Festivalul Saptamana Haferland debuteaza sub inaltul patronaj, prima oara pentru un eveniment cultural din Romania, al Altetelor Sale Serenisime Printul si Printesa Alexander von und zu Liechtenstein
Vineri, 04 August 2023

 

AdPlayers. Info

Sub tema sustenabilitatii in peisajul cultural din Haferland (Tara Ovazului), evenimentul se va desfasura in zece localitati situate in perimetrul istoric numit Haferland sau Tara Ovazului, intre Brasov si Sighisoara: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Crit, Roades, Mesendorf, Cloasterf, Bunesti si Viscri

Printre evenimentele deosebite ce vor avea loc in cadrul acestei editii se numara resfintirea Bisericii Evanghelice din Rupea, unul dintre cele mai vechi monumente de cult ale comunitatii sasesti din Romania

Vizitatorii evenimentului se vor putea bucura de concerte de muzica saseasca si de orga, tururi ghidate, ateliere de mestesuguri traditionale pentru copii si adulti, baluri traditionale sasesti, vizite la fermele si in curtile traditionale ale localnicilor, degustari de produse bio si multe altele

In aceasta saptamana, in zilele de 3-6 august va avea loc cea de-a XI-a editie a festivalului Saptamana Haferland, cea mai ampla manifestare din Romania dedicata promovarii culturii si traditiilor comunitatii sasilor din Transilvania. Evenimentul se va desfasura in zece localitati din regiunea cunoscuta istoric drept Tara Ovazului (Haferland): Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Crit, Roades, Mesendorf, Cloasterf, Bunesti si Viscri, tema editiei din acest an fiind „Sustenabilitate in peisajul cultural din Haferland”

In premiera pentru istoria de mai bine de un deceniu a acestui eveniment, festivalul se va desfasura sub inaltul patronaj al Altetelor Sale Serenisime Printul si Printesa Alexander von und zu Liechtenstein, membri ai casei princiare care conduce statul Liechtenstein de peste 300 de ani.

„Suntem profund onorati de decizia Altetelor Sale Serenisime de a patrona Saptamana Haferland, eveniment ce a devenit un reper in ceea ce priveste conservarea traditiilor si culturii comunitare”, spune Michael Schmidt, presedintele Fundatiei M&V Schmidt, organizatoarea festivalului.

„Inaltul patronaj al Printului si al Printesei Alexander von und zu Liechtenstein inseamna o confirmare a importantei pe care a castigat-o Saptamana Haferland in ceea ce priveste pastrarea specificului cultural al zonei si revitalizarea vechilor comunitati sasesti din interiorul arcului carpatic. Altetele Sale Serenisime sunt importanti sustinatori ai initiativelor de conservare culturala si ai mediului, ceea ce subliniaza importanta pe care a capatat-o, in Europa si nu numai, protejarea unor astfel de zone culturale. Insusi Principatul Liechtenstein este un astfel de exemplu, cu dialectul sau specific alemanic si traditia sa constitutionala unica in Europa. Speram ca aceasta apropiere sa fie ea insasi inceputul unei frumoase traditii de cooperare culturala.”

Familia Printului Alexander von und zu Liechtenstein, sustinatori ai sustenabilitatii

Printul Alexander si sotia sa apartin uneia dintre cele mai vechi case princiare din Europa, cu radacini care coboara pana in sec. XII. Alexander este fiul Printului Philipp de Liechtenstein, fratele actualului sef al statului, Printul Suveran Hans-Adam al II-lea, si deci nepotul acestuia din urma. Este casatorit cu Printesa Astrid din 2003. Alaturi de fiica lor, Printesa Theodora, Printul Alexander si sotia sa sunt implicati de mult timp in proiecte de regenerare culturala si conservare a mediului, inclusiv in Romania, tara pe care au mai vizitat-o in trecut.

Astfel, Printesa Theodora, alaturi de Fundatia Green Teen Team, pe care a fondat-o, a sustinut proiectul de reintroducere a zimbrilor in salbaticie de la Magura Zimbrilor din Armenis (zona protejata de aproximativ 59.000 de hectare, aflata in judetul Caras-Severin). Cu aceasta ocazie, in anul 2015 Printesa a vizitat Romania alaturi de tatal ei. Pentru Printesa Theodora, interesul pentru sustenabilitate a devenit o optiune de cariera, ea studiind in prezent arhitectura sustenabila la Universitatea Cambridge.

In egala masura, pentru Printul Alexander si sotia sa, protejarea patrimoniului reprezinta un domeniu de interes care dateaza de decenii. La proprietatea pe care o detin in Italia, pe malul Lacului Garda, printul si familia sa au restaurat locuinta, un ansamblu de cladiri ce dateaza din anul 1050. De asemenea, familia a replantat arboret nativ printre arborii seculari, a revitalizat livada si a reluat productia artizanala de ulei de masline de pe un mic lot de maslini aflat in perimetrul proprietatii.

Patru zile de evenimente la Saptamana Haferland

La editia din acest an a festivalului, pe langa evenimentele deja consacrate – baluri traditionale sasesti, concerte de orga si de muzica saseasca, prelegeri, spectacole de dans popular, proiectii de film, expozitii foto si de costume traditionale, parada de costume populare etc. – vizitatorii vor putea asista la resfintirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incinta fortificat, caracteristic pentru bisericile sasesti din Transilvania. Biserica din Rupea, intemeiata la inceputul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vietii spirituale ale comunitatii sasesti din Transilvania. Putini din cei care au admirat orga si minunatele covoare expuse in Biserica Neagra din Brasov stiu ca acestea provin, de fapt, de la biserica din Rupea. De altfel intregul ansamblu al cetatii Rupea, construit intre secolele XIV si XVII a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, incepand cu zidurile, curtea interioara si turnurile (Turnul Portii, Turnul Slaninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetasilor, Turnul Pulberariei etc.).

Un alt punct de atractie pentru vizitatori vor fi tururile (unele ghidate), cum este deja celebra plimbare catre Stejarul lui Crulici, un arbore multisecular. Cei care viziteaza zona pot vedea pe viu stejari de 400 sau chiar 600 de ani, incarcati de legende si istorii locale, aproape la fiecare pas – pana la extremitatea de nord a Haferlandului, langa Sighisoara, unde se afla platoul Breite si zecile sale de stejari cu varsta de sute de ani.

Participantii vor avea de asemenea ocazia de a face vizite la fermele si in curtile traditionale ale localnicilor si de a degusta produse bio, iar copiii si adultii deopotriva isi vor putea incerca iscusinta in atelierele live de pictura pe lemn, paslit, impletit coronite, cioplire in lemn, tesut si brodat etc.

Intreaga zona a Tarii Ovazului ofera numeroase oportunitati pentru vizitatori, de la bisericile fortificate construite incepand cu secolul al XII-lea (satele Saschiz si Viscri fiind incluse in patrimoniul mondial UNESCO) la pitorestile locuinte traditionale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea detinuta de regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisa publicului pentru vizitare.

Programul editiei 2023 a festivalului Saptamana Haferland poate fi consultat pe site-ul evenimentului, www.haferland.ro, precum si pe paginile https://www.facebook.com/haferland  si https://www.instagram.com/saptamana_haferland/ .

Festivalul Saptamana Haferland a fost initiat in 2013 de catre Fundatia M&V Schmidt, alaturi de Fundatia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, organizatie fondata de muzicianul german de origine romana, Peter Maffay. Obiectivul general al manifestarii este promovarea culturii si a traditiilor sasilor din Transilvania, precum si dezvoltarea turismului din regiunea Tarii Ovazului.

Aceasta editie este finantata de Consiliul Judetean Brasov, co-finantata de Ministerul Culturii si organizata in parteneriat cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, Remarul 16 Februarie, CON-A, Fundatia Bosch Romania, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, CEC Bank, Rompetrol, Ravago, Sefar, Caparol, Autonet, MHS Truck & Bus si Automobile Bavaria, parteneri media KISS Fm si Calea Europeana.

Co-organizatorii festivalului, Fundatia M&V Schmidt si Fundatia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, sunt sprijiniti de partenerii locali: Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia ADEPT Transilvania, Asociatia Nowero, Primaria Rupea, Asociatia Descopera Archita, Asociatia Vecinatatea Femeilor din Saschiz si Primaria Bunesti, jud. Brasov.

Ca in fiecare an, festivalul Saptamana Haferland se bucura si de sustinerea unor importanti parteneri germani, precum Centrul Cultural al Sasilor Transilvaneni din Bavaria, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociatia Sasilor Transilvaneni din Germania, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, prin Consistoriul districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Brasov.

Scurt istoric

Din 2013, Saptamana Haferland a abordat la fiecare editie anuala cate o tematica diferita din sfera culturii sau educatiei: Anul Muzicii (2013), Anul Restaurarii (2014), Anul Educatiei (2015), Anul Familiei (2016), Anul Gastronomiei (2017), Anul Mestesugului sasesc (2018), Anul Comunitatii (2019), prima editie online a festivalului (2020), Anul Traditiei (2021), respectiv promovarea educatiei interculturale si conservarea mediului inconjurator, in 2022.

In fiecare an, Saptamana Haferland are loc la mijlocul verii, pe o perioada derulata intre trei si sapte zile. Fiecare dintre localitatile incluse in festival prezinta un program propriu, in functie de resursele si specificul cultural al locului.

Numarul participantilor a crescut de la an la an, astfel incat la cele zece editii desfasurate pana in prezent numarul total al acestora a depasit 37.500 de persoane.

Mai mult in Campanii, Festival, CSR, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: