Programul face parte din solutiile puse la dispozitia Centrului National de Analiza Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la reteaua GigaNetwork FIBRA, analizeaza si proceseaza datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) in doar cateva minute (aprox. 100 fotografii in 2 minute). Incepand cu 1 august – ziua Salvamont Romania, 11 noi dispecerate locale devin operationale.
AdPlayers. info
Vodafone Romania si Salvamont (Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani) isi consolideaza parteneriatul de peste 19 ani si marcheaza o noua premiera in folosirea tehnologiei si Inteligentei Artificiale pentru salvarea de vieti, anunta initiatorii proiectului.
La un an de la lansarea solutiilor digitale cu drone care, impreuna cu puterea si fiabilitatea retelelor Vodafone GigaNetwork 5G si GigaNetwork FIBRA, ajuta la reducerea semnificativa a timpului de cautare a victimelor si la salvarea mai multor vieti omenesti, Salvamont Romania beneficiaza in premiera nationala de primul detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE, de robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device), de propria drona subacvatica si un scubajet pentru a ajunge in locurile greu accesibile de sub apa.
Echipamentele au fost achizitionate in contextul in care numarul de incidente care au loc in pesteri partial inundate, lacuri, canioane si pe cursurile raurilor montane este in continua crestere, cele mai multe interventii avand un grad de dificultate ridicat.
„In cei aproape 40 de ani de cand fac acesta profesie nobila, am avut ocazia sa traiesc toate etapele evolutiei salvarii montane – de la echipamente improvizate, care nu ofereau nicio garantie privind siguranta salvatorului si a celui salvat, apoi la echipamente performante de salvare si prim ajutor, pana la echipamente care folosesc tehnologie de cel mai inalt nivel si Inteligenta Artificiala. Ani intregi ne-am bazat doar pe o bruma de echipament si pe daruirea si efortul salvatorilor montani, dar acum, ca rezultat al colaborarii de aproape 20 de ani cu Vodafone Romania, folosim inovatia si tehnologia de ultima generatie in derularea actiunilor de salvare. Totodata, faptul ca am devenit resursa de pregatire si informare pentru echipe de salvare din tari cu mare traditie ne confirma ca alegerea si indrazneala noastra de a aborda, inova si dezvolta noi solutii in salvarea montana este cea corecta si acest lucru inseamna vieti salvate”, a declarat prof. Sabin Cornoiu, director Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Gorj si presedinte Salvamont Romania.
Echipamentul achizitionat in baza parteneriatului cu Vodafone si cu sprijinul Consiliul Judetean Gorj asigura interventii mult mai rapide, mai putin costisitoare si cu riscuri reduse pentru salvatorii acvatici si subacvatici ai Salvamont Romania.
„Misiunea noastra este sa conectam societatea, cu ajutorul tehnologiei, pentru un viitor mai bun. In cei peste 25 de ani de existenta si inovatie in Romania, Vodafone a investit pe plan local peste 5 miliarde de euro si continuam sa ne aducem contributia zi de zi pentru a avea un impact direct, pozitiv si real asupra vietii comunitatilor. Credem in puterea tehnologiei, iar parteneriatul cu Salvamont Romania este un exemplu de bune practici, in care mediul privat si societatea civila schimba in bine lumea in care traim. Inovatia face parte din ADN-ul Vodafone si suntem mandri sa stim ca toate resursele investite in parteneriatul cu Salvamont Romania salveaza vieti”, a declarat Alexandra Olaru, Director Legal & External Affairs, Vodafone Romania.
Detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE se bazeaza pe inalta tehnologie si Inteligenta Artificiala si foloseste un sistem de tip sonar digital pentru a scana in doar cateva secunde zona de cautare la o adancime de 50 metri. Algoritmii de detectie sunt antrenati pentru a face diferenta intre oameni si alte obiecte aflate in apa, marcand pozitia exacta a unei persoanei si putand sa acopere, astfel, o suprafata de peste 8000 m2 intr-o singura operare.
Robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device) este un dispozitiv revolutionar, menit sa schimbe modul in care sunt salvati oamenii din ape deschise, respectiv lacuri de munte, de 6 ori mai rapid decat prin metoda clasica. Robotul este operat de catre un salvator, iar odata ce este lansat, acesta poate asigura plutirea la punct fix, pentru 4 persoane simultan, in apa linistita. Totodata, robotul poate fi pregatit pentru lansare in mai putin de un minut, spre deosebire de misiunile clasice, in care este nevoie de pregatirea barcilor si a echipajelor de interventie.
Drona subacvatica este una de calibru industrial, folosita exclusiv pentru scenarii profesionale, in cazul de fata misiuni de cautare sub apa a persoanelor pierdute. Aceasta poate ajunge pana la 150 m sub apa, avand o autonomie de 5 ore, sistem topografic, camera video si brat robotic.
Scubajetul este un sistem de tip propulsie subacvatica cu jet, folosit ca sistem de tractiune pentru salvatori in locurile greu accesibile de sub apa sau in locurile indepartate, unde este nevoie de energie si putere suplimentare, si care nu permit accesul unei ambarcatiuni. Acesta este un sistem modular care permite diferite configuratii, in functie de specificul fiecarei misiuni de salvare si dispune de mai multe tipuri de motoare, elice si baterii.
In paralel, in sprijinul noilor echipamente subacvatice si echipelor de salvare, dronele oferite de Vodafone sunt folosite pentru transportul de echipamente si salvarea victimelor de pe intinderi de apa, in spatiile deschise. In plus, Vodafone continua sa ofere si sprijin pentru formarea salvatorilor montani, cel mai recent exemplu fiind exercitiul Aquares 2023, primul stagiu de pregatire profesionala a salvamontistilor romani in salvarea acvatica, cu specific montan. Desfasurat in perioada 18 – 19 iulie, exercitiul a presupus activitati practice de cautare – salvare din ape de munte cu salvatori acvatici si scafandri, folosirea cainilor de salvare in mediul acvatic montan, respectiv organizarea punctului medical de triaj si de prim ajutor.
80% din echipele Salvamont Romania folosesc drone in misiunile de salvare montana, reducand astfel de pana la zece ori timpul necesar pentru cautarea si salvarea de victime. In Romania exista 42 de echipe de salvare montana, organizate in 26 de judete, iar in 17 judete se opereaza deja cu drone si tehnologie oferite de Vodafone, restul fiind in curs de echipare.
Totodata, solutiile digitale cu drone Vodafone si Salvamont deschid noi orizonturi in ceea ce priveste domeniile de utilizare. La un an de la lansarea programului, dronele sunt folosite, in premiera nationala, pentru scanarea suprafetelor afectate de cutremure in zonele montane de interes turistic. Actiunile recurente au drept scop identificarea rocilor de mari dimensiuni, potential instabile sau dislocate de pe versanti. In cadrul etapei de analiza, zonele identificate cu eventuale probleme sunt cartografiate si inspectate ulterior de alpinisti profesionisti.
Romania a devenit, in ultimul an, singura tara din Europa cu acoperire nationala pentru procesarea fotogramelor prin intermediul programului SARUAV, care se foloseste de Inteligenta Artificiala pentru a detecta automat persoane. Acest program face parte din solutiile puse la dispozitia Centrului National de Analiza Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la reteaua GigaNetwork FIBRA, analizeaza si proceseaza datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) in doar cateva minute (aprox. 100 fotografii in 2 minute).
Incepand cu 1 august – ziua Salvamont Romania, la nivel national vor deveni operationale 11 dispecerate locale pentru procesarea detectiei automate de persoane, cu ajutorul sistemului SARUAV, in judetele Brasov, Sibiu, Mures, Prahova, Harghita, Maramures, Dambovita, Hunedoara, Mehedinti, Cluj si Neamt. Acestea vor functiona alaturi de Centrul National de Analiza Date aflat in judetul Gorj. Romania se va situa, astfel, pe primul loc in ceea ce priveste acoperirea nationala in acest sens si pe locul II la nivel mondial, raportat la numarul de centre locale de analiza.
Din cele mai recente date comunicate de Salvamont Romania, in primele sase luni ale anului 2023 au fost salvate peste 4900 de persoane care se aflau in pericol, mai mult de o treime dintre acestea fiind predate de Salvamont Serviciilor de Ambulanta , Smurd si Heli Smurd pentru transport de urgenta la spital. In prezent, Dispeceratul National Salvamont-Vodafone primeste peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 8.000 sunt despre victime ale unor accidente montane si este necesara interventia echipelor Salvamont. Peste 100.000 de romani au instalata aplicatia Salvamont (disponibila gratuit pe Android si iOS), un ghid complet de informare si orientare montana, care ofera, in acelasi timp, si optiunea SOS – functionalitatea care le permite utilizatorilor sa foloseasca un serviciu de localizare a pozitiei telefonului, prin intermediul caruia dispeceratul poate fi notificat in timp real cu privire la coordonatele acestora.
Mai mult in CSR, Responsabilitate Sociala, Telecom