Patru scriitori, din patru generatii diferite, descriu o singura tara. „Romania: patru patrii”, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.
Joi, 28 Octombrie 2021

Protagonistii documentarului semnat de Alexandru Solomon, „Romania: patru patrii” sunt patru scriitori din patru generatii diferite, care descriu o singura tara. Duminica, 31 octombrie, productia va fi disponibila exclusiv online 24 de ore, incepand cu ora 11:00, pe canalul Arhivei TVR

AdPlayers. info

Protagonistii documentarului semnat de Alexandru Solomon, „Romania: patru patrii” sunt patru scriitori din patru generatii diferite, care descriu o singura tara. Filmul relateaza experientele lor de viata si deseneaza astfel un cvadruplu portret al Romaniei: tanara in raport cu altele, dezamagita de imaginea sa de peste hotare, deprimata sau exaltata de istoria sa recenta, mereu iritata de pozitia ei periferica in Europa. Si totusi plina de umor.

„Romania: patru patrii” este o productie Les Films d’Ici 2, ARTE France, Hi Film Productions in coproductie cu TVR – Societatea Romana de Televiziune, cu sprijinul Centre National de la Cinématographie et de l’image animée (Franta) si cu sprijinul financiar Dr. Oetker, METRO Cash&Carry Romania, COVALACT, FIAT prin Auto Italia, Savana, BILKA, Farmaciile DONA. Parteneri media ai proiectului sunt Radio Romania, LiterNet, Muzeul National al Literaturii Romane.

Romania Exilului, pentru Norman Manea

Pentru Norman Manea, Romania inseamna si experienta exilului: deportat in Transnistria la 5 ani, s-a stramutat la New York la varsta de 50 de ani. Si-a luat insa cu el limba romana – „cum isi duce melcul cochilia”.

Dupa 13 ani de gazetarie politica si actiune civica, Gabriela Adamesteanu s-a intors la literatura si continua sa descrie „diminetile pierdute” ale Romaniei.

Pentru Mircea Cartarescu „sa fii roman inseamna sa fii pastor al ruinelor”.

Cel mai tanar dintre cei patru, Florin Lazarescu, se imparte intre organizarea unui festival literar, fotografie si scris. In urma cu douazeci de ani, un prieten i-a prezis ca „Romania va fi o tara civilizata cand vei vedea pe strada masini decapotabile. Cu toate acestea – observa Lazarescu – decapotabilele au aparut, dar civilizatia se lasa asteptata?.

In acest fel, patru geografii subiective se suprapun si alcatuiesc o harta complexa si surprinzatoare a unei tari care inca isi mai cauta locul in lume.

„Romania: patru patrii“ face parte din colectia de filme „Europa scriitorilor” produsa de prestigiosul canal Arte. Cele 16 documentare interogheaza scriitori din tot atatea tari si vorbesc astfel despre criza europeana, despre literatura si despre identitati nationale. Tarile portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franta si Romania.

Regia este semnata de Alexandru Solomon, imaginea de Marius Besu si Rudolf Costin, sunetul de Marin Cazacu, iar montajul apartine Sophiei Reitert. Producatori sunt Serge Lalou, Ada Solomon si Alexandru Solomon.

Filmul va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore incepand din 31 octombrie ora 11:00 pana pe 1 noiembrie ora 11:00 si se adreseaza tuturor iubitorilor de frumos.

Aceasta initiativa a Televiziunii Romane, difuzata pe canalul YouTube al Arhivei TVR aduce, pe parcursul anului 2021, publicului de pe internet, coproductii dedicate marilor personalitati culturale si ale sportului romanesc, documentare despre momente importante din punct de vedere istoric si social. Televiziunea Publica, in calitatea sa de coproducator este singura institutie media din Romania care sprijina sectorul independent din industria autohtona de film si teatru.

Mai mult in Media, TV


PUBLICITATE: