Deutsche Telekom prezinta a-X-a simfonie a lui Beethoven, finalizata cu ajutorul AI, aproape 200 de ani mai tarziu
Vineri, 13 August 2021

 

Credit. Telekom 

Ultima simfonie a titanului muzicii simfonice, Ludwig van Beethoven, a fost completata aproape 200 de ani mai tarziu cu ajutorul inteligentei artificiale. Deutsche Telekom a sustinut proiectul in cadrul seriei de initiative menite sa aniverseze 250 de ani de la nasterea compozitorului german

AdPlayers. info                           

Inteligenta artificiala incepe sa fie implicata in proiecte tot mai variate si cu un nivel de dificultate tot mai mare, precum finalizarea unei simfonii compusa initial de marele compozitor german Ludwig van Beethoven.

Este vorba de un proiect initiat in primavara anului 2019 de Deutsche Telekom pentru a marca cea de-a 250-a aniversare a nasterii lui Beethoven. Atunci, grupul german a organizat o echipa de experti internationali in muzica si inteligenta artificiala care sa finalizeze cea de-a 10-a Simfonie, inceputa dar neterminata de Beethoven, cu ajutorul acestei tehnologii.

Obiectivul artistic fiind acela de a recompune una dintre operele marelui Beethoven, cel tehnic a fost de a demonstra ca algoritmii pot fi creativi si pot completa factorul uman chiar si in muzica. Deutsche Telekom va prezenta Simfonia a 10-a de Beethoven, completata cu ajutorul AI, la Forumul Telekom din Bonn, in luna octombrie a acestui an.

Un scurt fragment audio care poate fi ascultat aici ofera ascultatorilor o prima experienta a compozitiei finale. Acesta a fost interpretat de Beethoven Orchestra Bonn sub directia dirijorului Dirk Kaftan si avandu-l pe Cameron Carpenter la orga.

Compozitia rezultata va fi, de asemenea, discutata cu siguranta de catre public. Tim Höttges, CEO Deutsche Telekom, este convins de acest lucru:

„Cred ca rezultatul este ceva cu adevarat uimitor, deoarece oamenii si masinile au creat ceva nou. Dar este important sa vedem rezultatul drept ceea ce este. Beethoven a trait in timpul sau. Beethoven a trait intr-o societate caracterizata de razboaie, de lipsuri, dar si de multa dragoste si empatie. Nicio masina nu poate face asta astazi. Cu toate acestea, masina intelege muzica si o poate dezvolta in continuare, dar nu poate integra zeitgeist-ul - subiectul la indemana, daca doriti - in muzica”.

Povestea celei de-a-X-a Simfonii

Cu putin inainte de moartea sa, Beethoven a inceput sa lucreze la a 10-a Simfonie, o lucrare care urma sa ramana neterminata. Sub conducerea dr. Matthias Röder, Director General la Institutul Karajan, un grup de experti in AI si muzicologi au dezvoltat „Beethoven AI”, care „intelege” stilul lui Beethoven. Printre expertii care au oferit indrumari stiintifice si supraveghere s-a numarat si Prof. Dr. Christine Siegert, sefa Departamentului de Cercetare din cadrul Beethoven-Haus.

 

Inteligenta artificiala nu a fost „hranita” doar cu compozitiile lui Beethoven si insemnarile sale despre a 10-a simfonie; de asemenea, i s-au oferit lucrari de la compozitori si muzicieni care l-au inspirat si influentat in mod demonstrabil pe Beethoven in timpul vietii sale, precum Johann Sebastian Bach. Impreuna cu expertii, algoritmul a continuat lucrarea incompleta a lui Beethoven. Iar compozitorul Walter Werzowa, muzicienii si dirijorul lor au transformat aceasta notatie intr-o compozitie vie.

 

Experimentati live premiera mondiala

Premiera mondiala a simfoniei va avea loc pe 9 octombrie la Forumul Telekom din Bonn. Premiera va fi transmisa in direct si gratuit pe MagentaMusik 360. Tot acolo, in urma premierei, spectacolul va fi disponibil publicului. BMG lanseaza albumul „Beethoven X - The AI Project” in toata lumea pe 8 octombrie, sub forma de CD si Stream / Download (de asemenea, in Dolby Atmos) pe toate platformele digitale.

Mai mult in Educatie,


PUBLICITATE: