Catalog de Arta: Grupul Andreescu, Stefan Sevastre la editura Alicat si libraria Sophia
Vineri, 12 Ianuarie 2024

Cu lucrari semnate Stefan Sevastre din colectia familiei si din colectii private din Romania, catalogul continte texte semnate de curatorii Maria Pasc si Andrei Rosetti,  precum si marturii ale unor personalitati din mediul cultural care l-au cunoscut pe pictor.

AdPlayers. info

Editura Alicat anunta aparitia Catalogului de Arta - Grupul Andreescu, Stefan Sevastre, Cu lucrari semnate Stefan Sevastre din colectia familiei si din colectii private din Romania, catalogul continte texte semnate de curatorii Maria Pasc si Andrei Rosetti,  precum si marturii ale unor personalitati din mediul cultural care l-au cunoscut pe pictor.Pictorul Stefan Sevastre, in viziunea cutarorilor

„Stefan Sevastre se socotea si se prezenta drept apolinic. Un spirit apolinic este, a fost si va ramane. Lucid, rational, luminos, echilibrat. In pictura sa dainuie ordinea, masura, armonia. Situat la antipodul dionisiacului, el nu intrezareste ca raspuns provocarii aruncate de dezordinea inconjuratoare a lumii decat refuzul de a o lua in considerare” afirma Maria Pasc.

,,Este profesor, organizeaza expozitii si colocvii. Exigenta lui: geometria si sensibilitatea. Le propovaduieste si le practica cu abnegatie. Din multitudinea formelor, Stefan Sevastre cladeste un sistem ordonat si clar, o geometrie consonanta asemenea muzicii lui Bach. O geometrie in masura sa construiasca, sa edifice, sa intemeieze. Pictura de sorginte riguros abstracta a lui Sevastre arata cosmicitatea fiintei omului. Stefan Sevastre puncteaza intr-un fel concret istoria artei” adauga Pasc.

„Pornim pe acest drum de la urme ale unor contexte mai mult sau mai putin cunoscute, poate uitate, din biografia pictorului. Vom sonda desigur aici si pictura lui Sevastre, parcursul ei, raportandu-ne in principal la o selectie de lucrari alese din arhiva familiei. In alegerea noastra am cautat sa punctam etape, tinand cont si de cateva lecturi anterioare ale operei pictorului. ” a spus Andrei Rosetti.

,,Este cel de-al treilea caz pe care il avem in vedere in seria de expozitii dedicate de Galleria28 unui nucleu de personalitati care a dat cateva repere semnificative ale artei postbelice romanesti – Grupul Andreescu (pictorii Mansardei de pe strada Intrarea Hasdeu) si apropiatii acestui filon. Amintim despre acesti pictori aflati la debut in anii ’50, faptul ca au pornit impreuna de la un studiu sever al naturii – condamnat oficial pentru tonul elegiac, cromatica austera ce refuza estetica impusa a zorilor constructiei comunismului. Fara a uita aceste inceputuri, ei au pornit apoi pe drumuri diferite de explorare a picturii sau a altor modalitati de expresie asupra carora ne-am propus sa zabovim” conchide Andrei Rosetti.

Catalogul este disponibil la libraria Sophia pe pagina

https://www.librariasophia.ro/arta/catalogul-expozitiei-grupul-andreescu-stefan-sevastre-16757.html

Mai mult in Timp Liber, Media, Expozitii

 


PUBLICITATE: