Libertatea de a fi sincer. Europa Libera si Zaga Brand invita ascultatorii sa spuna propria poveste despre momentul acela in care a trebuit sa spui lucrurilor pe nume.
Cu aceasta provocare a inceput campania de comunicare a newsletter-ului „3 MINUTE” al Europa Libera Romania, o redactie care isi asuma ea insasi libertatea de a fi sincera. Timp de o luna, oameni obisnuiti, alaturi de 12 personalitati din Romania au impartasit onest propriile povesti si experiente in relatie cu a spune adevarul.
AdPlayers.info
Libertatea de a fi sincer. Europa Libera si Zaga Brand invita ascultatorii sa spuna propria poveste despre momentul acela in care a trebuit sa spui lucrurilor pe nume.
Cu aceasta provocare a inceput campania de comunicare a newsletter-ului „3 MINUTE” al Europa Libera Romania, o redactie care isi asuma ea insasi libertatea de a fi sincera. Timp de o luna, oameni obisnuiti, alaturi de 12 personalitati din Romania au impartasit onest propriile povesti si experiente in relatie cu a spune adevarul.
Campania este derulata de agentia de PR Zaga Brand, odata cu debutul activitatii echipei de comunicare pe contul Europa Libera Romania. In mai putin de o luna, recent lansatul newsletter are aproape 1000 de abonati. Mai exact, 948.
„Pentru noi a fost o onoare faptul ca am castigat contul de comunicare Europa Libera Romania. Este vocea libertatii cu care au crescut bunicii si parintii nostri, care acum, din radioul cu care ne-am obisnuit, a devenit o platforma multimedia de stiri” spune Silvia Teodorescu, Managing Partner Zaga Brand.
,,Alcatuita dintr-o echipa editoriala care isi asuma sa duca mai departe misiunea clasica a jurnalistilor de a spune adevarul, redactia Europa Libera isi doreste sa spuna realmente lucrurilor pe nume. E randul generatiei noastre sa fie atenta la Europa Libera si sa aduca cat mai aproape de public produse jurnalistice de calitate. In campania de lansare a newsletter-ului „3 MINUTE” am decis impreuna cu Europa Libera Romania sa punem accent pe misiunea esentiala a redactiei: onestitatea cu care aduce stiri esentiale, investigatii si reportaje despre viata reala publicului. De aici conceptul <<libertatea de a fi sincer>> si provocarea catre cei din jur de a spune propriile povesti despre adevar”.
Libertatea de a fi sincer in presa
Realitatea este ca a fi sincer inseamna si sa suporti consecinte imediate. Cu toate acestea, majoritatea celor care au raspuns provocarii au marturisit ca ar alege oricand sa spuna si sa auda adevarul, pentru ca acesta este esential pentru a avea sansa la o viata echilibrata, ca persoana demna si respectata. Insa, uneori a spune adevarul inseamna riscuri reale.
Acestea sunt punctele de inflexiune pe care jurnalistii sunt datori sa le caute si pe care sinceritatea oamenilor in viata de zi cu zi le-ar putea aduce la suprafata intr-un orizont de timp rezonabil. „Schimbarea in bine dintr-o situatie extrem de complicata vine pe firul rosu al adevarurilor fiecaruia, asumate de fiecare, sau de cat mai multi cu putinta. Aceasta este de fapt libertatea de a fi sincer la care invita Europa Libera”, explica Elena Vijulie Tanase, director Europa Libera Romania.
Europa Libera a revenit in Romania la finele lui 2018. Finantata de Senatul Statelor Unite, corporatia media cu sediul central la Washington si sediul european la Praga, a decis ca situatia politica interna si regionala necesita o contributie semnificativa la informarea corecta a publicului. Redactia de la Bucuresti a Europei Libere, deocamdata restransa, isi propune sa furnizeze cu acuratete marile stiri internationale, dar in acelasi timp sa aduca pe agenda publica subiecte legate de fenomene sociale majore – de la exod la saracie sau traiul la limita saraciei chiar pentru categorii considerate de mijloc, si de la coruptia in formele si consecintele ei concrete, pana la traficul de persoane.
Toate aceste fenomene alcatuiesc un melanj sufocant care alimenteaza dezamagirea, frustrarile si, in cele din urma, curentele politice extremiste, cu toata cohorta lor de amenintari. Or, aceasta este ecuatia complicata in care echipa condusa de directorul Elena Vijulie Tanase si redactorul-sef, Ionut Cristian Benea, incearca sa aduca informatii nu numai exacte, dar si iesite din tiparul declaratiilor politice zilnice. Iar aici, cum stiu atat de bine jurnalistii, e nevoie de contributia intervievatilor, dar si a unui public activ.
„Exista prejudecata ca numai politicienii mint. E adevarat ca politicienii, chiar si cei onesti, dezamagesc intotdeauna chiar prin definitie: fiind mediatori nu isi multumesc nici adversarii, dar nici simpatizantii. Dar, in Romania, nu mint numai politicienii. Exista o retinere generala de a spune lucrurilor pe nume. Exista temeri, deseori supraevaluate, ca daca spui adevarul ti se intampla ceva rau. Dar, daca e sa respectam cu adevarat persoana cu care avem zilnic tete-a-tete in oglinda, a spune NU propriei comoditati, a spune NU propriilor frici, neplacerilor din familie, a spune NU sefului, devine mai simplu. Iar, cand acest exercitiu al sinceritatii devine natural, atunci iti aperi drepturile, te plangi primarului sau parlamentarului local, suni la o redactie in care ai incredere ca sa semnalezi acte de coruptie sau probleme grave. Cand esti sincer in viata personala iti pasa si de cei din jur”, argumenteaza Elena Vijulie Tanase.
Exact aceasta comunitate de oameni onesti este publicul caruia i se adreseaza Europa Libera. Oameni dornici sa creasca si sa ii ajute si pe cei din jur sa faca la fel. Cu totii avem nevoie de informatie corecta, fie ca vorbim de principalele stiri internationale, fie ca e vorba de investigatii sau reportaje realizate in Romania.
Provocarea lansata de Europa Libera Romania a venit la fix, iar cele 12 personalitati care au dat curs invitatiei au raspuns pe conturile personale de Social Media si au impartasit cu cititorii propriile lor povesti si experiente. Realiste, tulburatoare, interogative, dramatice, sarcastice, pline de detalii emotionante de la marturia „am fost un copil nefericit”, a psihologului Gáspár György, la momentul „am intrat in pamant de rusine” a lui Marius Manole, sau ce a insemnat sa fii captiv intr-o relatie de cuplu, cum faci sa mergi mai departe dupa ce sotul se confrunta cu un diagnostic terminal, cum lupti pentru drepturile tale din interiorul politiei, sau cum practici exercitiul sinceritatii dupa ce ai fost „cea mai mare mincinoasa din lume”, toate au putut fi descoperite de zeci de mii de oameni din comunitatile celor care au raspuns la provocare.
Protagonistii povestilor din inima au fost: Marius Manole, Melania Medeleanu, Simona Tache, Ciprian Muntele, Catalin Striblea, Marian Godina, Paula Rusu, Gáspár György, Diana Popescu, Roxana Sunica, Andreea Remetan. Iar marturiile lor au strans peste 22.000 de like-uri, share-uri si comentarii, incurajand majoritatea oamenilor sa transmita propriile trairi si concluzii referitoare la ce inseamna sa fii sincer in Romania.
La finalul campaniei de comunicare a fost realizata o serie de videouri, cu o durata de 3 minute, care pun in valoare povesti personale despre libertatea de a fi sincer, alaturi de povestile si mesajele jurnalistilor care semneaza newsletter-ul „3 MINUTE”, Elena Vijulie Tanase si Ionut Cristian Benea, toate pledand pentru cel mai simplu, complicat si, uneori, cel mai periculos lucru din lume: acela de a spune adevarul.
Mai mult in Campanii, Media