Seniorii din Bucuresti si alte 10 localitati, invitati la ateliere practice de acces in lumea digitala
Miercuri, 13 Martie 2024

Un proiect pilot initiat si sustinut de Fundatia Vodafone prin programul Hi Digital si derulat de Fundatia Regala Margareta a Romaniei, Conectam Generatii in lumea digitala constituie o serie de ateliere care vor avea loc in Bucuresti si localitatile Arad, Baia Mare, Marasesti, Odorheiu Secuiesc, Pitesti, Rovinari, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Tulcea, Turnu Magurele.

AdPlayers. Info

Fundatia Regala Margareta a Romaniei lanseaza seniorilor invitatia de a se inscrie in proiectul pilot Conectam Generatii in lumea digitala, un demers initiat si sustinut de Fundatia Vodafone prin programul Hi Digital si derulat de Fundatia Regala. Hi Digital este o initiativa europeana a Fundatiei Vodafone, care se adreseaza persoanelor de peste 60 de ani, contribuind la misiunea fundatiei de a nu lasa pe nimeni in urma in calatoria catre o lume digitala.

In prezent, programul se desfasoara in Anglia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Republica Ceha si Romania si urmareste imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor prin integrarea tehnologiei in vietile acestora, facilitarea incluziunii sociale a seniorilor intr-o lume digitalizata si minimizarea decalajului digital intre generatii.

Prima serie de cursanti ai proiectului Conectam Generatii in lumea digitala se incheie astazi, 12 martie, iar pe 4 aprilie incepe o noua serie pentru seniorii din Bucuresti.

Pe parcursul a 8 sesiuni, seniorii participanti au reusit sa integreze cunostinte din lumea digitala si abilitati utile, dar si sa creeze un grup de socializare ce le-a deschis noi oportunitati de schimb de idei si experiente. Tematicile abordate in cadrul cursului acopera notiuni precum:

1.           Utilizarea telefonului mobil de tip smartphone

2.           Comunicare online – Utilizarea aplicatiei WhatsApp

3.           Comunicare online – Distribuirea informatiilor si a fisierelor

4.           Divertisment online – Accesarea si partajarea continutului online de divertisment

5.           Retele de socializare – Utilizarea aplicatiei Facebook

6.           Tranzactii online

7.           Aplicatii folosite in viata de zi cu zi

8.           Ce ne rezerva viitorul - inteligenta artificiala

”In zilele noastre, sa nu ai acces la mediul virtual inseamna sa fii condamnat la izolare si sa fii privat de servicii pe care majoritatea le consideram esentiale. Nu vorbim doar de platforme sociale, e-mail sau cumparaturi, ci si de plata taxelor sau gestionarea finantelor proprii. Noile generatii nu isi pot imagina o viata fara acces la internet, dar seniorii nostri sunt fortati sa o traiasca. Ca societate nu putem sa evoluam neglijand nevoile a aproape 4 milioane de indivizi. Progresul tehnologic nu trebuie incetinit, ci trebuie folosit pentru a face mai mult loc bunicilor in viata noastra. Seniorii cooptati in prima editie a proiectului Conectam Generatii vor invata si exersa utilizarea tehnologiilor esentiale pentru societatea de azi, precum aplicatiile de mesagerie si retelele sociale, platile si cumparaturile online, aplicatii legate de hobby-uri si de petrecere a timpului liber, precum si securitatea datelor personale si navigarea online in siguranta. Isi vor imbunatati interactiunile sociale, vor putea accesa mai multe resurse si vor avea un stil de viata activ, participativ si independent si la varsta a treia”, spune Mugurel Margarit, Director executiv al Fundatiei Regale Margareta a Romaniei.

In 2023, 18,6% dintre persoanele cu varsta intre 55 si 74 de ani din Romania nu au folosit internetul niciodata, in comparatie cu doar 1,4% dintre persoanele mai tinere, cu varsta intre 16 si 34 de ani, arata Institutul National de Statistica.  Iar potrivit raportului privind stadiul evolutiei deceniului digital, doar 28% din populatia Romaniei, cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani, are cel putin competente digitale de baza, sub media UE de 54% si sub obiectivul UE pentru anul 2030 de 80%.

Pe de alta parte, un studiu cantitativ din 2019 (Wilhelm si colaboratorii), releva ca frica de escrocii online (47%), lipsa cunostintelor (46%), lipsa de sprijin in utilizare (41%), precum si dificultatea folosirii echipamentelor (36%) ii opreste pe varstnici sa utilizeze tehnologiile digitale, desi sunt interesati de acestea si isi doresc sa fie conectati cu lumea noua in care traiesc. Scopul proiectului este tocmai acela de a incuraja varstnicii sa foloseasca internetul si un smartphone, de a-i ajuta sa deprinda abilitatile necesare utilizarii acestora, de a le arata beneficiile si a-i invata cum se pot proteja de fraudele online.

Conectam Generatii in lumea digitala urmareste dezvoltarea competentelor digitale a peste 1.000 de seniori de peste 60 de ani, prin ateliere ce vor avea loc pe parcursul anului 2024 in Bucuresti si alte 10 comunitati din tara, cu sprijinul a 10 organizatii care lucreaza cu varstnici in localitatile Arad, Baia Mare, Marasesti, Odorheiu Secuiesc, Pitesti, Rovinari, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Tulcea, Turnu Magurele.

In acest scop, proiectul a prevazut si un program de formare a 20 de formatori locali, dintre care 10 seniori, pentru a transmite cunostinte digitale in regim peer-to-peer in comunitatile selectate. Astfel, va fi facilitat transferul de cunostinte de baza in randul seniorilor din Bucuresti si din tara, iar tehnologia digitala va putea deveni o solutie reala pentru accesul la informatii si resurse utile, crescand gradul de autonomie al seniorilor.

Seniorii din localitatile mentionate, interesati sa participe la atelierele Conectam Generatii in lumea digitala, sunt invitati sa se inscrie apeland gratuit la Telefonul Varstnicului – 0800 460 001.

Fundatia Regala Margareta a Romaniei

Infiintata in 1990 de catre Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei romane, impreuna cu tatal sau, Regele Mihai, Fundatia Regala Margareta a Romaniei este astazi o organizatie neguvernamentala de elita care sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. De-a lungul celor 34 de ani de activitate, Fundatia a dezvoltat numeroase proiecte durabile in domeniul educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile, sanatatii si culturii, proiecte ce si-au adus contributia la reinnoirea spirituala si sociala a Romaniei. Fundatia Regala Margareta a Romaniei vine in sprijinul persoanelor varstnice prin programe menite sa creasca calitatea vietii acestora, cu implicarea voluntarilor si mobilizarea partenerilor institutionali si a intregii comunitati, cele mai recente fiind Fondul pentru Varstnici, Telefonul Varstnicului si Centrele Comunitare Generatii. Mai multe detalii pe www.frmr.ro .

 Mai mult in Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: