Revolutia Radio din Romania a inceput cu "arme" din Franta
Vineri, 22 Ianuarie 2010

 
( AdPlayers.ro, Iulian Toma )

Aparut pe 11 ianuarie 1990, UNIFUN Radio este „primul post de radio liber din Romania”. Numai ca intelesul libertatii in FM-ul bucurestean de la acea vreme imbraca si o alta haina. Unul din membrii unei alte echipe de radio din anii 90, Adrian Popescu, ridica astazi la fileu existenta a unei nopti de emisie libera in FM-ul bucurestean, in seara de Craciunului din decembrie 1989, pe o aparatura adusa de la postul de radio Nova din Paris.

Nova a emis liber de Craciun, pe 25 decembrie 1989

Post de radio sau nu, primele cuvinte s-au rostit la Casa Scriitorilor pe scule de la Nova Paris pe 25 decembrie 89, afirma Adrian Popescu pentru AdPlayers. El spune ca in noaptea de Craciun din decembrie 89, ziua in care Ceausescu era impuscat, a fost si prima emisie radio libera in eterul bucurestean, in banda vest a FM-ului (88 – 108 Mhz).

Cea care a adus si echipamentele de radio la Bucuresti, era Fadia Dimerdji si era DJ la Nova Paris, in acea vreme si avea legatura si cu revista Actuelle. Tot el recunoaste insa ca programul radioului, in adevaratul sens al cuvantului, a inceput sub numele de Nova 22, abia din februarie 90, insa inainte de Radio Contact, un post de provenienta belgiana.

„Au venit francezii de la Radio Nova din Paris, si s-au instalat in Casa Scriitorilor. A fost  o emisie de o noapte, in ziua de Craciun a anului 89, pe 25 decembrie, la scurt timp dupa procesul si executarea cuplului Ceausescu. Muzica si program Nova 22, in adevaratul sens al cuvantului, au fost doar incepand din luna februarie ‚90”m, isi aminteste Popescu. „Printre cei care au vorbit la acea vreme era, spre exemplu, Mircea Dinescu”. 

Februarie 1990, era luna in care, dupa UNIFUN si NOVA 22, mai avea sa apara si un al treilea post de radio independent - Radio Contact, a carei prima echipa se pregateste si ea sa aniverseze 20 de ani de la prima emisie, pe 25 februarie 2010. Un lucru este clar. Revolutia Radio din Romania a plecat din Franta. UNIFUN pornea la Universitate cu echipamente FUN Radio, iar Nova 22 avea instalata la Casa Scriitorilor aparatura de la radio Nova din Paris, inca din 25 decembrie 1989. O Revolutie Radio in Romania, cu "arme" din Franta.

Camionul cu scule de la FUN Radio

11 ianuarie 1990 era prima zi in care se auzea „Ascultati UNIFUN Radio”, dupa ce o mana de oameni, aproximativ 10-15 tineri, in majoritatea lor studenti, puneau la treaba in Universitatea din Bucuresti, primele echipamente cu care FUN Radio a emis prima data in Franta. Cine

Dudu Theodor Danaricu avea 21 de ani, in ianuarie 90. Venit in UNIFUN, pe 12 ianuarie, a doua zi de emisie, Danaricu a fost DJ, dar si tehnic care se ocupa de sculele radioului, inca din primele zile ale postului UNIFUN. Pastreaza si astazi manualul original de service de la magnetofonul Revox B77, trimis de francezi la inceputurile postului din Romania.

„Radioul au pornit pe 11 ianuarie, iar cand am auzit, am plecat de la scoala si m-am dus direct acolo. Era student la facultatea de Electronica. Stiu ca pe 9 ianuarie, la Bucuresti, a ajuns un camion cu aparatura, trimis de FUN Radio din Franta, iar cei care l-au adus se interesau unde si cine ar putea sa inceapa activitatea unui post de radio. In paranteza, fie spus, echipamentele erau destul de putine si folosite deja in Franta - faceau parte din primele scule cu care emitea FUN Radio, in 1985. Era anul in care se infiinta postul, la Nisa, mai intai sub numele de Clic radio”, isi aminteste el.

Dupa afirmatiile lui Danaricu, sculele de la FUN Radio au fost directionate catre Universitate unde s-a inceput montarea echipamentelor de catre oameni de la FUN Radio. Postul era montat de niste tehnicieni care se pare ca nu prea aveau legatura cu tehnica. „Un sfert din bucuresti nu auzea radioul, iar un alt sfert abia il auzea”, explica fostul director tehnic, starea receptionarii radioului de atunci.

„Ulterior, francezii au plecat si efectiv ne-au lasat de capul nostru. Liga Studentilor stia ca echipamentele pentru post le primise ca donatie. Episodul a continuat cu venirea lui Didier Sola din Franta, care a anuntat ca tot echipamentul este al FUN Radio, si nu se stabilise daca ii va purta acelasi nume si in Romania. La acel moment, nu exista si acceptul Parisului in privinta folosirii numelui Fun Radio, pentru ca nu se stia cum avea sa decurga lucrurile la Bucuresti”

Radu Parlog, un alt membru al echipei radioului din prima saptamana de existenta, a aparut in povestea UNIFUN in 16 ianuarie, la 5 zile de la prima emisie. La 35 de ani in 1990, Parlog a fost DJ la UNIFUN in ianuarie 90 si, ulterior, detinatorul celui doilea mandat de director de programe al radioului, dupa Andrei Stan, primul sef de programe de pana in luna martie. Parlog este cunoscut astazi in publicitate drept fondatorul Klass Advertising, si mai apoi Klass Prodexport, companii care aduceau primele reclame luminoase pe marile cladiri din Bucuresti.

„N-am fost pe 11 ianuarie, in prima zi de emisie. Doi din prima echipa de fondatori ai radioului - sandu alexandru si Cristin Tocan, imprimau muzica de la mine si cam pe 13 au venit sa-mi arate un teanc de abtibilduri. „Ia uite lucrez la un post de radio”, i-ar fi spus Cristin Tocan, care a venit pe 15 si l-a intrebat pe Parlog cat se poate de direct daca vine la radio sau nu”.

„Am ajuns la etajul 4 la Geografie, pe atunci Filologe, aveam 35 de ani, dar sa intri intr-un post era si pentru mine o mare realizare. Eram vreo 15 oameni cu totul. I-am intalnit pe Baghera (Bogdan Calu), pe Daniel Klinger, Codruta Marinescu, Diana Singer, Dudu Danaricu, Bogdan Nicolescu, Ligia Marin, Marina Arnold si altii. Probabil ca o lista completa cu toata echipa de atunci nu o putem reface, decat daca ne strangem totii la o masa si ne aducem aminte”

Radu Parlog spune ca erau multi UNIFUN-isti, din prima echipa, care veneau o zi sau doua, si plecau -unii dintre ei definitiv. Atunci i s-a spus ca daca are muzica poate sa faca un  program cand ii convine. Parlog era pe vremea respectiva si profesor de tehnologie la Liceul Neculce.

„Atmosfera de la francezi era cam asa. E liber, dar nu putem sa facem ce vrem”, explica Parlog. „Mi-am facut un program ca un orar, pe perete, si am inceput sa lucrez carand de acasa magnetofonul meu AKAI pe scarile Universitatii, dar si un teanc de benzi pentru 4 ore de emisie. Inceputul a fost liber liber, nimeni nu mi-a impus vreo regula, sau cat si cand sa vorbeasca. Fiecare facea cam ce vroia”.

Intre timp, dupa spusele lui Danaricu si Parlog, partea franceza si-a facut aparitia in post, prin Didier Sola. El era trimisul FUN Radio la Bucuresti si a inceput sa puna totul pe baze profesioniste, inclusiv in emisie. Insa cat a reusit, ramane de vazut. Pentru acel moment, orice regula totusi un salt spre radioul profesionist de astazi.

Didier Sola, primul „profesor” de radio independent din Romania

Parlog: „Didier Sola ne asculta,practic, cat putea in 24 h din 24 . Ne administra penalizari cand vorbeam peste solistul vocal al unei piese, daca nu respectam intro-ul,  daca ne lungeam mai mult de 20 sec intre melodii si multe altele. In acele zile am aflat, pentru prima data, ca intr-un post de radio nu trebuie sa existe „blancuri” si ca tot timpul de emisie trebuie umplut cu ceva. Erau multe alte reguli primare pe care toti le aflam pentru prima data de la el, in acea vreme. Si tot atunci a fost numit cred ca si primul sef de DJ din istoria radioului romanesc independent (Andrei Stan n.r.).

Usor, usor, postul incepea sa mearga dupa reguli de emisie folosite in Franta – pentru ca noi nu aveam de unde sa stim toate aceste lucruri. Stirile erau pregatite de Codruta si deja erau implementate intr-o maniera, hai sa nu-i zicem neaparat profesionsta, pentru ca e foarte mult spus, ci mai degraba ordonata.

Toate aceste incercari de a pune ordine in emisie erau extrem de timide. Printre toate acestea, fiecare dintre DJ-ii postului avea afinitati „pe cartiere”. Astfel ca pe post apareau din cand in cand dedicatii pentru „vasilica sau georgica, ori sifonarul de la colt, sau cine stie a cui zi de nastere mai era, din gasca de prieteni a fiecarui realizator de programe. Altfel spus, fiecare dadea dedicatii pentru toata lumea din bloc. 

AdPlayers  continua povestea inceputului radioului independent din Romania, saptamana viitoare, in serialul: Revolutia Radio


PUBLICITATE: