UNIFUN Radio lucra fara bani in ianuarie '90. Publicitatea nu exista.
Luni, 06 Ianuarie 2014
 adplayers. Iulian Toma.

Romania. Bucuresti. 11 ianuarie 1990. Sangele celor care au murit in evenimentele din decembrie ’89 nu se uscase in Piata Universitatii. Primele canale de media independente isi faceau, timid, aparitia. La fel si Radioul. Postul Public nu mai era singurul detinator al informatiei.

Radioul liber fara publicitate.

In urma unui parteneriat cu Universitatea din Bucuresti, cateva echipamente de emisie donate de FUN Radio din Franta care traversasera Europa pe fundalul evenimentelor din decembrie ‘89 pentru a deschide un post in Romania deschidea zorii primei zile a radioului independent asa cum il stim astazi sub mult mai folosita sintagma de “radio comercial”.

Cu programe care difuzau in cea mai mare parte muzica si scurte interventii ale celor aflati la microfon, postul nu avea inca buletinele de stiri. Acestea si-au facut aparitia ceva mai tarziu. Asta nu insemna ca nu erau stiri. Gazduit chiar in sediul Universitatii, postul avea ceea ce nici o televiziune de stiri de astazi nu are intotdeauna: stiri la cald.

Era primul post de radio independent care facea posibila transmiterea informatiilor din interiorul Pietei Universitatii cu care postul era vecin. Prin simpla coborare a microfonului pe geamul camerei unde erau instalate echipamentele, bucurestenii aveau in FM singura alternativa pentru stirile radioului public. Stirile UNIFUN.

UNIFUN-istii de ieri. Audiovizualul romanesc de astazi.

Este aproape imposibil de enumerat, fara a uita pe cineva, o echipa de cateva zeci de persoane care fabrica programe pe frecventa primului post de radio independent din Romania din acea luna de ianuarie 1990. Un lucru este insa recunoscut clar si acum, ca si atunci. Primul post de radio independent din Romania a spus “Buna ziua, Bucuresti” pe 69.9 FM si se numea UNIFUN.

Toti cei care se perindau prin fata microfoanelor de atunci sunt in mare masura si astazi veteranii industriei audiovizuale postdecembriste. Codruta Marinescu (atunci Florescu) care insufletea microfonul UNIFUN, este astazi la TVR.

Daniel Klinger, unul din animatorii programelor muzicale este astazi in managementul de dezvoltare al SBS Broadcasting (Kiss FM, Magic FM). Constantin (Toti) Marinescu, voce care aducea informatiile postului, este astazi la Pro TV.

Bogdan Stratula un alt realizator al programelor muzicale, avea sa devina mai tarziu managerul postului de radio Pro FM. Elena Lulea, Ligia Marin, Diana Singer, Mircea Marian, Bogdan Nicolescu, Sandu Alexandru, Cristi Nemteanu, Laur Dragusin, si multi, multi, altii care nu au loc intr-o singura pagina de adplayers astazi, au dus ani de zile greul programului de emisie in regim continuu.

Sublinierea programului continuu este importanta. Chiar daca se poate spune ca tot in acele zile cateva echipamente faceau posibila transmisia a cateva ore pe zi de program radio si pe o alta frecventa, UNIFUN emitea neintrerupt, asa cum ascultam astazi radio pe cateva sute de frecvente din tara.

Ieri cu tehnic UNIFUN, in prima linie a tehnologiilor si astazi.

Cristian Singer, pe atunci nu numai producator de program muzical ci si director tehnic, este astazi unul din partenerii Paradigma Group, companie pe ale carei echipamente au evoluat nume grele ale industriei muzicale din ultimii ani aflate in turneu si in Romania.

In anii ‘90 simplu DJ, Raoul Russu este astazi MC si producator cunoscut nu numai in interiorul granitelor Romaniei ci si peste hotare. Sau cel putin asa il recomanda piesele ascultate nu numai in locatiile de distractie din Capitala ci si din Belgia, Olanda si altele.  

Radu Parlog, pe atunci cadru didactic dar si pasionat de muzica si tehnologie, si-a adus magnetofonul in spate la UNIFUN pentru a sustine tehnic postul de radio. Astazi este managerul uneia dintre cei mai importanti furnizori din industria de suport publicitar, producatorul de semnalistica publicitara Klass.

Pe langa amintiri, fiecare dintre ei mai pastreaza si astazi crampee din UNIFUN-ul de ieri. De la discuri de vinil, la aparatura sau casetele care faceau un Bucuresti intreg sa-i asculte, toti isi amintesc ca au fost primii care le-au oferit unui oras de 2 Milioane de locuitori ceva ce nu a avut pana atunci vreo alta frecventa. Radioul independent din Romania.

Amintiri din epoca Adevarului rostit fara bani.

De cand au hotarat impreuna sa marcheze momentul aniversar “20 de ani de la aparitia primului post de radio independent”, autorii programelor muzicale sau de stiri UNIFUN se reunesc an de an, sa isi aduca aminte de epoca Adevarului rostit fara bani. Cand nu exista Publicitatea. Nu ii impiedica nici in 1990 dar nici astazi concurenta posturilor la care lucreaza.

Seniori sau veterani in industria de media ori la alte posturi de radio sau televiziune, UNIFUN-istii se regasesc an de an in preajma datei de 11 ianuarie intr-o echipa mai mare sau mai mica, dupa cum le permite programul de lucru sau departarea de Bucuresti. La o ceasca de cafea sau un pahar de vin, deapana impreuna amintiri si povesti nu doar ale radioului romanesc ci ale intregii industrii de media din Romania in care fiecare lucreaza din 90 incoace.

De la DJ, si oameni de stiri pana la ascultatorii care i-au incurajat atunci sa nu opreasca programele si sa lucreze din pasiune - in ianuarie 1990 nu exista publicitate si nici bani pentru salarii – adplayers, dar si industria de media (platita astazi de publicitate), le datoreaza tuturor recunostinta.

Nu lucrau la UNIFUN pentru bani. Se lucra pentru bucuria libertatii de a vorbi! Toti cei care traiti astazi mai putin bucuria salariului platit, incercati sa traiti macar o clipa din bucuria UNIFUN-ului. Bucurati-va, ca UNIFUN-istii de ieri, ca mintea voastra poate gandi liber, iar gandul vostru poate fi scris sau rostit liber. Bucurati-va apoi ca acest gand sau cuvant poate fi citit sau ascultat liber. Din asta traia tot timpul UNIFUN. Radioul vorbea liber, coborand doar microfonul in ... Adevar. In Adevarul din Piata Universitatii. Fara bani.

Pentru ca nimeni nu a incasat bani vreodata pentru adevar, ci doar gloante, picioare, puscarie. Cei care au "incasat" toate astea au scapat ieftin. Unii au platit. Cu sanatatea, iar altii chiar cu pretul suprem. Viata!

Pe cativa dintre cei care au pus pe roti UNIFUN Radio in 11 ianuarie 1990 ii gasiti si pe facebook, pe pagina special creata pentru UNIFUN: 

La Multi Ani tuturor, oriunde ati rosti adevarul!



http://www.facebook.com/UNIFUNRADIO


Mai mult in UNIFUN


PUBLICITATE: