Copiii Deltei ne-au facut Dunarea mai curat. Peste 300 de copii din 7 localitati de pe malul Dunarii au participat pe 29 iunie la cea mai mare actiune de ecologizare de-a lungul fluviului, pentru cea de-a 11-a sarbatorire a Zilei Dunarii. Acestia au strans deseurile de pe malurile Dunarii, ca prim semnal de alarma si atentionare la inceputul sezonului turistic, pentru protejarea celui mai tanar pamant al Europei.
Ziua Dunarii 2015 a avut mesajul “Fiti activi pentru o Dunare curata!” - pentru a responsabiliza locuitorii si turistii din Delta asupra importantei curateniei Dunarii si a colectarii selective a deseurilor. Simultan, aproape 400 de copii din Sulina, Maliuc, Mahmudia, Partizani, Murighiol, Crisan si Sfantu Gheorghe au inceput ecologizarea, colectand separat deseurile de pe malul Dunarii, fie aduse de Dunare sau abandonate de turisti. Copiii au purtat un echipament adecvat pus la dispozitie de initiatorii actiunii: tricouri, sepci, manusi de protectie, saci de colectare selectiva si clesti speciali pentru gunoi.
486 de participanti. 2.500 de saci de deseuri
Aniversarea din acest an a reunit un numar de 486 de participanti din arealul Deltei Dunarii, care au strans peste 2.500 de saci de deseuri, cu o proportie de peste 90% PET-uri si deseuri din plastic. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul Coca-Cola HBC Romania, sub patronajul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Ziua Dunarii este sarbatorita anual, pe 29 iunie – data ce marcheaza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, la Sofia, in anul 1994, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Comunicat catre 81 de milioane de persoane din tarile danubiene, obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii si de a accentua legaturile dintre state, precum si interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org).
Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectie a mediului, care s-a impus in cei peste zece ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. Asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro).
Mai mult in CSR