De Ana Iorga, fondator, Buyer Brain,
Saptamana aceasta are loc, la Dubai, Forumul Mondial de Neuromarketing, serie de evenimente in cadrul careia, alaturi de reputati specialisti in domeniului din intreaga lume, a fost invitata sa vorbeasca si Buyer Brain Romania despre impactul pe care noile tehnologii il vor avea asupra industriei cercetariide marketing si asupra comportamentului consumatorului.
Pentru aceia dintre voi care nu sunteti familiarizati cu evenimentele de top organizate pentru profesionistii interesati de Neuromarketing, voi face mai intai o mica digresiune pentru a vorbi pe scurt despre NMSBA, inainte de a va prezenta ce am pregatit pentru acest eveniment.
NMSBA este acronimul Asociatiei de Neuromarketing pentru Business & Știinta, pe langa faptul ca este una dintre cele mai remarcabile initiative peste care am dat in timp ce imi faceam doctoratul, ea serveste, de asemenea, la nivel global 1684 membri din 93 de tari, creand o comunitate impresionanta la nivel mondial.
Aceste evenimente, cum este si cel la care voi participa, reuneste oameni care provin din medii profesionale, culturale si sociale foarte variate, si auin vedere un singur scop unificator: diseminarea informatiilor vitale de care atat specialistii din mediul academic, cat si cei din mediul corporativ vor beneficia foarte mult; exemple de asemenea informatii fac referirelacercetari de ultima generatie, perspective noi cu privire la consumatori si tehnologii emergente.
NMSBA organizeaza in fiecare an conferinte, forum-uri si workshop-uri dedicate reunirii tuturor membrilor sai intr-o locatie strategica si de aceasta data se intampla in capitala Neuromarketing-ului – Dubai. Acesta va fi cel mai bun loc pentru a cunoaste oameni din breasla si chiar competitori, de a invata si de a gasi oportunitati de dezvoltare profesionala.
Ca sa va faceti o idee despre cum va fi acest eveniment international din Dubai, vreau sa trec in revista pe scurt cativa dintre speakerii valorosi ce au fost invitati:
Mikio Fujitsuka – Director de Brand al grupului Johnson & Johnson Consumer Inc.
Nihan Sahan Eren – Senior Consumer & Market Insight Manager de la Unilever
Vikram Tank – Lider de Brand pe echipa de parteneriate creative la Google
Horst Stipp – parte din echipa de cercetare si inovare ARF (ARF – Fundatia de Cercetare a Publicitatii)
Sjoerd Koornstra – Global CMI Planner la Heineken International
Steve Genco – autorul „Neuromarketing for dummies” (2013), un pionier in domeniu si Managing Partner la firma sa de consultanta, Intuitive Consumer Insights
Andy Smith – Director al US Consumer Insights pentru The Hershey Company
Elissa Mose – Fondator al Neuroscience and Behavioural Science Centre la Ipsos
David Kepron – Vice Presedinte pe Strategii Globale de Design la Marriott International
Ale Smidts – profesor de cercetare in marketing si presedinte al Departamentului de Marketing Management, Rotterdam School of Management, Universitatea Erasmus (RSM)
Leon Zurawicki – Profesor, Departamentul de Management si Marketing la Universitatea din Boston, Massachusetts
Ma simt onorata de faptul ca am fost invitata sa vorbesc in Dubai, iar pregatirea pentru aceasta sarcina a fost deschizatoare de drumuri si va voi spune imediat de ce. Atat de multe s-au intamplat in neuromarketing in ultima vreme incat misiunea mea de a rezuma totul in doar cateva puncte esentiale a fost atat o experienta ce a reusit sa imi schimbe perspectiva asupra subiectului, cat si o oportunitate de afla mai mult despre temele conexe. Astfel, in timp ce ma documentam pentru prezentare, am invatat ca acelasi lucru se intampla si in multe alte domenii: ne confruntam cu o explozie de continut generat de utilizator, fie ca provine din cercetare sau din alte surse.
Acelasi tip de evolutie exponentiala poate fi observata in ceea ce priveste descoperirile tehnologice si dezvoltarea acestora. Ganditi-va doar la IoT, Big Data, wearables si VR, pentru a numi doar cateva dintre tehnologiile emergente notorii care vor schimba, cel mai probabil, viata asa cum o stim noi acum.
Cateva aspecte interesante descoperite:
Știati ca in fiecare zi, se creeaza 2.5 cvintilioni bytes de date si ca 90% din datelepe care le avem acum, au fost create in doar ultimii doi ani?
De asemenea, avand in vedere ca VR si Oculus Rift vor fi curand disponibile la nivel global unui numar mare de consumatori, cum se vor schimba nevoile lor atunci cand vor putea face cumparaturi in Paris si in New York in aceeasi zi?
Luand in considerare ca premisa principala rata rapida de adoptie a tehnologiei, am explorat o noua paradigma care cauta raspunsuri legate de modul in care toate aceste schimbari vor avea un impact asupra industriei de cercetare inmarketing. Și acest lucru ma aduce la una dintre cele mai importante aspecte despre care voi vorbi, si anume despre profilul viitorului consumator sau despre Generatia Z (nascuta intre 1995-2010).
Spoiler Alert: Generatia Z nu ne-a dat un tip de consumator pe care il putem intelege prea usor, dimpotriva!Cei din aceasta generatie au deja o putere de cumparare ce se ridica la $44 miliarde si exercita o influenta considerabila asupra parintilor cand vine vorba de cumpararea unor articole. Cine ar fi crezut ca in 60% dintre gospodarii supravegheate, adolescentii influenteaza alegerea televizoruluice va fi cumparat?
Nu e de mirare ca au fost numiti „un real cosmar pentru comercianti!” (Business Insider, 2014).
Mai multe informatii despre eveniment, pe pagina Forumul Mondial de Neuromarketing.
Mai mult in Eveniment