Credit:
Organizat de Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU), in cea de-a treia conferinta nationala despre accidentul vascular cerebral se va dezbate subiectul „AVC 360° - Practica multidisciplinara centrata pe pacient"
adplayers.info
Dupa conferintele de la Craiova si Constanta, Accidentul Vascular Cerebral (AVC) intra in conferinta nationala, pe 25 mai, la Sibiu. Organizat de Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU), in cea de-a treia conferinta nationala se va dezbate subiectul „AVC 360° - Practica multidisciplinara centrata pe pacient"
Potrviti reprezentantilor de comunicare ai evenimentului, pe 25 mai, la Hotel Ramada din Sibiu, incepand cu ora 14:00, medici cu diverse specializari si profesionisti implicati in managementul pacientului cu AVC se vor reuni pentru a a discuta despre "AVC 360° - Practica multidisciplinara centrata pe pacient".
Tema celei de-a treia conferinte stiintifice din programul „AVC 360° - Calatoria Pacientului” propune un dialog axat pe subiecte precum: modalitatile de colaborare intre specialitatile medicale aflate in legatura cu aceasta patologie, particularitatile de interventie in faza acuta si in perioada de recuperare a pacientului, posibilitatile de profilaxie primara, secundara sau tertiara interdisciplinara si, nu in ultimul rand, colaborarea interdisciplinara, in prezent neexistand un protocol de lucru in Romania.
Evenimentul va aborda, de asemenea, practica medicala din perspectiva conceptului de „centrare pe pacient”.
„Aceasta paradigma presupune cunoasterea nevoilor reale, atat ale medicului, cat si ale pacientului. Cei doi sunt pe aceeasi parte a baricadei in lupta contra bolii - ambii au nevoie de ascultare, respect, empatie si compasiune" spune dr. Adelaida Marinescu, presedinte ARCIS EDU si initiatoarea primului proiect cu caracter national despre accidental vascular in Romania.
"Locul central acordat pacientului se refera la faptul ca cei doi actioneaza ca parteneri egali, ambii corect informati, in cadrul procesului de luare a deciziilor. Acest model e diferit de tiparul paternalist traditional, in care medicul decidea, iar pacientul urma pasiv, intr-o masura mai mare sau mai mica, instructiunile date”, a adaugat initiatoarea proiectului.
Nu exista informatii statistice despre numarul pacientilor si consecintele provocate
Implicatiile acestui program sunt cu atat mai importante cu cat in Romania nu exista informatii statistice despre numarul pacientilor si consecintele provocate de aceasta boala care, la nivel mondial, este principala cauza de dizabilitate si chiar deces. Se poate intampla oricui, la orice varsta, si afecteaza pe toata lumea: supravietuitori, familie si prieteni, piata muncii si comunitati intregi.
Programul „AVC 360° - Calatoria Pacientului” este dezvoltat prin parteneriatul stiintific cu societatile medicale implicate in gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Reabilitare Medicala, Societatea Romana de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Romana de Neurochirurgie, Asociatia Inomedica, Asociatia Romana de Psihologie Clinica si Clinica de Neurologie Neuroaxis.
Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) este o organizatie nonguvernamentala, non-profit. Sub motto-ul „Pentru vindecare. Pentru viata!” asociatia creeaza si dezvolta proiecte, programe, evenimente, cursuri etc care sa ajute si sa promoveze o mai buna colaborare si comunicare in sistemul medical si intre medici si pacienti. „AVC 360° - Calatoria Pacientului” este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare si constientizare despre diverse patologii, modalitati corecte de diagnostic, despre mituri de specialitate si alte aspecte din domeniul medical.
Riscuri si dizabilitati. Probleme subliniate in Conferintele
In cadrul conferintei AVC de la Constanta, dr. Irinel Parepa, sefa Sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, a punctat faptul ca fibrilatia atriala (FA) creste de 5 ori riscul de AVC ischemic si este cauza a 30% dintre cazurile de AVC ischemic, accidentul vascular cerebral provocat de FA avand cea mai mare rata de mortalitate (25% la 1 luna, 40% la un an).
In plus, pacientii cu fibrilatie atriala au o probabilitate cu 50% mai crescuta sa ramana cu dizabilitati majore in urma unui AVC, fata de cei care nu sufera de aceasta afectiune. De aceea, depistarea si tratamentul fibrilatiei atriale este un aspect vital care trebuie luat in considerare si de medici, dar si de pacienti.
In cadrul conferintei de la Constanta au mai fost subliniate si consecintele acestei patologii: dizabilitatile cu care raman supravietuitorii. In prezentarea sa, „De la boala la handicap”, dr. Iolanda Dinu, de la Comisia de Evaluare a persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH), a subliniat faptul ca, in prevalenta bolilor neurologice cu incadrare in grad de handicap, AVC-ul ocupa primul loc in Romania, intr-o proportie de 40- 50%, fiind urmat de dementa, boala Parkinson si epilepsie.
Mai mult in Eveniment, Responsabilitate Sociala, CSR,