"Ar trebui sa fim si noi pe rafturile magazinelor din UE. Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin”, a spus Sorin Minea, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, la “Romanian Agribusiness Conference”,
adplayers. Iulian Toma
”Etichetarea produselor romanesti la raft nu va aduce profit jucatorilor de pe plan local. Populismul va dauna procestorilor romani nu ii va ajuta pentru ca Romania incearca sa-si castige consumatorii din piata interna, in timp ce companiile din UE fac business in Romania. Ar trebui sa fim si noi pe rafturile magazinelor din UE. Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin”, a spus Sorin Minea, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, despre situatia in care se gaseste industria alimentara romaneasca. Afirmatia a fost facuta la “Romanian Agribusiness Conference”, eveniment care a avut loc pe 7 octombrie 2016, la Hotel Radisson Blu Bucuresti.
”Procesare exista in Romania. De ce nu se cumpara materie prima din Romania? Industria alimentara din Romania s-a nascut in 1990. A mers mai departe fara a avea o legislatie. De atunci, singura masura buna a fost scaderea TVA. Domeniul este impartit in doua: agricultori si industria alimentara. Este normal asa este peste tot in UE si toata lumea vrea sa faca profit. Agricultura beneficiaza de subventii asa cum sunt ele. Industria alimentara si procesatorii ”beneficiaza” de amenzi de la ANPC, ANSVSA etc.
59 miliarde de euro din care s-au efectuat plati in valoare de 91,57%. Adrian Pintea, APIA.
Adrian Pintea, Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, a vorbit despre platile facute de APIA si despre problemele sectorului. ”In ceea ce priveste bugetul, se adauga 5 miliarde de euro sub forma de subventii de la bugetul de stat atat pentru sectorul vegetal cat si pentru cel zootehnic. Referitor la campania 2015, aceasta a fost atipica dar si cu multe dificultati. In ceea ce priveste FEADR, fondul alocat este de 59 miliarde de euro din care s-au efectuat plati in valoare de 91,57%. Exercitiul financiar se incheie la 17 octombrie zi pana in care speram sa facem plati care sa depaseasca 95%”, a declarat Pintea.
”Foarte multe probleme exista din cauza lipsei de cadastru si din cauza ca bazele de date nu sunt interconectate. APIA absoarbe intre 95% si 100% dintre fondurile alocate pe baza legislatiei. Este o institutie foarte mare care ar functiona mult mai bine daca aceste baze de date ar fi interconectate. APIA gestioneaza 89 de scheme de plata. Este o munca foarte grea”, a completat reprezentantul APIA.
Avem exemple de proiecte de succes. Ramona Ivan , CEC Bank, Asociatia Romana a Bancilor:
Ramona Ivan, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, a vorbit despre experienta bancii in sectorul agricol.
”Avem exemple de proiecte de succes. Sper sa existe in continuare proiecte care sa aduca, ceva bun pentru factorii implicati. Trebuie sa incercam sa intelegem mai bine nevoile oamenilor care fac agricultura. De asemenea, este important sa pot sa dau sfaturi si vis-a-vis de zona de fonduri europene. Este bine sa intrebati daca aveti neclaritati legate de acestea chiar daca sunteti sau nu clienti ai CEC Bank. Mi-as dori sa stiu ca in 2016 s-a apasat pedala mai tare pe acceleratie si ca sunt mai multe proiecte pentru care s-a aplicat”, a declarat Ramona Ivan.
Sumele alocate prin PNDR 2014-2020 se ridica la 9,85 miliarde de euro.
Roland Toma, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions, a vorbit despre motivul pentru care multe afaceri bazate pe fonduri europene nu au supravietuit. Sumele alocate prin PNDR 2014-2020 se ridica la 9,85 miliarde de euro.
”Vin multi clienti care spun: am auzit ca se dau niste bani, vreau si eu. Proiectele europene nu-ti baga bani in buzunar ci iti dau niste timp in avans in fata concurentei. Aceste proiecte trebuie sa se traduca in afaceri care vin in intampinarea unei nevoi. Altfel, nu vor fi sustenabile si nu vor avea success si continuitate”, a declarat Roland Toma.
Un an foarte dificil pentru industria laptelui. Dorin Cojocaru, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui
Dorin Cojocaru, Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui, a atras atentia ca industria laptelui trece prin momente foarte dificile.
”Acest an a fost foarte dificil pentru industria laptelui, extreme de dificil. Ce se intampla acum in piata. Un investitor mare European cumpara fabrica dupa fabrica. Pentru a fi puternici ar trebui sa ne unim. Avem deficit pe piata de lapte de 30%, deci cum putem sa avem produse 100% romanesti. Traim dupa o zi pe alta pentru ca asa ne-am obisnuit. Le spun si politicienilor sa faca legislatia in functie de nevoile pietei. Pana nu reusim sa facem infrastructura si sa avem politici de piata inteligente nu ne vom dezvolta. Suntem propriul nostru dusman”, a declarat DORIN COJOCARU.
Organizata de BusinessMark si sustinuta de Caussade Semences, “Romanian Agribusiness Conference” a constituit un prilej de analiza si dezbatere a situatiei actuale a agriculturii romanesti, reunind intr-un mediu dinamic factori de decizie si cei mai importanti jucatori din domeniul agricol. Printre partenerii conferintei s-au numarat CEC Bank, Pelifilip, Wise Finance Solutions, Fondul de Garantare a Creditului Rural si Graphtec Design. Partener media principal a fost AGRO TV.
Mai mult in Eveniment, Conferinte.