23 de elevi din Irlanda de Nord pe santier pentru 200 de tineri din grupuri vulnerabile din Romania.
Credit: Habitat for Romania
adplayers.info
23 de elevi de liceu din Irlanda de Nord au venit pe santier pentru 200 de tineri din grupuri vulnerabile din Romania. Habitat for Humanity Romania, in parteneriat cu Asociatia Phoenix Speranta si Primaria Medias, prin Directia de Asistenta Sociala, construieste in Medias 15 apartamente sociale si renoveaza o cladire care va fi transformata intr-o structura de economie sociala.
Scopul proiectului este crearea de sanse pentru o viata normala, independenta pentru 200 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani expusi excluziunii din cauza vulnerabilitatii datorate lipsei scolarizarii, saraciei extreme, etniei sau dizabilitatilor.
Pentru acest proiect, Asociatia Phoenix-Speranta a obtinut o finantare din partea Velux Foundations Danemarca. Co-finantarea proiectului este asigurata de Habitat for Humanity Romania si partenerii organizatiei (Holcim Romania, Wienerberger), precum si de Consiliul Local Medias, care pe langa o contributie financiara, a pus la dispozitie cladirea si terenul necesare.
Pana in prezent, 105 voluntari din Irlanda de Nord, Elvetia si SUA au lucrat pe santier la reabilitarea cladirii care a apartinut Scolii de Aviatie din localitate si la ridicarea blocului cu apartamente sociale.
Saptamana aceasta, 23 de elevi de liceu din Irlanda de Nord lucreaza pe cele doua santiere din Medias pentru a veni in sprijinul tinerilor beneficiari. Experienta de voluntariat face parte din programul Youth Build, desfasurat de Habitat for Humanity Northern Ireland pentru a promova voluntariatul in randul elevilor. Anul acesta, aproape 100 de tineri din Irlanda de Nord au voluntariat pe santierele Habitat for Humanity din Medias, Comanesti si Cumpana.
„Am venit in Romania din dorinta de a cunoaste locuri noi, de a afla mai multe despre conditiile dificile in care traiesc tinerii mai putin norocosi si de a schimba in bine macar putin viata unora dintre ei. Experienta aceasta m-a ajutat sa vad cat de diferita este viata tinerilor pe care ii ajutam fata de viata noastra de acasa si sa apreciez cat de mult inseamna sa ajuti, chiar si numai pentru o saptamana”, a marturisit Helen Templeton, 17 ani.
„Prin munca lor, voluntarii transforma vietile tinerilor care vor beneficia de locuintele sociale si de structura de economie sociala. Prin experientele pe care le impartasesc cu voluntarii, beneficiarii le ofera o lectie de viata. Ne bucuram ca, prin parteneriatul dintre Habitat for Humanity si Asociatia Phoenix Speranta, tinerii din Irlanda de Nord pun umarul la cladirea unui viitor mai bun pentru tinerii vulnerabili din Medias si suntem mandri ca o saptamana petrecuta pe santier pune bazele unor prietenii de durata”, a declarat Roberto Patrascoiu, director national Habitat for Humanity Romania.
„Prin programul de voluntariat desfasurat de Habitat for Humanity Romania, beneficiari ai proiectului nostru au intrat in contact direct cu tineri de acceasi varsta, care vorbesc alta limba, dar care au aceleasi dorinte: investitia in propria persoana, acumularea experientei profesionale sau crearea unor legaturi durabile”, a mentionat Adina Povara, coordonator Asociatia Phoenix Speranta.
Cine sunt autorii proiectului?
Cu sprijinul a peste 32,000 de voluntari, internationali si din companiile romanesti, Habitat for Humanity Romania a ajutat peste 69,000 de oameni sa aiba o casa decenta sau sa isi imbunatateasca conditiile de locuit. Habitat for Humanity este o organizatie non-profit prezenta in 70 de tari cu misiunea de a eradica locuirea saracacioasa. De 21 de ani in Romania, Habitat for Humanity Romania construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
Asociatia Phoenix Speranta a luat fiinta in anul 2001. Misiunea asociatiei este aceea de a contribui la cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati prin furnizarea de servicii specializate de reabilitare, pregatire pentru munca si viata independenta. Principalele obiective si implicit directii ale activitatii asociatiei le constituie: educatia, instruirea, recuperarea si integrarea socio-profesionala.
Din structura asociatiei, din 2007, mai face parte si Unitatea Protejata “Primul Pas” cu activitati lucrative in patru ateliere (tamplarie, croitorie, decoratiuni, manufacturare sapun natural) in care 11 persoane cu dizabilitati au statut de angajat. Per total asociatie, cei 11 angajati insumeaza aproape 50%. Zilnic, in asociatie isi depasesc limitele si isi afirma valoarea 35-40 de persoane cu dizabilitati, sprijiniti de o echipa de 13 angajati specialisti sau cu functii administrative.
Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR