De ce ne rabda Pamantul? Expozitie la Muzeul Antipa dezvoltata de DC Communication si Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, cofinantata de AFCN
Vineri, 07 August 2020

 

Credit: Muzeul Antipa dezvoltat / DC Communication 

Expozitia este organizata de DC Communication, in colaborare cu Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa si cu Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, ca parte din proiectul cultural pluridisciplinar „Este dezvoltarea unei lumi durabile un act cultural? Antipa, Brancusi, Georgescu-Roegen”, co-finantat de AFCN, cu aportul generos al Aqua Carpatica si sprijinul oferit de Bucuresti FM

AdPlayers. info

Incepand din 6 august, expozitia „De ce ne rabda Pamantul?” propune vizitatorilor Muzeului National de Istoria Naturala Grigore Antipa o intalnire surprinzatoare cu ideile unor romani de geniu, care si-au lasat amprenta in stiinta, economia si arta universala: Grigore Antipa, Constantin Brancusi si Nicolae Georgescu-Roegen.

Expozitia este organizata de DC Communication, in colaborare cu Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa si cu Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, ca parte din proiectul cultural pluridisciplinar „Este dezvoltarea unei lumi durabile un act cultural? Antipa, Brancusi, Georgescu-Roegen”, co-finantat de AFCN. Proiectul beneficiaza de aportul generos al Aqua Carpatica precum si de sprijinul oferit de Bucuresti FM

Potrivit reprezentantilor de comunicare, expozitia recupereaza, in mod inedit, concepte si viziuni originale dezvoltate de cei trei, a caror intuitie in ceea ce priveste dezvoltarea durabila ii plaseaza (chiar si) astazi in avangarda.

Expozitia este deschisa in perioada 6 august – 30 septembrie 2020. Vizitatorii vor putea explora, cu sprijinul dioramelor artistice dedicate celor trei personalitati, modul in care cultura traditionala informeaza si cladeste notiuni devenite astazi indispensabile pentru dezvoltarea pe termen lung, intr-un mod sustenabil.

,,Cum vrem sa ne dezvoltam: mai mult sau mai intelept?"

Dioramele si lucrarea „Culegatorul”, amplasata pe peluza de la intrarea in muzeu, propun un argument multidisciplinar in sustinerea afirmatiei „dezvoltarea unei lumi durabile este un act cultural”. Opera de o viata a celor trei a generat, in ultima suta de ani, valoroase puncte de plecare pentru noi prioritati ale lumii actuale, de la economia ecologica sau economia circulara la preocuparea pentru epuizarea resurselor. Trecerea la un trai in armonie cu Planeta presupune intelegerea si asumarea principiilor dezvoltarii unei societati durabile, iar schimbarea comportamentelor este facilitata de cultura.

„Alaturarea celor trei vizionari poate parea surprinzatoare, dar vrem sa scoatem la lumina aspecte mai putin cunoscute ale muncii lor” spune Teodor Frolu, curator. ,,De exemplu, Antipa, biologul care a rafinat „diorama” si a fost un pionier in muzeologie, a fost si un experimentat antropolog practician si bioeconomist. Iar Nicolae Georgescu-Roegen, un mare matematician, statistician si economist, autorul teoriei bioeconomiei, este practic necunoscut publicului roman din afara mediului universitar – stiintific, desi este considerat, astazi, unul dintre parintii conceptului de dezvoltare durabila la nivel global. De la Brancusi ne-a interesat perspectiva tehnicii sale de „cioplire directa”, care il pune intr-un dialog creativ direct cu natura si materia”

,,Toti trei au acordat prioritate naturii si au analizat in mod original relatia om-natura-societate, iar unghiul din care le privim opera, in aceasta expozitie, este unul influentat de o intrebare extrem de actuala ,,Cum vrem sa ne dezvoltam: mai mult sau mai intelept?” a adaugat Teodor Frolu.

„Cand spunem dezvoltare durabila, automat ne gandim la viitor, tinte si obiective, Agenda 2030. Expozitia deschisa astazi ne arata insa cum „dezvoltarea unei lumi durabile este si un act cultural” si cum trei mari personalitati ale Romaniei, Grigore Antipa, Constantin Brancusi si Nicolae Georgescu-Roegen, prin munca, creatia si operele lor au pus bazele acestui concept, de dezvoltare durabila” a spus Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabila din cadrul Guvernului Romaniei, prezent la vernisaj.

Potrivit initiatorilor, demersul proiectului evidentiaza primordialitatea gandirii romanesti in stabilirea unor idei vizionare pentru fundamentarea unei economii in armonie cu Pamantul. Altfel spus, conceptele despre dezvoltarea durabila nu sunt doar „de import”, ci contributia Romaniei poate fi demonstrata, iar aceasta expozitie este unul dintre argumente. Prin revizitarea operei acestor precursori exceptionali si angrenarea, in spatiul public, a unei conversatii pe teme lansate de ei, putem redescoperi valoarea culturii traditionale taranesti dintr-o perspectiva contemporana si inovativa.

La vernisaj au participat: Teodor Frolu, curatorul expozitiei, Luis Ovidiu Popa, directorul general al Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Laszlo Borbaly, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabila, Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Doina Lemny, custode al Atelierului Brancusi de la Paris, Giorgio Ficcarelli, seful sectiei Cultura, Directia Generala pentru Cooperare Internationala si Dezvoltare DEVCO, Comisia Europeana si Irina Cios, directorul AFCN.

Expozitia, aflata in Sala Multimedia de la parterul Muzeului, poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 20:00 (ultimul vizitator va intra la ora 19:00).

Expozitia este realizata de Teodor Frolu si Dan Vezentan si, sub titlul Building on a Sustainable World, a beneficiat de calitatea de invitat special la BOZAR, centrul cultural din Bruxelles, in 2019, la colocviul international Culture4Future, organizat de Comisia Europeana.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR, Eveniment


PUBLICITATE: