Autorul volumului "Romanovii (1613 - 1918)", despre istoria propriei familii si legaturile cu dinastia rusa
Joi, 15 Noiembrie 2018

 

Credit: Editura Trei / Fabrica de PR

Simon Sebag Montefiore vorbeste despre Romanovii (1613 - 1918), istoria propriei familii si legaturile cu dinastia rusa.

adplayers.info

La 100 de ani de la asasinarea ultimei familii Romanov, Simon Sebag Montefiore va veni in Romania la invitatia Editurii Trei sa vorbeasca la lansarea volumului „Romanovii (1613-1918)” . El va fi prezent pe 21 noiembrie, de la ora 19.00 la Biblioteca Centrala Universitara (BCU), strada Boteanu nr. 1, alaturi de Ion M. Ionita si pe 22 noiembrie la libraria Humanitas Cismigiu, bulevardul Regina Elisabeta 38, impreuna cu Cristian Patrasconiu, de la ora 19:00.

Calatoria de documentare a lui Simon Sebag Montefiore in cei peste 300 de ani din istoria Rusiei si ai dinastiei Romanovilor a avut si legaturi personale cu stramosii celebrului istoric britanic, om de televiziune si autor de succes.

Chiar in prefata volumului „Romanovii (1613-1918)”, despre care Montefiore va vorbi pe 21 si pe 22 noiembrie, la Bucuresti, autorul povesteste si despre interactiunile pe care acestia le-au avut cu doi membri ai dinastiei tariste, tarul Nicolae I si Aleksandru al II lea.

 „Romanovii (1613-1918)” este dedicata tatalui sau, dr. Stephen Sebag Montefiore. „Tatal meu, dr. Stephen Sebag Montefiore, a murit in timp ce scriam aceasta carte. Imi lipsesc profund intelepciunea si afectiunea sa in toate pri¬vintele, precum si iscusinta sa ca editor.”, spune scriitorul, pentru care aceasta scriere a devenit o adevarata incursiune si in istoria familiei sale.

 „Cartea aceasta s a intersectat neasteptat cu istoria familiei mele: stra¬mosul meu, sir Moses Montefiore, i a cunoscut pe imparatii Nicolae I si Aleksandru al II lea. Insasi existenta mea se datoreaza, daca acesta e cuvan¬tul potrivit, unui numar de doua tragedii din istoria evreimii ruse. Membrii familiei bunicii mele din partea mamei, Woolf, au luptat pentru Polonia impotriva dinastiei Romanov in 1863, iar apoi s au refugiat in Anglia. (…)” noteaza Simon Sebag Montefiore.

„In timp ce scriam des¬pre Gallipoli, nu puteam sa nu ma gandesc cum strabunicul meu, maiorul Cecil Sebag Montefiore, a fost abandonat acolo intr un morman de cada¬vre, crezandu se ca era mort, iar apoi nu si a mai revenit niciodata complet din cauza ranii suferite la cap; si, tot la fel, cand scriam despre interventia occidentalilor contra bolsevicilor in 1918, nu puteam sa nu ma gandesc cum fiul lui, bunicul meu, colonelul Eric Sebag Montefiore, a fost un membru al expeditiei britanice care a ocupat Batumi. Asemenea conexiuni sunt, fireste, banale, insa cumva au contribuit si ele la inaltarea edificiului.”.

Nu in ultimul rand, multumirile pentru sustinerea in realizarea acestui proces anevoios se indreapta si catre sotia sa, Santa Sebag Montefiore. „Ii sunt profund recunoscator, pentru calmul, bunatatea, frumusetea, dragostea si ingaduinta sa, sotiei mele Santa care, trecand cu bine peste perioada Stalin si Ierusalim, a indurat acum etapa Romanov. Ei ii datorez totul: ea este cu adevarat tarina mea.”

 De acelasi autor, la Editura Trei au aparut cele trei volume ale Trilogiei Moscova (Cerul rosu al amiezii, Intr-o noapte de iarna si Sasenka), precum si lucrarile de nonfictiune Ecaterina cea Mare & Potemkin, Discursuri care au schimbat lumea si Ierusalim. Biografia unui oras. De asemenea, la Editura Pandora M au aparut primele doua volume din seria pentru copii Ordinul Iepurilor Regali din Londra semnata de Santa si Simon Sebag Montefiore.

Mai mult in Carte, 


PUBLICITATE: