Historia Rediviva lanseaza "Acum 100 ani". Primul proiect educational sub conceptul Visual History
Vineri, 17 August 2018

Credit: Acum100ani.ro / facebook

adplayers.info

Historia Rediviva lanseaza Acum 100 ani - primul proiect educational sub conceptul Visual History, potrivit partenerilor de comunicare de la agentia Galeriu and Partners.

Potrivit autorilor, prin lansarea proiectului “Acum 100 ani” www.acum100ani.ro, Historia Rediviva marcheaza inaugurarea conceptului de Visual History, o abordare imersiva, gamificata, un mod dramatizat de prezentare a informatiilor istorice aduse in prezent prin mijloace vizuale, utilizand tehnologia 3D si realitate virtuala. Astfel ia nastere istoria ca entertainment.

“Am trecut de jumatatea anului in care sarbatorim centenarul Marii Unirii, insa, din pacate, proiectele culturale si celebrarile acestui eveniment istoric sunt, deocamdata, lipsite de amploarea si complexitatea asteptate, in dezacord evident cu dimensiunile Razboiului pentru Intregire purtat de Romania" a punctat Adrian Pandea, Director, Editura Militara. "Ar fi dezonorant pentru noi sa uitam ca Marea Unire nu ar fi fost posibila fara cele 960 de zile in care tara s-a gasit angajata in lupte, soldate cu aproape 1 milion de victime (morti, raniti si disparuti), ceea ce, raportat la populatia de aproximativ 8 milioane de locuitori a Vechiului Regat in 1916, reprezinta un pret teribil.” 

Proiectul se adreseaza in special tinerilor, comunicand in limbajul consacrat pentru generatia lor, utilizand tehnologia drept liant informational si generand o interactiune autentica, bazata pe empatie cu acestia.

“Ne-am bucurat sa descoperim in initiatorul proiectului pasiunea pentru istorie care ne anima pe noi si pe cititorii revistei Historia. Și, desi iubim cuvantul scris si articolele documentate, ne dam seama ca noua generatie are nevoie de mai mult dinamism, de mai multa culoare, de o altfel de abordare. Cu aceste elemente inedite ne-a cucerit acest proiect si ne-a convins ca prin parteneriatul nostru putem reda istoria in cheie moderna.” a declarat Ion M. Ionita, Redactor-sef, Historia.




“Noi credem ca istoria poate fi prezentata atractiv, inclusiv pentru tanara generatie. De aceea, ori de cate ori e posibil, Editura Humanitas incearca sa sprijine initiativele educationale care au o abordare noua si care largesc accesul la informatie prin mijloace inovative. Iar ceea ce ne-a atras in mod special la acest proiect a fost promisiunea de a arata istoria intr-o maniera cinematografica. Visual History nu este despre istorie povestita sau recitata mecanic, ci despre istorie la care devii martor indirect pentru ca o poti vedea in simulari, fragmente de jurnal si documente.” a declarat Anda Visan, Coordonator PR & Marketing, Editura Humanitas.


Platforma educationala www.acum100ani.ro, gandita drept o resursa colaborativa si o sursa calificata de a invata tinerii despre aceasta fila din istoria Romaniei, reuneste informatii despre implicarea Romaniei in Primul Razboi Mondial si viata din transee. Pentru a fi usor de accesat, informatiile sunt impartite in cateva sectiuni intuitive: Armate, Batalii, Personalitati, Memorialistica, Decoratii.

“Fiecare medalie de pe site poate fi vizualizata 3D, transformand astfel experienta de documentare intr-o experienta aproape senzoriala. Este modul nostru de a accentua faptul ca ne propunem sa pictam un tablou al istoriei in tuse autentice" a declarat Radu Olteanu, initiatorul proiectului. 

"Uneori, istoria glorifică pe nedrept pseudoeroi. Uneori, istoria tace cand ar trebui să nu o facă. Alteori, trecutul este rescris, fie prin omisiuni, fie prin reinterpretări eronate. Proiectul nostru isi propune sa readuca in atentia publicului anii Marelui Război intr-o lumina ce respecta adevarul istoric, fara sa cada prada mistificarii. Armata romană nu a fost cruțată pe parcursul Razboiului pentru Intregirea Neamului nici de infrangeri, nici de comandanți care au comis erori grave in conceperea sau conducerea bataliilor, nici de momente de disperare. Iar proiectul nostru isi propune sa documenteze acest drum prin transee la propriu si la figurat, cu bune si cu rele.” a adaugat Radu Olteanu.

Pentru sectiunea de Memorialistica proiectul s-a bucurat de sprijinul Editurii Humanitas si Editurii Militare, ce au furnizat in calitate de parteneri ai proiectului fragmente valoroase din jurnale de razboi publicate de-a lungul anilor. Pentru sectiunea Decoratii proiectul a avut sustinere din partea Asociatiei Traditii Ostasesti si, in mod special, a presedintelui Emil Boboescu, oferind consultanta pe teme istorice si militare. Contributii valoroase (donatii de carti postale si medalii) au oferit si Grecu Dan Simion, Lucian Ionut Vintila si Liviu Burcea, urmasi ai eroilor de razboi sau pur si simplu oameni obisnuiti pasionati de istorie. Iar Jecinci si Colorostariu au avut amabilitatea de a dona fotografii de epoca, colorizate.

Proiectul Acum 100 ani ( www.acum100ani.ro ) este un demers educational apolitic, pro bono, adresat tinerei generatii. Historia Rediviva este un concept umbrela ce isi propune sa reactiveze interesul pentru istorie al tinerei generatii prin apelul la cele mai noi tehnologii. Astfel, istoria vazuta prin lentila digitala devine captivanta pentru tineri. Prin proiectul pilot Acum 100 ani www.acum100ani.ro lansam conceptul Visual History in Romania si deschidem drumul proiectelor viitoare ce pot readuce in actualitate si alte fragmente de istorie.

Autorii Acum 100 ani, primul proiect educational sub conceptul Visual History invita, deasemnea, pe orice doritor sa se alature sustinatorilor si partenerilor.

Acum100ani poate fi urmarit si pe Facebook

Mai mult despre Galeriu and Partners

Mai mult in PR, Educatie, Media,


PUBLICITATE: