Ca unul care am trait atat 20 de ani in epoca in care televiziunea era condusa de partidul comunist roman, la care se adauga alti 25 de ani de competitii electorale intre mai multe partide de dupa ‘90, realizez ca nu doar "Statul de Drept" sau "Libertatea cuvantului" sunt valori importante dupa ’90 incoace. Daca nu ai discernamant, atunci si "libertatea privitului" la televizor poate dauna grav libertatii omului daca esti chemat in strada de cine nu trebuie, atunci cand nu trebuie sa iesi. Sa ma explic:
Nu-i nicio nenorocire ca 1 sau 2 din 10 romani vad astazi la TV ca pe o nedreptate sau un adevar decizia justitiei care trimite un om la puscarie pe 10 ani si confisca sedii de firme pana la recuperarea prejudiciului. Mai grav este ca telespectatorul este atat de intunecat ca nu distinge intre libertatea cuvantului unei televiziuni si libertatea televiziunii de a alege alt sediu, interpretand-o drept lipsa libertatii cuvantului.
Asa s-a intamplat ca oamenii sa inteleaga prost si “plimbarea libertatii” drept libertatea de a-i sanctiona cu cuvinte jignitoare pe cei care nu impartaseau parerile promotorilor la libertate ale postului de televiziune care i-au chemat La manifestatie. Slava Domnului ca nu s-a transformat intr-o bataie a unui public TV care cer astfel socoteala cu privire la opiniile politice de la vreo alta adunare “spontana”. Ia imaginati-va insa o intalnire cu vreo 20 de suporteri microbisti dupa o bere sau doua, proaspat iesiti de pe un stadion dupa ce echipa favorita a luat bataie. Nu-mi imaginez ce bataie ar fi iesit.
Un sfert de veac au votat romanii “democratie” la carma statului si, in loc sa-I schimbe pe alesi prin vot, au ajuns sa se bata intre ei ca chiorii. Daca evenimente ca "Plimbarea Libertatii" este misiunea unei comunicari publice a unui post de televiziune care a adus telespectatorii in strada sa-si etaleze vectorii de imagine, atunci libertatea privitului la astfel de posturi include episoade care dauneaza grav brandului de televiziune. Nu mai spun ca ar trebui scoase de CNA din grila de program.
Chiar daca un singur punct de rating tv este expus unui mesaj care poate duce necontrolat la o violenta, atunci cei care nu stapanesc mesajul sau ordinea in strada, trebuie sa se gandeasca de doua ori daca ne mai apara de cevi certati cu ordinea publica. Pentru cei mai putin avizati, un punct de rating la tv reprezinta un procent (1%) din publicul in care se fac masuratorile, adica aproximativ 90.000 de oameni din publicul urban din Romania sau in jur de 180.000 din publicul national. Atat este de important cuvantul rostit la TV. Daca ceva nu este in regula, a doua zi "greseala" emisa de un post ar trebui sa fie semnalul de alarma care alerteaza CNA-ul sa sanctioneze o emisiune inainte sa ajunga la fapte care ar deranja linistea cetatenilor, tot asa cum zgomotul unei “petreceri” alerteaza organele de ordine publica sa opreasca tulburarea linistii altora.
E mare lucru sa ai libertatea sa alegi intre un post de televiziune care urmareste nenorocirea sinistratilor de dupa inundatii si unul care face propaganda conducatorilor vremelnici. A alege intre primul si al doilea pare sa nu mai fie atat de clar. E mai important sa urmaresti dezbaterea zilei de la tribunal ori lansarea unui candidat la presedintie, decat sa mergi sa vezi ce mai fac nenorocitii de sinistrati dupa inundatii. Omul poate sa moara ca animalul pe camp, sub mal, dupa inundatii. Este grav daca zanganitul catuselor condamnatului sau interesul pentru viitorul candidat la presedintie ne salveaza de imaginea trista a inmormantarii omului de viu.
Este bine ca justitia ne spune astazi cine a furat in ultimii 5-10 ani. Ce bine ar fi totusi sa apucam ziua in care vom sti cine a furat in ultimii 25. Sa aflam, spre exemplu, cum s-a furat tot ce nu mai avem in activele Statului Roman din 1989 incoace. Chiar daca suntem pe drumul cel bun, cu greu va schimba cineva perceptia justitiei in ochii omului. Jaful zilei de azi se vede la tot pasul, indiferent cine si cati au fost in capul justitiei. Nu dreptatea,ci perceptia ei in ochii omului privitor la TV ne-a adus aici. Problema justitiei din ultimii ani in presa este politicianul corupt. In mintea omului simplu de pe strada, toti conducatorii ar trebui sa faca puscarie. Toti au condus
Daca cei pusi sa cantareasca si sa sanctioneze derapajele intre libertatea cuvantului in media si invitatia la o plimbare “libera” nu-si fac treaba, atunci sa nu fim surprinsi cand oamenii “liberi” se vor amesteca impreuna cu “propagandistii” care au venit cu mesaje dintr-o strategie electorala clara. Sa nu ne mire nici ca divergentele de opinii electorale exprimate liber in astfel de adunari “nesupravegheate” de autoritati ar putea inlocui pe viitor cuvantul cu pumnul sau bata, asemenea mineriadelor din anii '90. Diferenta dintre mineriade si astfel de plimbari nevinovate va fi doar intre cine i-a chemat pe oameni si numarul de bate scoase in strada. Iar asta nu-i deloc libertate. Ar putea fi plimbarea libertatii pe ultimul drum. Iar pentru unii mai putin norocosi, chiar ultima plimbare.
Mai mult in TV, Editorial