Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, in perioada 3 - 6 august, in zece localitati
Vineri, 26 Mai 2023

Cea de-a XI-a editie a Saptamanii Haferland, se va manifesta in acest an in localitatile Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Crit, Roades, Mesendorf, Cloasterf, Bunesti si Viscri

AdPlayers. info

Cea de-a XI-a editie a festivalului Saptamana Haferland, cea mai ampla manifestare din Romania dedicata promovarii culturii si traditiilor comunitatii sasilor din Transilvania, va avea loc in acest an in perioada 3 - 6 august, in zece localitati din regiunea cunoscuta istoric drept Tara Ovazului: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Crit, Roades, Mesendorf, Cloasterf, Bunesti si Viscri.


„In fiecare an, incepand cu prima editie, cea din 2013, festivalul a avut cate o tema diferita, pentru a ilustra variatele forme in care traditiile si cultura sasilor nu doar supravietuiesc, ci si reusesc sa infloreasca, gratie implicarii comunitatilor locale si a partenerilor nostri”, spune Michael Schmidt, presedintele Fundatiei M&V Schmidt, co-organizator al acestui eveniment.

„Aici, in Haferland, suntem convinsi ca aceste vechi comunitati sasesti au un viitor durabil, conturat intr-un dialog continuu intre sasii de aici, cei din diaspora, romani si maghiari. Acesta este sensul sustenabilitatii – tema din acest an a festivalului nostru. Traditiile si cultura sasilor sunt un element care nu trebuie abandonat si care are o contributie esentiala la vitalitatea spatiului multicultural transilvanean.”

Tema editiei din acest an a festivalului este „Sustenabilitate in peisajul cultural din Haferland”. Zona aflata intre Brasov si Sighisoara, unde comunitatile de sasi s-au stabilit in urma cu multe secole, a primit denumirea de Tara Ovazului (Haferland, in germana) de la practica locala a cultivarii acestui soi de cereale, mai potrivit cu clima aspra a regiunii decat vita de vie, cultura definitorie pentru spatiul geografic care circumscrie centrul Transilvaniei.

2023: de la baluri traditionale sasesti la concerte de orga si degustari de produse ecologice

La editia din acest an a Saptamanii Haferland, cei care vor ajunge intr-unul dintre cele zece sate sasesti participante in program se vor putea bucura de baluri sasesti traditionale, concerte de muzica saseasca, prelegeri, spectacole de dans popular, proiectii de film, expozitii foto si de costume traditionale sasesti, concerte de orga, parada de costume populare multiculturale, ateliere pentru copii si adulti (de pictura pe lemn, paslit, impletit coronite, cioplire in lemn, tesut si brodat etc.), plimbari tematice cu ghid, vizite la fermele si in curtile traditionale ale localnicilor, degustari de produse bio si multe altele.

Tot ca parte a programului din acest an, vizitatorii vor putea asista la resfintirea Bisericii Evanghelice C.A. (de confesiune augustana) din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incinta fortificat, caracteristic pentru bisericile sasesti din Transilvania. Biserica, intemeiata la inceputul secolului al XIV-lea, este unul dintre cele mai vechi si mai impresionante monumente de cult ale comunitatii evanghelice sasesti din Romania.

De asemenea, in acest an, vizitatorii vor putea participa la o serie de evenimente inedite, precum conferinta cu videoproiectii ,,Istoria orgilor din Rupea”, sustinuta chiar la fata locului de prof. univ. Ursula Philippi, fost organist, timp de trei decenii, al Bisericii Evanghelice din Sibiu.

De altfel, intreaga zona a Tarii Ovazului ofera numeroase oportunitati pentru curiosi, de la bisericile fortificate construite incepand cu secolul al XII-lea (satele Saschiz si Viscri fiind incluse in situl serial inscris in patrimoniul mondial UNESCO) la pitorestile locuinte traditionale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea detinuta de regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisa publicului pentru vizitare.

Detalii despre editia 2023 a festivalului Saptamana Haferland vor fi disponibile in perioada urmatoare pe www.haferland.ro ,

https://www.facebook.com/haferland  

https://www.instagram.com/saptamana_haferland/  

„Saptamana Haferland, prin longevitatea evenimentului, multiplele manifestari gazduite de-a lungul anilor si numarul constant in crestere de vizitatori, este dovada vie a vitalitatii comunitatilor sasesti din Romania”, spune Michael Schmidt.

„Este extrem de important sa ne asiguram ca aceste comunitati isi vor pastra traditiile ancestrale pentru a avea un viitor sustenabil si o economie in dezvoltare. Intoarcerea sasilor, vara, care revin in fiecare an pe meleagurile natale, a devenit astfel o noua si dinamica traditie ce duce mai departe viata comunitatilor sasesti din Tara Ovazului si nu numai, imbogatind astfel patrimoniul nostru cultural comun. Ii asteptam cu drag la Saptamana Haferland pe toti cei curiosi sa descopere aceasta extraordinara zona, cu traditiile si oamenii sai.”

Saptamana Haferland

Festivalul Saptamana Haferland a fost initiat in 2013 de catre Fundatia M&V Schmidt, alaturi de Fundatia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, organizatie fondata de muzicianul german de origine romana, Peter Maffay. Obiectivul general al manifestarii este promovarea culturii si a traditiilor sasilor din Transilvania, precum si dezvoltarea turismului din regiunea Tarii Ovazului.

Aceasta editie este organizata in parteneriat cu Consiliul Judetean Brasov, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, Remarul 16 Februarie, CON-A, Fundatia Bosch Romania, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Rompetrol, Ravago, Sefar, MHS Truck & Bus si Automobile Bavaria.

Co-organizatorii festivalului, Fundatia M&V Schmidt si Fundatia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, sunt sprijiniti de partenerii locali: Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia ADEPT Transilvania, Asociatia Nowero, Primaria Rupea, Asociatia Descopera Archita, Asociatia Vecinatatea Femeilor din Saschiz si Primaria Bunesti, jud. Brasov.

Ca in fiecare an, festivalul Saptamana Haferland se bucura si de sustinerea unor importanti parteneri germani, precum Centrul Cultural al Sasilor Transilvaneni din Bavaria, Forumul

Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociatia Sasilor Transilvaneni din Germania, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, prin Consistoriul districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Brasov.

Scurt istoric al festivalului

Din 2013, Saptamana Haferland a abordat la fiecare editie anuala cate o tematica diferita din sfera culturii sau educatiei: Anul Muzicii (2013), Anul Restaurarii (2014), Anul Educatiei (2015), Anul Familiei (2016), Anul Gastronomiei (2017), Anul Mestesugului sasesc (2018), Anul Comunitatii (2019), prima editie online a festivalului (2020), Anul Traditiei (2021), respectiv promovarea educatiei interculturale si conservarea mediului inconjurator, in 2022.

In fiecare an, Saptamana Haferland are loc la mijlocul verii, pe o perioada derulata intre trei si sapte zile. Fiecare dintre localitatile incluse in festival prezinta un program propriu, in functie de resursele si specificul cultural al locului.

Numarul participantilor a crescut de la an la an, astfel incat, la cele zece editii desfasurate pana in prezent, numarul total al acestora a depasit 37.500 de persoane.

Mai mult in Eveniment, Festival,


PUBLICITATE: