Dintre cele 744 de castele si conace cercetate, 101 au fost reabilitate de curand ori sunt in curs de reabilitare, 226 au beneficiat de mentenanta, fiind in stare buna de conservare, 326 sunt in stare medie sau proasta de conservare, 59 sunt in precolaps si 30 in ruina.
adplayers. info
ARCHÉ Heritage a inventariat dezastrul castelelor si conacelor din Romania. In cadrul evenimentului ARCHÉ Heritage Talks au fost studiate 744 de obiective inca existente, alaturi de aproximativ 300 ansambluri disparute, iar restul urmeaza a fi studiate in viitor.
Dintre cele 744 de castele si conace cercetate, 101 au fost reabilitate de curand sau sunt in curs de reabilitare, 226 au beneficiat de mentenanta, fiind in stare buna de conservare, 326 sunt in stare medie sau proasta de conservare, 59 sunt in precolaps si 30 in ruina.
Lansata de Asociatia ARCHÉ, seria de discutii ARCHÉ Heritage Talks isi propune sa aduca impreuna proprietari de monumente istorice si alti actori implicati in protejarea patrimoniului cultural.
Demersul evenimentului a avut ca punct de plecare cercetarea realizata de echipa Asociatiei ARCHÉ incepand cu 2008, prin proiectul Monumente Uitate, initiativa prin care au fost inventariate aproximativ 1300 de castele si conace din diferite zone ale tarii. Dintre acestea, peste jumatate se afla intr-o stare precara de conservare, in timp ce mai putin de 10% sunt integrate in circuitul turistic si economic.
„Aceasta serie de evenimente a pornit de la o nevoie reala, si anume tonul discursului public despre starea actuala a castelelor si conacelor din Romania” a afirmat arh. Camelia Raluca Barbulescu, presedintele Asociatiei ARCHÉ, in cadrul evenimentului.
„Practic, mass-media prezinta fie situatii critice, fie povesti de succes, insa aceste extreme nu sunt reprezentative pentru situatia de ansamblu. Consideram ca impartasirea directa a experientelor intre proprietarii privati, cea mai mare categorie de proprietari, va duce la o schimbare de paradigma, demonstrand ca revitalizarea castelelor si conacelor este, intr-adevar, posibila”.
Asociatia ARCHÉ are ca scop cercetarea, protectia, conservarea, punerea in valoare si promovarea patrimoniului cultural. Aceasta isi propune sa atraga atentia, alaturi de alte organizatii de profil, asupra faptului ca patrimoniul este o resursa sensibila si sofisticata, in continua nevoie de cunoastere si gestionare responsabila. Prima editie a avut loc marti, 11 octombrie 2016, la Hanul lui Manuc, si a abordat subiectul castelelor si conacelor din Romania, o tema ce a dobandit o notorietate considerabila in ultimii ani.
Scopul evenimentului Asociatia ARCHÉ Talks a fost de a stabili un dialog atat intre proprietari, cat si intre proprietari si specialisti, aducand in discutie provocarile recurente pe care aceste ansambluri le ridica. Intalnirea a debutat cu o radiografie a contextului actual al patrimoniului construit din Romania si a oportunitatilor de finantare a lucrarilor de restaurare, radiografie prezentata de arhitectul Ștefan Balici, managerul Institutului National al Patrimoniului.
Ulterior, discutiile au fost structurate pe doua directii principale: cadrul legislativ – care s-a axat pe oportunitatile oferite de legea din Romania pentru restaurare si conservare, respectiv cadrul antreprenorial – care a vizat posibilitatile de finantare din surse europene si solutii de marketing.
Participantii ARCHÉ Heritage Talks
La eveniment au fost prezenti proprietari si administratori de pe intreg teritoriul tarii, care detin imobile in diferite stari de conservare, factorul comun fiind dorinta acestora de a le transforma in destinatii turistice si povesti de succes:
Dinu CANTACUZINO, Conacul Cantacuzino din Rafov, judetul Prahova
Attila RÁCZ, Castelul Daniel din Talisoara, judetul Covasna
Mihai GHYKA, Conacul Ghyka din Cotesti, judetul Vrancea
Kalman TELEKI, Castelul Teleki din Gornesti, judetul Mures
Ovidiu ANDREI si Dana ANDREI, Conacul din Candesti, judetul Buzau
Attila DEAK, Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilau, judetul Cluj
Ștefan BORTNOWSKI, Cula Neamtu-Cornoiu din Curtisoara, Gorj
Constantin ȘTEFANUCA si Silvia ȘTEFANUCA, Conacul Polizu din Maxut, judetul Iasi
Géza NAGY KEMÉNY, Castelul Kemény din Brancovenesti, judetul Mures
Philippe Etesse, Conacul Hagianoff din Manasia, Ialomita
Daiana ANGHEL si Rares POP, Conacul Chiroiu din Condeesti, judetul Ialomita
Rares TUDORACHE, Domeniul Cantacuzino din Floresti, judetul Prahova
Mai mult in Eveniment, Turism, Comunicare Publica,