Potrivit studiului Open-i realizat pentru Orange si Itsy Bitsy, jumatate dintre copiii de peste 7 ani, din Bucuresti, petrec peste 2 ore pe zi la un dispozitiv digital, in special cu jocuri si filmulete, in timp ce parintii ar vrea sa ii stie in fata calculatorului pentru a invata ceva, pentru educatie.
adplayers. info
74 % dintre copii folosesc internetul in primul rand pentru continut video: desene animate sau filmulete amuzante si 59% pentru jocuri, releva un nou studiu Open-I Research, realizat pentru Itsy Bitsy si Orange.
Daca cei mici prefera distractia, majoritatea parintilor acestora si-ar dori sa-i inscrie la un curs de informatica sau robotica, domenii pe care le estimeaza ca o premiza pentru un viitor de succes, mai releva cercetarea care Open-I Research realizata in aprilie 2017, prin 564 interviuri in Bucuresti, 117 interviuri in provincie.
1 din 2 copii petrec 2 ore pe zi la un dispozitiv digital
Potrivit studiului Open-i, jumatate dintre copiii de peste 7 ani, din Bucuresti, petrec peste 2 ore pe zi la un dispozitiv digital, in special cu jocuri si filmulete, in timp ce parintii ar vrea sa ii stie in fata calculatorului pentru a invata ceva, pentru educatie. Interesant este ca 37% dintre copiii pana in 2 ani au acces la device-uri cel putin jumatate de ora pe zi, iar ceilalti 63% petrec pana in jumatate de ora pe zi la aceste dispozitive .
“In contextul actual, in care smartphone-ul este aproape o extensie a corpului, ce iti poate oferi acces instant la aproape orice fel de entertainment, socializare si informare, parintele are un rol foarte dificil” este afirma Adina Nica, Consultant Open-I Research. Cercetatoarea este de parere ca parintele este cel care trebuie sa-si protejeze copilul de potentialele pericole ale accesarii internetului si retelelor de socializare, dar si de dependenta pe care o poate da mediul on-line.
„In acelasi timp, parintele roman, in cazul de fata din capitala, vrea sa aiba un copil adaptat, care sa poata folosi tehnologia in avantajul sau, si nu putini vad IT&C-ul un domeniu de viitor pentru copilul lor.” a mai spus Adina Nica.
Conturile Online: jocuri, mesagerie electronica si retele sociale.
In ceea ce priveste conturile pe care le au pe internet copiii, cele mai multe sunt pe platforme de jocuri (jumatate dintre copiii cu varste peste 7 ani au astfel de conturi), iar dupa 10 ani cei mai multi copii au cont de email si pe retele de socializare (54% in retele de socializare).
Principala preocupare pentru parinti ramane insa siguranta copiilor pe internet (72%). Desi rata de utilizare a softurilor de control parental nu a crescut semnificativ in ultimul an, in prezent 39% dintre acestia folosesc un asemenea program. Parintii mai sunt interesati in numar mare (50%) si de informatii despre cyberbullying.
In acelasi timp, studiul a relevat faptul ca nu exista o comunicare reala intre copii si parinti cu privire la utilizarea tehnologiei, copiii venind la parinti sa ceara ajutorul mai mult cand se lovesc pe internet de erori/mesaje pe care nu le inteleg, si mult mai rar pentru continut agresiv, pornografic sau solicitari de la persoane necunoscute, hartuire de orice fel.
In contextul rezultatelor studiului, Itsy Bitsy si Orange sustin parintii care vor sa fie alaturi de copiii lor in aventura digitala, oferindu-le in luna mai o experienta buna cu tehnologia.
"Traim in era tehnologiei si, ca parinti, e nevoie sa-i invatam pe copiii nostri sa ia partea buna a tehnologiei si sa se fereasca de partea ei nociva. Asa ca am initiat studiul Parintii copiilor digitali care analizeaza obiceiurile de consum de tehnologie ale copiilor. Pe baza concluziilor studiului, luna aceasta vom realiza la radio o serie de emisiuni zilnice cu specialisti care ii vor ajuta pe parinti sa isi indrume copiii in lumea digitala." declara Nadia Tataru, co-fondator si director Itsy Bitsy FM.
Mai mult in Media