Cercetator in SUA si expert in inteligenta artificiala, autor de carti de specialitate, articole stiintifice, dar si de literatura si poezie, actor, unul dintre cei mai cunoscuti romani din Statele Unite, Marius Stan a acceptat invitatia jurnalistei Mihaela Craciun la „Dincolo de alb si negru", sambata, 14 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1.
AdPlayers. info
Se considera un om norocos. A plecat din Romania in urma cu 26 de ani si e unul dintre cei mai cunoscuti romani din Statele Unite. Marius Stan este cercetator in SUA si a acceptat invitatia jurnalistei Mihaela Craciun la „Dincolo de alb si negru", sambata, 14 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1.
Romania este mai mare de cat se crede. Se intinde peste mari si tari, prin cei care ii duc faima in toate colturile lumii. Artisti, cercetatori, sportivi, oameni de stiinta, minti sclipitoare care gasesc peste hotare mediul propice pentru a se dezvolta, pentru a-si pune cunostintele si aptitudinile in folosul celorlalti.
Unul dintre ei este Marius Stan, cercetator si expert in inteligenta artificiala, autor de carti de specialitate, articole stiintifice, dar si de literatura si poezie, actor, unul dintre cei mai cunoscuti romani din Statele Unite. Probabil cel mai potrivit om care sa ne explice inteligenta artificiala, pe intelesul tuturor, si sa ne spuna incotro se indreapta arta in aceste vremuri dominate de tehnologie este invitatul Mihaelei Craciun in cea de-a doua editie a noului sezon „Dincolo de alb si negru". Emisiunea se vede la TVR 1 sambata, 14 octombrie, de la ora 17.00.
Cercetator, savant, profesor si actor
Plecat din tara cu 26 de ani in urma, Marius Stan spune despre el ca este un om norocos. „Fericirea este sa traiesti peste asteptari", sustine el, din proprie experienta. Destinul l-a purtat peste Ocean, pentru un stagiu postdoctoral, dezvoltand acolo o cariera stiintifica impresionanta. A fost director national pentru informatica la Ministerul Energiei al SUA, lider al programului de materiale inteligente de la Laboratorul National Argonne, savant la Laboratorul National Los Alamos, una dintre cele mai mari institutii stiintifice si tehnologice din lume, precum si profesor asociat la Universitatea din Chicago si la Northwestern University.
Recunoasterea la scara larga a dobandit-o ca... actor. Tot in Statele Unite, si-a descoperit pasiunea pentru actorie, fiind cooptat in distributia unor seriale precum „Breaking Bad" sau „Crash". Cum ajunge un om de stiinta sa joace intr-un serial de succes si cum s-a modificat scenariul „Breaking Bad" o data cu intrarea lui Marius Stan in distributie dezvaluie invitatul Mihaelei Craciun la „Dincolo de alb si negru".
„Oamenii de stiinta si artistii sunt creatori condusi, in egala masura, de curiozitate", afirma Marius Stan, referindu-se la aparenta neconcordanta dintre domeniile pe care le-a abordat. Folosind metode diferite, explica el, acestia genereaza si comunica emotii (artistii) si cunostinte (oamenii de stiinta). Dar iata ca dezvoltarea tehnologiei face ca aceste domenii sa se intrepatrunda. Vedem, acum, picturi realizate cu ajutorul calculatorului, aplicatii ce transforma haiku-uri in imagini sau chiar poezii stranii scrise de ChatGPT in limba romana!
Ce a ajuns azi inteligenta artificiala? Tehnologia AI va prelua multe din sarcinile oamenilor? Ce profesii vor fi preluate de algoritmii bazati pe retele neuronale? Care sunt avantajele si care sunt pericolele AI? Ar putea fi folosita pentru a controla populatia? Sunt intrebari la care invitatul Mihaelei Craciun raspunde tot sambata, la „Dincolo de alb si negru".
O discutie despre impactul tehnologiei asupra societatii umane, despre ce inseamna capitalul uman in vremea inteligentei artificiale, despre parteneriatul dintre oameni si masinarii. Ce proiecte de viitor are Marius Stan in Romania si Statele Unite, care e situatia cercetarii la noi in tara si daca se dezvolta tehnologii noi in laboratoare secrete peste Ocean aflam urmarind „Dincolo de alb si negru", cu Mihaela Craciun, pe 14 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1.
Mai mult in Media, TV, AI, Inteligenta Artificiala