Cannes Lions 2017 este despre o lume a tuturor. Corespondenta la cald de la Cannes.
adplayers. Mirela Podea, veteran The Alternative School
In timp ce creativii din tari pline de soare se chinuie sa-i vanda clientului idei aleatoare cu iz de premiu, trendul de la Cannes a capatat o cu totul alta dimensiune. Atat de specifice, incat stai sa te intrebi daca nu cumva odata cu manualul de brand au primit si cateva campanii gata de implementat.
La Cannes Lions 2017. Ruxandra Besciu (stanga), Teodora Migdalovici (mijloc), Mirela Podea (dreapta).
Credit: facebook/Mirela Podea
Cannes Lions 2017 este despre o lume a tuturor, distribuita in mod egal intre femei, LGBT, afro-americani, barbati, tineri, catei sau boti. Strategiile se traduc in termeni de big data, iar creativitatea inseamna rezultate maxime cu aport financiar redus. Totul, absolut totul se intampla in digital, cu precadere pe mobile. De la propagarea ideilor la networking si socializare.
Platformele preferate sunt YouTube, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest si abia apoi Facebook. Blogurile au devenit practic inexistente, se mai numara abia la rezultate de "earned media", ma incumet sa zic ca au fost bagate in acelasi sertar cu site-urile. Sunt appreciate interactiunile fata in fata, putine, dar bune. Adio, mentiuni pe site-uri dubioase trecute in raportul de monitorizare. Odata cu modificarea algoritmilor gigantilor tech, succesul consta in crearea de content autentic, personificarea unui bot pana la nivelul de membru al familiei.
Revenind la campanii, as vrea sa inchei cu trei exemple care mi-au atras atentia, prin simplitatea executiei. Toate "Grand Prix-uri" si o sa observati probabil ca toate ideile geniale pot fi transcrise in mai putin de 140 de caractere.
As zice ca acesta este standardul industriei. Genialitatea consta in dezvoltarea de campanii care sa-ti atraga atentia in mai putin de o secunda, in mai putin de un click sau de un swipe.
1. Deja celebra "Fearless Girl"/ McCANN NEW YORK, "Grand Prix" si o gramada de alte "Gold-uri", un statement adus diversitatii de gen, atinge orice audienta cu suflet si buget minim. Credit: Youtube/CBSNewYork
2. Incep prin a va intreba cate telefoane publice abandonate credeti ca sunt in Romania? Dar cate banci dispuse sa faca si altceva in afara de evenimente? De ce? Uite o idee, sa nu ziceti ca n-ati avut inspiratie: PayPhone Bank/ GREY COLOMBIA Credit: Youtube/Grey Colombia
3. Ultimul, dar nu cel din urma: Immunity Charm/ McCANN HEALTH. Ce ziceati de cardurile de sanatate?
Credit: Youtube / McCann Health
Mai mult in Festival, Cannes Lions