Dupa pozitia agentiei GAV, autoarea celei mai recente campanii Selgros, despicam firul in patru in cazul cele doua spoturi Selgros Familia versus FNI,
Mai da insomnii astazi trauma FNI si campania fondului national de investitii care s-a dovedit a fi pana la urma un fond national de bagubiti, care a stricat somnul a peste 300.000 de romani? Exista riscuri atunci cand o marca isi apropie mesajul de somn si "dormitul linistit" sau scene apropiate de cele din spotul FNI?
Copywriter si director de creatie in publicitate unde a lucrat timp de 8 ani, Florin Dumitrescu este antropolog, doctorand in lingvistica generala si dascal la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, unde timp de trei ani a predat retorica si teoria argumentarii. Numeroase analize de creatii in publicitate completeaza portretul unuia dintre cei mai scoliti si obiectivi analisti in creatia de publicitate romaneasca postdecembrista.
adplayers. Florin Dumitrescu
"Acum 15 ani, scandalul FNI a slabit dramatic increderea romanilor in institutii financiare. Cazul FNI venea la sfarsitul anilor `90, in care memoria publica acumulase diverse alte cazuri de escrocherii financiare (Caritas, Mondragon etc.). Oamenii din marketing si comunicare au depus, in anii urmatori, eforturi uriase ca sa ii readuca pe consumatori la ganduri mai bune fata de institutiile financiare onorabile (banci, companii de asigurari etc.).
E greu de spus daca reclama cu oameni adormiti (basca un caine) pentru FNI a influentat credulitatea deponentilor. Luata insa intr-un ansamblu mai larg, acela al spoturilor „cu glant” din primul deceniu post-`89, acele reclame cu oameni fericiti, in atitudini relaxate, cu lifestyle occidental; aceasta reclama a participat, da, la o mega-campanie, la nivelul intregii piete, de implementare a unor noi obiceiuri de consum, a unei noi atitudini, mai confidente si mai deschise, a publicului consumator – asa-zisa atitudine „aspirationala”. Poate mai degraba in acest context, reclama cu somnorosi inclusiv claim-ul pe gen „dormi linistit, cutarescu vegheaza” i-a iritat pe romani, dupa ce au constientizat (inca si mai bine) diferenta dintre lumea idilica, escapista, a publicitatii si „socoteala din targ”.
S-o fi vindecat intre timp societatea noastra de trauma FNI? Mai sunt sensibili telespectatorii de azi (primeniti si de schimbul de generatii) la evocarea, fie si involuntara, a anumitor elemente din campania de acum 15 ani? Merita incercata, in anul de gratie 2014, o repropunere a oamenilor adormiti (basca un caine), pe muzica relaxata, in ambiante confortabile, asa-zicand „aspirationale”? Exista, fara indoiala, ratiuni serioase pentru a alege aceasta cale, le putem intui; exista probabil si un risc care a fost luat in calcul... si Selgros a zis ca – vorba sloganului – „merita”."
Pe acelasi subiect:
Selgros versus FNI. Ce au in comun spoturile?
Mai mult in Conturi