Cr
Asociatia Parintilor Isteti si Itsy Bitsy FM, initiatori ai campaniei de prevenire a bullying-ului inca din 2017, au gasit in deputatii Andrei Pop si Petre - Florin Manole doi aliati dedicati acestei cauze.
adplayers. info
Asociatia Parintilor Isteti si Itsy Bitsy FM, initiatori ai campaniei de prevenire a bullying-ului inca din 2017, au gasit in deputatii Andrei Pop si Petre - Florin Manole doi aliati dedicati acestei cauze. Acestia au depus, marti, 22 mai, in Parlament, doua propuneri legislative care vizeaza reglementarea bullying-ul prin definirea lui ca violenta psihologica.
Propunerile legislative au ca obiect modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 si Legii nr.53/2003 privind Codul muncii, pentru a defini, a preveni si a interzice violenta psihologica - bullying-ul in spatiile destinate educatiei, formarii profesionale si muncii. De asemenea, modificarea legii educatiei, prevede si posibilitatea ca cei implicati in actiuni de bullying, atat agresorii, cat si victimele, sa beneficieze de asistenta si evaluare psihologica.
In sensul initiativelor legislative, violenta psihologica – bullying-ul este actiunea sau seria de actiuni verbale, relationale, cibernetice si fizice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, care au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau unui grup de persoane.
In ultimele sase luni, in campania de prevenire a bullying-ului, s-au implicat reprezentanti din Parlament, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Avocatul Poporului, Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din Politia Capitalei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Consiliul National al Elevilor, Ambasada SUA in Romania, Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Telefonul Copilului, UNICEF, Crucea Rosie, Federatia Tinerilor din Constanta, Ana Maria Diceanu, mediator Bruno Demaille, lingvista Dana Papadima etc.
Intalnirile de lucru intre reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului, ONG-urilor, psihologi si experti in gestionarea fenomenului de bullying au fost demarate ca urmare a statisticilor ingrijoratoare. La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste bullyingul in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). De asemenea, studiul ”Bullying-ul in randul copiilor. Studiu sociologic la nivel national” realizat de catre Organizatia Salvati Copiii, a scos in evidenta o serie de date ingrijoratoare:
• 1 din 4 copii era umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor;
• 1 din 5 copii umilea in mod repetat un alt copil la scoala;
• in mod repetat, in scoala, 3 din 10 copii erau exclusi din grupul de colegi;
• 1 din 6 copii era batut in mod repetat;
• 7 din 10 copii au fost martorii unei situatii de bullying in mediul scolar.
Efectele bullyingului sunt negative pentru dezvoltarea copiilor, precum si pentru un traseu educational si emotional normal. Copiii – victime ale violentei psihologice –bullying, pot experimenta scaderea increderii in sine, depresia, abandonul scolar, scaderea rezultatelor la invatatura, ajungandu-se chiar pana la sinucideri.
„Vocea copiilor s-a facut auzita astazi in Parlament. Ei vor gradinite si scoli fara bullying, vor ca oamenii mari sa nu mai ignore fenomenul si sa intervina inainte de a se ajunge la violenta fizica” spun Nadia Tataru, co-fondator al Itsy Bitsy FM si Asociatia Parintilor Isteti, initiator al campaniei nationale de prevenire a bullying-ului. „Poreclele nu sunt amuzante, iar farsele umilitoare, zvonurile mincinoase, imbrancelile, piedicile, castanele, aruncarea rechizitelor si a cartilor, nu sunt o joaca normala intre copii.”
„Toate acestea, repetate zi de zi, reprezinta actiuni de bullying si inseamna violenta psihologica. Și copiii care cresc intr-un mediu violent sufera, capacitatea lor de invatare scade, iar bucuria lor dispare. De aceea e important sa continuam demersurile incepute si, in paralel cu procesul legislativ, sa lucram cu totii la un program national strategic de constientizare si prevenire a bullyingului” a mai spus Nadia Tataru.
Pentru constientizarea fenomenului si al impactului real asupra dezvoltarii sanatoase a copiilor, ONG-uri, autoritati, media au facut in ultimii ani mai multe campanii sociale, adresate copiilor, parintilor, cadrelor didactice sau publicului larg. Un istoric al lor este ilustrat saptamana aceasta in Camera Deputatilor.
Proiectele de legi initiate de deputatii Andrei Pop si Petre-Florin Manole, sunt sustinute de zeci de parlamentari cu orientari politice diverse. Ele isi vor urma cursul legal in Parlament pana la momentul votului final. Intre timp, grupul de initiativa va continua demersurile in crearea unui program national de preventie si constientizare a fenomenului de bullying.
Anexa - Definirea termenului “bullying” in Romania
realizata de comun acord in intalnirea din 22 martie 2018, sediul ANPDCA, Bucuresti intre reprezentanti de la: Ministerul Educatiei Nationale, Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din Politia Capitalei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Colegiul Psihologilor, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Consiliul National al Elevilor, Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Telefonul Copilului, Asociatia Parintilor Isteti, mediator Bruno Demaille, lingvista Dana Papadima, Itsy Bitsy FM.
Violenta psihologica – bullying-ul este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, care au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane.
Violenta psihologica - bullying-ul vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartanenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale etc.
Violenta psihologica - bullying-ul poate fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:
• bullying fizic; include dar nu se limiteaza la comportamente repetate de tip: lovire, pus piedica, imbrancire, plesnit, distrugere / deposedare de obiecte personale;
• bullying verbal; include dar nu se limiteaza la comportamente repetate de tip: poreclire, tipat, insultare, tachinare, umilire, intimidare, transmitere de mesaje cu continut homofob sau rasist;
• bullying social, adesea ascuns, greu de identificat / recunoscut, realizat cu scopul de a distruge reputatia sociala a unei persoane si de a-l plasa intr-o situatie de umilinta publica; include dar nu se limiteaza la comportamente repetate de tip: minciuna si/sau raspandire de zvonuri, denigrare, realizarea de farse cu obiectivul de a umili / crea situatii stanjenitoare, incurajarea excluderii / izolarii sociale, barfa;
• cyberbullying, ascuns sau evident, se refera la orice comportament de bullying mediat de tehnologie, identificat in spatiul de social media, website-uri, mesagerie etc.; include dar nu se limiteaza la comportamente repetate de tip: mailuri, postari, mesaje, imagini, filme cu continut abuziv / jignitor / ofensator; excluderea deliberata a unui copil in spatiul online; spargerea de parole ale unor conturi personale (de e-mail, FB etc.)
• mobbying: o forma a bullyingului, care reprezinta actiunea unui grup fata de o persoana.
Mai mult in CSR, Responsabilitate Sociala,