Responsabilitate pentru alergatori. Dr. Ion Bogdan Codorean recomanda alergatorilor la maraton testul de efort si talonetele
Marti, 08 Octombrie 2019

 

Credit: Dr. Ion Bogdan Codorean 

Medic ortoped specializat in traumatologie sportiva, Dr. Ion Bogdan Codorean sustine trendul participarii cat mai multor persoane la semimaratoane si maratoane si avertizeaza asupra antrenamentelor care trebuie facute constant si analizelor medicale obligatorii indiferent de nivelul de pregatire al participantilor

AdPlayers. info

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat in traumatologie sportiva, sustine trendul participarii cat mai multor persoane la semimaratoane si maratoane si avertizeaza asupra antrenamentelor care trebuie facute constant si analizelor medicale obligatorii indiferent de nivelul de pregatire al participantilor:

“Maratonul presupune rezistenta la multe ore de efort si alergare indelungata pe o suprafata dura, astfel ca este obligatoriu ca toti participantii la aceste competitii sa-si faca un control cardiologic pentru a vedea starea inimii lor, sa-si faca eventual o testare la efort (https://www.youtube.com/watch?v=ZHdeQhDhBjQ) pentru a vedea cat rezista si la ce puls este indicat sa alerge si, foarte important, sa-si aleaga incaltamintea potrivita pentru alergat dupa ce in prealabil si-au procurat talonete personalizate (https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=QGhhyt1Rky8) pe tipul lor de calcatura”, recomanda dr. Ion Bogdan Codorean.   

Beneficiile alergatului si participarii la maraton si semimaraton sunt nenumarate, de la sanatate, la adrenalina si spirit de competitie, iar dr. Ion Bogdan Codorean are cateva sfaturi de perventie si actiune pentru alergatori:

“Este foarte important ca atunci cand simt oboseala si dureri, alergatorii sa nu insiste, pentru ca atunci se produc accidentarile cele mai grave. Toamna si primavara sunt sezoanele ideale pentru alergare, insa trebuie avut un plus de atentie in caz de ploaie, pentru ca riscul de alunecare este foarte mare, mai ales cand s-a instalat oboseala. In cazul temperaturilor ridicate, este obligatorie hidratarea. Daca in timpul competitiei apar accidentari, alergatorul trebuie sa se opreasca din alergat si sa aplice imediat gheata la locul dureros si sa mearga cat mai repede la cabinetul medicului ortoped”, avertizeaza dr. Ion Bogdan Codorean.

Potrivit medicului ortoped, in timpul maratoanelor pot aparea rupturi musculare, probleme la genunchi, fracturi de stress sau entorse, unele accidentari necesitand doar tratament conservator cu recuperare, iar altele tratament chirurgical.

Medicul dr. Ion Bogdan Codorean considera ca nu exista o varsta ideala pentru alergat, ci doar persoane antrenate si pregatire fizic si mental pentru aceasta activitate: “La maraton trebuie sa alerge oricine este sanatos din punct de vedere cardiologic si antrenat din punct de vedere fizic. Exista cazuri de alergatori buni de 14-15 ani, dar si persoane de peste 70 de ani care termina cu bine si victoriosi un semi-maraton sau marathon”, adauga medicul ortoped specializat in traumatologie sportiva. 

 


PUBLICITATE: