„Ne bucuram ca anul acesta reusim sa readucem in programul festivalului formatul RDW Design Flags, care va oferi vizitatorilor un continut international consistent si relevant, aliniat la directiile si trendurile globale in design si arhitectura” spune Raluca Mirel, Director de Proiect, Romanian Design Week.
AdPlayers. Info
RDW Design Flags revine anul acesta in programul festivalului Romanian Design Week, aducand in fata publicului o serie de expozitii, proiecte si creativi relevanti in domeniile lor, la nivel international.
Dezvoltat alaturi de institute culturale, ambasade si organizatii cultural-creative si sustinut de Chateau Purcari, RDW Design Flags aduce in prim-plan contributiile designerilor si arhitectilor din intreaga lume, in perioada 24 mai - 2 iunie, in cladirea emblematica a fostului restaurant Cina.
Formatul RDW Design Flags serveste ca un conector intre peisajul local de arhitectura si design si cel international, oferind o varietate de teme, abordari si reprezentari ale designului si arhitecturii, de la produse si servicii durabile, fotografie, traditii si tehnologii contemporane, pana la studii legate de tipuri de locuire in mediul urban.
„Ne bucuram ca anul acesta reusim sa readucem in programul festivalului formatul RDW Design Flags, care va oferi vizitatorilor un continut international consistent si relevant, aliniat la directiile si trendurile globale in design si arhitectura. Vrem sa le multumim partenerilor nostri pentru sustinere si speram ca anul viitor si mai multe organizatii, institute culturale si ambasade se vor alatura demersului, astfel incat prezenta designului international la Romanian Design Week sa devina traditie” spune Raluca Mirel, Director de Proiect, Romanian Design Week.
Sub tema "Unlock the City", editia din 2024 a Romanian Design Week isi propune sa exploreze modul in care creativitatea si inovatia pot contribui la modelarea oraselor viitorului si la dezvaluirea potentialului acestora. In cadrul acestui context, cele 9 expozitii din formatul RDW Design Flags aduc in prim-plan perspective si abordari variate asupra designului si arhitecturii contemporane, astfel:
Ugo La Pietra. Amenajari urbane pentru colectivitate - De la bolarzi la foisoare - expusa cu sprijinull Institutului Italian de Cultura din Bucuresti, expozitia face referire la cercetarile lui Ugo La Pietra cu privire la relatia individ/ mediu si, in special, la spatiul colectiv urban. Inca de la sfarsitul anilor ‘60, La Pietra a studiat teritoriul urban, expresie formala a contradictiilor vietii sociale. De la periferii (Grade de Libertate, Recuperare si Reinventare) la amenajari urbane, semne care subliniaza foarte bine diferenta dintre locuirea domestica si locuirea urbana.
Manufactura in era digitala este o expozitie de textile si moda a studentilor DLA de la MOME Budapesta, expusa cu sprijinul Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucuresti. Lucrarile studentilor DLA de la Universitatea de Arte si Design Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta reflecta asupra designului contemporan, in care mestesugul si dexteritatea manuala se combina cu tehnicile moderne. Proiectele de cercetare in desfasurare ale studentilor DLA exploreaza aceste teme, oferind raspunsuri posibile in domeniul propriu de activitate cum ar fi tesutul, tricotatul, design de textile, croitorie sau ilustratie de moda.
Design x durabil x dezirabil: french design incubator 2023 - conceput de VIA si prezentat in cadrul Romanian Design Week cu sprijinul Institutului Francez din Romania, exploreaza noile cai adoptate de designerii, editorii si producatorii francezi pentru a crea obiecte care respecta mai mult mediul inconjurator. Cele aproximativ treizeci de proiecte expuse, impartite in cinci teme, demonstreaza noi utilizari, materiale si procese inovatoare pentru a crea obiecte dezirabile si care raspund la intrebari legate de o noua arta franceza de a trai responsabil.
Marius Vasile si Leafhopper Project (David Simon si Blanca Galindo) semneaza o expozitie de fotografie care invita publicul sa deblocheze frumusetea de zi cu zi a Madridului si a Bucurestiului. In acest proiect, creat special pentru RDW Design Flags si curatoriat de echipa de management cultural a Ambasadei Spaniei la Bucuresti, fotografi din Romania si Spania stabilesc un dialog in jurul oraselor Madrid si Bucuresti, a elementelor dinamice si statice ale acestora, a locuitorilor si a vietii lor cotidiene.
Fotografiile lui Marius Vasile si ale colectivului Leafhopper Project exploreaza ceea ce face ca orasele sa fie spatii locuibile si vizitabile si ne confrunta cu o intrebare pe care, fara indoiala, multi oameni si-au pus-o de multe ori: cum este posibil ca aceste orase sa semene, desi sunt atat de diferite?
Swedish Design Movement. Leading the way - reuneste companiile de design suedeze care au convingerea ca designul, arhitectura si moda pot accelera progresul catre o societate durabila, incurajand cererea de produse si servicii sustenabile din Suedia. Initiativa este gestionata de Institutul Suedez in colaborare cu Architects Sweden, Asociatia Suedeza de Moda, Federatia Suedeza a Industriei Lemnului si a Mobilierului, Svensk Form (Societatea Suedeza de Mestesuguri si Design), precum si reprezentanti ai Göteborg, Suedia de Vest, Malmö, Stockholm, Umeå, Business Sweden si Visit Sweden si expusa in cadrul festivalului Romanian Design Week cu sprijinul Ambasadei Suediei din Bucuresti. Expun David design, Fogia, Reform Design Lab, VERK, A NEW SWEDEN, Atacac, maxjenny!, Swedish Stockings, Claesson Koivisto Rune Architects, Kjellander Sjöberg, Tham/Videgård, White Arkitekter, Wingårdhs, Note Design Studio, Carl Engberg.
Greener Together - Liveable Cities - Traim intr-o lume pe repede inainte. Pe masura ce ritmul urbanizarii accelereaza, orasele se confrunta cu provocari enorme, care poate nu sunt neaparat evidente sau atractive pentru cotidianul nostru, dar care, neabordate, ne-ar putea afecta vietile in mod semnificativ mai curand decat mai tarziu. Indiferent de stadiul aparte de dezvoltare al unui oras, grija pentru calitatea vietii locuitorilor din mediul urban ar trebui sa fie un principiu calauzitor. Greener Together - Liveable Cities este un proiect expus in cadrul RDW Design Flags cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei in Romania.
Tipografie ibero-americana - Institutul Cervantes, in colaborare cu Asociatia” Iberoamérica Diseña”, prezinta in cadrul RDW Design Flags o expozitie de design de litere realizate de graficieni ibero-americani si curatoriata de Manuel Estrada, atat din dorinta de a face cunoscut momentul de extraordinara creativitate pe care il traverseaza aceasta disciplina, cat si pentru a evidentia valoarea designului de litera ca activitate cultural semnificativa, indisolubil legata de scriere, lectura si cuvant, si sustenabila din punct de vedere economic.
DesignerELE (Re)desenand lumea - Institutul Cervantes, in colaborare cu platforma FIDO (Feminism in Design Office), prezinta o selectie de douasprezece creatoare spaniole deosebit de relevante in cadrul scenei spaniole de design contemporan, in toate domeniile (design de produs, textil, grafica): Marta Ayala, Eli González, Júlia Esqué, Amalia Puga, Cristina Omarrementería, Ingrid Picanyol, Inés Sistiaga, Verònica Fuerte, Miriam Miguel, Raquel Buj, Silvia Ferpal si Elena Rohner, una dintre pionierele designului din Spania. Expozitia este curatoriata de Gloria Ruiz.
Soul of Moldova - Traditii prin arta contemporana - Expozitia reprezinta colaborarea dintre artista Victoria Peev si creatoarea de moda Oxana Munteanu, prin brandul Kasandruta. In creatiile lor, cele doua artiste formeaza o legatura adanca intre trecut si prezent, un mix ingenios intre traditie si minimalismul si tehnologiile artei contemporane.
Cele 9 expozitii din cadrul RDW Design Flags sunt organizate cu sprijinul Chateau Purcari si sunt prezentate in colaborare cu Institutul Italian de Cultura din Bucuresti, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, Institututul Francez din Romania, Ambasada Spaniei in Romania, Ambasada Suediei din Bucuresti, Ambasada Regatului Danemarcei in Romania, Institutul Cervantes din Bucuresti.
Tema festivalului Romanian Design Week 2024: Unlock the City
Editia din 2024 a Romanian Design Week isi propune sa investigheze metodele prin care creativitatea si inovatia pot modela orasele de maine si sa contribuie totodata la explorarea Bucurestiului si la descoperirea potentialului si a straturilor acestuia, a spatiilor creative din oras si a organizatiilor sau proiectelor culturale care le anima si definesc.
Editia invita bucurestenii sa descopere specificul creativ al unor zone din oras, sa descopere proiecte de design inedite si abordari multisicplinare, dar si sa contribuie la definirea unor spatii de dialog, demonstrand astfel importanta proceselor de imaginare colectiva si de co-creare a unui oras mai prietenos.
Tema festivalului RDW2024 doreste sa contribuie la reconectarea bucurestenilor la oras si mai ales la comunitatile acestuia, redescoperite de aceasta data din perspectiva potentialului industriilor creative locale.
Toate aceste expozitii vor fi accesibile publicului in perioada festivalului Romanian Design Week 2024, care are loc intre 24 mai si 2 iunie, la fostul restaurant CINA (str. Benjamin Franklin 10). Biletele de acces la festival pot fi achizitionate pe pagina website a festivalului. Elevii, studentii si pensionarii au acces gratuit, iar detinatorii unui card UniCredit de la Mastercard beneficiaza de un discount de 50% la achizitia biletelor, reducere aplicabila in pasul de plata.
Mai multe detalii pe website, Facebook si Instagram.
Mai mult in Eveniment, Festival,