Premiera: Colectiv, primul documentar romanesc selectat in Festivalul International de Film de la Venetia
Joi, 25 Iulie 2019

 

Credit: Rogalski Damaschin PR /  Libertatea / La Fix - captura video 

Filmul ii are ca protagonisti pe Narcis Hogea, tatal lui Alex Hogea, una dintre victimele care si-au pierdut viata in urma incendiului, Catalin Tolontan, Mirela Neag si Razvan Lutac, echipa de jurnalisti de investigatie de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supravietuitorii incendiului si Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sanatatii.

AdPlayers. Info

„Colectiv”, filmul documentar realizat de catre Alexander Nanau, marcheaza o premiera pentru istoria recenta a cinematografiei romanesti, fiind, conform organizatorilor festivalului, primul film documentar romanesc selectat in cadrul Festivalului International de Film de la Venetia. Filmul face parte din selectia oficiala si va fi prezentat in sectiunea „Out of competition” in cadrul festivalului, care are loc anul acesta intre 28 august si 7 septembrie.

In echipa de realizare a filmului se afla si Mihai Grecea, regizor si producator roman care, dupa 12 ani in creatia publicitara, a migrat incepand din 2009 spre regia de reclame si film documentar si a infiintat in Bucuresti casa de productie Easyfilm. Pe 30 octombrie 2015, Mihai Grecea se afla in clubul Colectiv din Capitala cand a izbucnit incendiul care a traumatizat o tara intreaga. Se afla acolo pentru filma, impreuna cu echipa pe care o coordona, concertul prietenilor sai din formatia Goodbye to Gravity. Dupa ce a castigat dificila lupta pentru supravietuirea in urma arsurilor, s-a alaturat inca din perioada de recuperare medicala echipei filmului „colectiv”.

Filmul ii are ca protagonisti pe Narcis Hogea, tatal lui Alex Hogea, una dintre victimele care si-au pierdut viata in urma incendiului, Catalin Tolontan, Mirela Neag si Razvan Lutac, echipa de jurnalisti de investigatie de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supravietuitorii incendiului si Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sanatatii. Efortul de productie a fost unul amplu, constand in 14 luni de filmare si 18 luni de montaj, implicand peste 60 de oameni din echipa extinsa, din cinci tari si noua nationalitati.

„colectiv”, un documentar despre evenimentele care au urmat incendiului de la clubul Colectiv

„colectiv” este un documentar observational care spune povestea primului an de dupa incendiul din clubul Colectiv. Filmul urmareste cu egal interes autoritati si jurnalisti, intr-o interactiune permanenta de cautare si expunere a adevarului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevar versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj si responsabilitate individuale.

„Pentru ca mi-am trait viata intre culturi si tari, nu am avut niciodata sentimentul ca apartin undeva. In noiembrie 2015, emotia a mii de oameni care strigau intr-un glas COLECTIV, m-a facut sa vreau sa  inteleg cum sunt construiti cei care se dedica dezvoltarii comunitatii in care traiesc. Am descoperit jurnalisti, whistleblowers, activisti care prin actiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am gasit oameni si sisteme care calca in picioare demnitatea si viata insasi a celorlalti, din pozitii de putere politica sau financiara, mintind si manipuland, pervertind adevarul si legea.”, declara Alexander Nanau, regizorul documentarului.

„Sa fac parte din echipa acestui film a fost o experienta intensa si marcanta pentru mine. Sa lucrezi alaturi de Alexander pe o tema atat de dificila si intr-o cheie estetico-cinematografica foarte solicitanta te imbogateste. Insa, poate mai presus de asta, exorcizarea propriilor mei demoni de dupa trauma Colectiv, pe care lungul  parcurs al realizarii filmului intr-un fel a reusit s-o faca, si procesul de cunoastere directa si apoi de intelegere dureroasa a felului bolnav in care functionam ca societate sunt experiente care m-au marcat in acesti aproape patru ani”. declara Mihai Grecea, supravietuitor al incendiului din Colectiv. Mihai este colaborator artistic al proiectului si s-a alaturat echipei inca din faza de cercetare, la scurt timp dupa ce a fost externat.

Premiera istorica pentru cinematografia romaneasca, intr-unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume

Festivalul International de Film de la Venetia este cel mai vechi festival de film din lume, ajuns la editia cu numarul 76. De-a lungul timpului, prezenta productiilor romanesti in cadrul selectiei oficiale de la Venetia nu a fost una foarte numeroasa. „colectiv” readuce Romania in atentia criticilor de film internationali, fiind primul film documentar autohton prezentat vreodata la Venetia. Sectiunea “Official selection- Out of competition” prezinta 18 dintre cele mai importante filme ale anului, atat filme de fictiune, cat si documentare, care au in comun “povesti spectaculoase, prezentate prin mijloace narative si stilistice originale”.

Documentarul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, in co-productie cu Samsa Film Luxembourg si HBO Europe, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund si Sundance Documentary Fund, cu participarea RTS Elvetia, YES Docu si MDR Germania. Filmul va fi disponibil pe HBO GO si la HBO si va fi distribuit in luna noiembrie in cinematografele din tara prin Alexander Nanau Production in parteneriat cu Voodoo Films.

Din echipa de productie fac parte Alexander Nanau (regizor, camera,  montaj, producator), Mihai Grecea (colaborator artistic), Antoaneta Opris (dramaturgie), Bianca Oana (producator Alexander Nanau Production), Hanka Kastelicova (producator HBO Europe), Alina David (producator HBO Romania) si Bernard Michaux (producator Samsa Film)

Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizor si producator germano-roman, a studiat regia la renumita Academie Germana de Film si Televiziune din Berlin (DFFB) si este detinatorul a doua burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Arta (Akademie der Künste) din Berlin. In 2007 a infiintat in Romania casa de productie Alexander Nanau Production. Filmul sau documentar, „Lumea vazuta de Ion B.”, a castigat, in 2010, premiul Emmy International la prestigioasa categorie „Arts Programming”, iar „Toto si surorile lui”, un alt documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film in 2015. Cel din urma a avut o distributie internationala numeroasa si a avut succes in randul festivalurilor din intreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat in Afganistan, care a avut premiera la Cannes in 2017, in selectia Quinzaine des Réalisateurs.

 Mihai Grecea

Mihai Grecea, regizor si producator roman, a studiat Litere la Universitatea din Bucuresti. Dupa 12 ani in creatia publicitara, in 2009 a migrat spre regia de reclame si film documentar si a infiintat in Bucuresti casa de productie Easyfilm. In 2014 a semnat, impreuna cu Alexandru Mavrodineanu, regia documentarului „Omul pasare”, productie HBO Europe, si in 2016 a regizat si produs documentarul „Sunetele Bucurestiului”.

Pe 30 octombrie 2015, Mihai Grecea se afla in clubul Colectiv din Bucuresti cand a izbucnit incendiul care a traumatizat o tara intreaga. Se afla acolo pentru filma, impreuna cu echipa pe care o coordona, concertul prietenilor sai din formatia Goodbye to Gravity. Dupa ce a castigat dificila lupta pentru supravietuirea in urma arsurilor, s-a alaturat inca din perioada de recuperare medicala echipei filmului „colectiv”.

Samsa Film

Samsa Film a fost infiintata in 1986 in Luxemburg. Este, dupa marimea companiei si numarul de filme produse, cea mai mare casa de productie din tara. Samsa a produs peste 80 de filme de lung metraj, pe langa documentare si scurt metraje, multe dintre ele premiate in festivaluri internationale ca Berlin, Cannes, Venetia, San Sebastian si Toronto. Dupa mai bine de 30 de ani de succes, Samsa este unul dintre principalele companii independente agregatoare de continut din Europa.

Mai mult in Festival, 

iulian.toma@adplayers.ro

PUBLICITATE: