FIRST Tech Challenge national. Dana Razboiu si "Natie prin Educatie" dau start celei mai mari competitii de robotica in licee
Vineri, 16 Februarie 2018

Competitia debuteaza anul acesta cu faza probelor regionale la Cluj, pe 17 februarie. Ardealul se mandreste anul acesta cu nu mai putin de 25 de echipe inscrise in concurs, iar demo-regionala de la Cluj devine astfel etapa cu cel mai mare numar de participanti, dupa Regionalul de la Bucuresti, unde sunt inscrise 41 de echipe. 

adplayers. info

Asociatia „Natie prin educatie”, fondata de Dana Razboiu da start demo-regionalelor celei mai mari competitii de robotica pentru licee, anunta reprezentantii de comunicare ai proiectului First Tech Challenge. Competitia debuteaza anul acesta cu faza probelor regionale la Cluj, pe 17 februarie.

Ardealul se mandreste anul acesta cu nu mai putin de 25 de echipe inscrise in concurs, iar demo-regionala de la Cluj devine astfel etapa cu cel mai mare numar de participanti, dupa Regionalul de la Bucuresti, unde sunt inscrise 41 de echipe. 

In cadrul competitiei de sambata, 17 februarie, la Liceul „Avram Iancu” din Cluj, se vor prezenta 5 echipe din Cluj-Napoca, din Alba Iulia, Baia Mare, Beclean, Bistrita, Cugir, Dej, Sibiu, Targu Mures, Deva, Turda, 2 echipe din Oradea, Petrila, 2 echipe din Satu Mare, Alba Iulia, Zalau, Miercurea Ciuc, dar si o echipa din Suceava si una de la Timisoara. Echipele au libertatea sa calatoresaca si sa se inscrie la orice meci demo-regional din tara, iar anul acesta sunt echipe care s-au inscris la doua sau chiar trei regionale.

Dincolo de ideea de competitie si de acest domeniu complet nou, al roboticii, FIRST Tech Challenge aduce in Romania multe premiere pentru invatamantul romanesc. In primul rand, incurajeaza copiii sa creasca si sa se dezvolte atfel, sa se ajute cu colegii de echipa si sa devina responsabili si implicati.

Potrivit autorilor proiectului, succesul competitiei sustinute de „Natie prin Educatie” creste tot mai mult, iar anul acesta, de exemplu, la etapa din Cluj s-au inscris cu 10 echipe mai mult decat anul trecut. FIRST Tech Challenge este mai mult decat despre roboti. Este vorba de o competitie in care se exerseaza lucrul in echipa, executia unui proiect si aplicarea cunostintelor STEM la situatii reale, in viata de zi cu zi.

Sub indrumarea si coordonarea mentorilor, elevii din echipe trebuie sa isi stabileasca obiective si metode de lucru, sa-si imparta sarcini in echipa, sa lucreze impreuna la construirea unui plan de business si marketing, sa stranga fonduri pentru nevoiele proiectului, sa-si promoveze proiectul pentru a atrage voluntari care sa-i ajute sau tineri care sa se alature echipei in anii viitori.


Echipa „Natie prin Educatie” care se deplaseaza la Cluj va incerca sa creeze un mediu cat se poate de apropiat de conditiile de competitie de la Bucuresti, pentru a-i obisnui pe concurenti cu etapele si timpii de concurs. Astfel, vor exista discutii cu mentorii si liderii elevi ai echipelor despre sesiunile de jurizare (cum se deruleaza interviurile si ce scop au in evalurea proiectului echipei), regulile de respectat in Engineering Notebook (caietele care documenteaza intreaga activitate a echipei), verificarea robotului (la ce anume sa se astepte participantii in etapa de Robot Inspection), exersarea abilitatilor robotului in meciurile demo (cat de fin executa sarcinile si in cat timp se misca in teren).

Al doilea an de BRD FIRST Tech Challenge, care va reuni 1.200 de liceeni din toata tara pasionati de robotica, incepe pe 17 februarie, la Cluj, cu prima etapa demonstrativa, urmata de orasele Iasi, Timisoara si Bucuresti. Gandit ca un proiect unic, care mizeaza pe munca in echipa, pe sustinerea noii generatii, pe valorificarea intr-un stil original a cunostintelor de matematica, IT, fizica si tehnica, acest proiect educational incurajeaza tinerii sa construiasca un robot de la zero, din piesele primite, carora li se adauga  si cele proiectate si obtinute la imprimate 3D.

Robotul trebuie sa execute cu acuratete diverse comenzi, iar proiectantii lucreaza in echipa pentru ca rezultatul sa fie cat mai bun. In aceste prime etape, care simuleaza atmosfera de concurs, ei au ocazia sa isi testeze robotii in spatiul special amenaj, in timpul de competitie, respectand toate rigorile unei competitii. Etapele regionale vor fi urmate de faza finala care va avea loc pe 23-25 martie, in Bucuresti, la Sala Polivalenta, iar 4 echipe premiate vor participa la campionatul mondial din America.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR, 


PUBLICITATE: