vechiul Metro
Asa cum afirma reprezentantii noii imagini, Metro s-a nascut in perioada de crestere economica europeana a anilor ’60, cu simplitatea, onestitatea si transparenta specific germana. Ca model de comunicare, pana in perioada razboaielor de preturi din Europa de vest, Metro a ales varianta “low profile” – in economia brandului, cel mai important rol fiind jucat de logo-ul si legatura cu semnalizarile din uriasele magazine care s-au extins, treptat, in tarile occidentale.