Credit: TVR 1
Din 2 octombrie, telespectatorii TVR 1 se vor bucura de editii in premiera ale indragitelor serii de reportaj Izolati in Romania (ora 22.00) si Adevaruri despre trecut (ora 23.00).
AdPlayers. info
Izolati in Romania si Adevaruri despre trecut, revin cu sezoane noi la TVR 1. Din 2 octombrie, telespectatorii TVR 1 se vor bucura de editii in premiera ale indragitelor serii de reportaj Izolati in Romania (ora 22.00) si Adevaruri despre trecut (ora 23.00).
Serile de miercuri sunt rezervate reportajelor si documentarelor mult indragite de telespectatorii TVR 1: O noua serie Izolati in Romania, a treia, ne va duce in locuri in care nu am mai fost si la oameni pe care telespectatorii nu i-au mai vazut. Cele 12 noi episoade ne vor arata si schimbarile produse de semenii nostri pentru a-i ajuta pe cei ramasi sa traiasca in varf de munte sau in locuri greu accesibile din Romania. Primul episod – miercuri, 2 octombrie, ora 22.00.
Noua serie Izolati in Romania e pentru echipa de realizatori de la TVR Timisoara (Dite Dinesz, realizator, Marius Danci, operator si Constantin Buta, reporter) „ceva ce mai trebuia spus”. Sau poate ceva ce nu a fost inteles pe deplin si pe care acum il cauta din nou. „Fiindca Izolati in Romania e o cautare. Si iti asumi ca nu stii drumul sau ce e la capat. E cumva si o mare bucurie! Peste tot, oameni care vor sa ajute. Emisiunea aceasta nu e doar o serie tv, e o stare inspre bine, pornita de oamenii simpli si blanzi, de la capatul potecilor”, spune Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolati in Romania de la TVR 1.
Pe poteci din Muntii Trascau si Muntele Gaina. Primul episod.
In primul episod Izolati in Romania – miercuri, 2 octombrie, la TVR 1 facem cunostinta cu Treja „o minune cu chip de om”. Energica, la peste 90 de ani. Coboara o poteca abrupta, dupa paine. „Dar drumul acesta e marea bucurie ca se intalneste cu oameni. Ce stiu eu - zice ea. Sa tes, sa cos. Nu mare lucru! Filmam si ne trimitea jos, de teama ca o sa pierdem poteca, ca e prea greu si mult pentru noi. Filmam cu drona si ridica bastonul catre ea. Il adusesem pe bata-l crucea”.
In Duminica TOMII, echipa ajunge la Tecsesti, unde se aduna oameni din toate catunele. Ca e duminica si aici au biserica noua. Cum i-au gasit reporterii TVR, vedem miercuri, 2 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1. Undeva langa Rameti, in Valea Uzei, unde de asemenea calatorim in primul episod, sunt tot mai putini oameni. Si cei care au ramas muncesc cat pentru un sat intreg, ca si cum le-ar tine locul.
Marturii din trecut. „Adevaruri despre trecut” continua cu un nou sezon la TVR 1
Din 2 octombrie revine cu un nou sezon si seria de reportaje Adevaruri despre trecut! Miercurea, de la 22.30, vom afla povesti nespuse inca si marturii despre viata omului de rand in comunism: gradul de inarmare a Romaniei in perioada comunista, destinul Linei si al Ghiorghinei, copii imperfecti in perfecta lume comunista (primul caz de nastere de siamezi despre care se auzea in Romania) sau monstruosul experiment al regimului comunist de dezvoltare a societatii prin mutarea populatiei de la sat in asa-numitele „centre agro-industriale”.
Marturii in exclusivitate ale fostilor lucratori la canalul Dunare-Marea Neagra, invatamantul la sat - cum s-a produs alfabetizarea in Romania si cine au fost primii dascali ai Romaniei moderne sau ce au insemnat caminele culturale din anii comunismului aflam in noul sezon Adevaruri despre trecut.
„In al saselea an de difuzare a Adevarurilor despre trecut ne asteapta multe povesti inca nespuse! Continuam sa marturisim fara patima despre viata omului de rand in comunism. Incremeniti, printr-o macabra ironie, 50 de ani sub comunism, romanii au fost nevoiti sa lase viata sa curga si sa-i taraie. Orice suferinta are in ea plans si smerenie. Astazi insa, supravietuitorii povestesc in tihna, sfatos si simplu despre cum au invatat sa alunece pe spirala durerii”, Raluca Rogojina, producatoarea seriei Adevaruri despre trecut de la TVR 1.
Istorici, foste autoritati locale si nationale, scriitori, diplomati, regizori, sportivi, artisti, dar mai ales oameni de rand - traitori ai unor vremuri despre care astazi se stie prea putin - isi vor deschide sufletul in noua serie Adevaruri despre trecut de la TVR 1.
La Adevaruri despre trecut, in noul sezon, vorbim si despre teroarea barbatilor romani dinainte de ‘89: obligativitatea de a face armata! Despre cum dormeau, ce mancau soldatii, despre instructie si comandanti, dusul si bromura din ceai, permisiile si saritul gardului, muncile agricole si munca pe santiere, batalioanele disciplinare.
Alte editii ne vor reaminti/povesti despre ce au insemnat scolile profesionale in regimul comunist, despre cum erau tratati cei cu probleme psihice in epoca Ceausescu sau cei care trebuia sa para a avea probleme psihice. Si tot in noul sezon, vom gasi o editie dedicata tinerilor straini veniti la studii in Romania in perioada comunista, cei care au decis sa ramana pentru a profesa in tara noastra. Vom mai afla si ce stiau romanii de pe cele doua maluri ale Prutului unii despre ceilalti in aceeasi perioada comunista.
„Ceausescu, pacea si minciuna”, primul episod al seriei Adevaruri despre trecut
Prima editie a noului sezon Adevaruri despre trecut – „Ceausescu, pacea si minciuna” - vine cu informatii in premiera despre gradul de inarmare a Romaniei in perioada comunista, despre sprijinul pe care Ceausescu l-a oferit ani de-a randul unor organizatii teroriste si traficul de arme pe care il facea cu aceeasi abnegatie cu care, in discursul public, sustinea dezarmarea. Toate intreprinderile din Romania, indiferent de profil erau pregatite ca, in caz de necesitate, sa treaca rapid la fabricarea industriei de razboi. Mai multe amanunte, in episodul ce poate fi urmarit la TVR 1 miercuri, 2 octombrie, ora 22.30.