Organizata de Asociatia Comerciantilor de Opere de Arta din Romania – ACOAR – si Casa de Licitatie A10 by Artmark, licitatia doneaza Manastirii Cernica un Fragment de iconostas, „Duminica Samarinencii”, care este posibil sa provina din vechea tampla a Bisericii Sf. Nicolae Ierarh.
AdPlayers. info
Desfasurata la Palatul Cesianu-Racovita, Licitatia de Arta Sacra organizata de Asociatia Comerciantilor de Opere de Arta din Romania – ACOAR – si Casa de Licitatie A10 by Artmark doneaza Manastirii Cernica un Fragment de iconostas, „Duminica Samarinencii”, care este posibil sa provina din vechea tampla a Bisericii Sf. Nicolae Ierarh.
Potrivit organizatorilor, Fragment de iconostas, „Duminica Samarinencii” apartine scolii romanesti de pictura religioasa, practicata de la sfarsitul secolului al XVIII-lea pe teritoriul Tarii Romanesti.
Scurt istoric al Manastirii Cernica, beneficiarul donatiei
La 10 kilometri de Bucuresti, pe raza orasului Pantelimon din Judetul Ilfov, in locuri in care padurea a format in trecutul indepartat un masiv forestier imens, vechiul codru al Vlasiei, se ridica Manastirea Cernica, lacas de spiritualitate, monument istoric de cultura si arta veche romaneasca.
Incantat de frumusetea salbatica a acestor locuri si de valoarea lor strategica, marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Stirbei, si sotia sa, Chiajna, au infiintat, in 1603, in timpul domniei lui Radu Serban, un schit de monahi, care mai tarziu i-a pastrat numele: Manastirea Cernica.
Intre bisericile manastirii, cea purtand hramul Sf. Nicolae, zisa si Biserica Mare, a parcurs aceleasi evenimente de viata precum poporul ei – cutremure si incendii, renovari si repictari. A fost avariata la cutremurul din 1802, reparata in anii 1809-1815, din nou afectata de cutremurul din anul 1838, cand o turla s-a daramat, apoi in anul 1923 a avut loc un incendiu, iar biserica a fost din nou reparata capital in 1925.
In anii 1900-1904 a fost calugar in manastirea Cernica poetul Tudor Arghezi. Aceasta este biserica careia ii va reveni donatia fragmentului de iconostas, bizuit pe asemanari cu stilistica, forma si maniera de decorare documentate ale unuia dintre vechile iconostase ale bisericii, dintre care fragmente se pastreaza in muzeul Manastirii Cernica.
Relevanta centrului bisericesc de la Cernica pentru viata culturala romaneasca este bine-cunoscuta. La inceputul secolului trecut poetul Tudor Arghezi a fost calugar la manastirea Cernica (pentru patru ani). Tot acolo se afla mormintele multor personalitati romanesti, intre care pictorul Ion Tuculescu, scriitorul Gala Galaction, filozoful Ernest Bernea, mitropolitul Nifon, teologul Dumitru Staniloae, pianistul Johnny Raducanu, cantaretul Zavaidoc, actrita Stela Popescu, regizorul Geo Saizescu si multi altii.
Licitatia
Evenimentul de Arta Sacra din seara de joi, 25 aprilie, gazduieste la Galeriile Artmark o impresionanta expozitie si licitatie ce cuprinde icoane semnate sau atribuite iconarilor celebri, precum Matei Tamforea, Pavel Zamfir, Nicolae Catavei ori Ilie Poienaru, sau piese exceptionale realizate in primul atelier de la Nicula, dar si vechi icoane bizantine din vremea lui Constantin Brancoveanu, care au fondat un stil national.
Licitatia de Arta Sacra mai include si doua colectii de arta veche romaneasca, una care a apartinut vicecampionului mondial de bridge Coriolan Neamtu, alta care provine din familia filozofului Emil Cioran.
Expozitia de Arta Sacra ramane deschisa pana in seara zilei de 25 aprilie la Palatul Cesianu-Racovita (din str. C.A. Rosetii nr. 5) poate fi vizitata cu intrare libera. Licitatia de Arta Sacra este programata atat la Galeriile Artmark, de la ora 19.00, cat si online, pe platforma www.artmark.ro , unde pot participa toti cei cu un cont activ realizat pe site.
Mai mult in Eveniment, Responsabilitate Sociala, CSR