Politia Rutiera si APSA promoveaza "Purtati centura de siguranta"
PR, Auto, 17
Duminca, 24 Aprilie 2005

( AdPlayers.ro ) "Asociatia pentru Promovarea Sigurantei Auto" (APSA) organizeaza la nivel national prima campanie de promovare a sigurantei auto „Click! Purtati centura de siguranta, va protejati viata!".  Campania se deruleaza de la sfarsitul lunii aprilie si va continua pana in luna iulie, in  parteneriat cu Politia Rutiera si cateva companii. Si va expune pe drumurile nationale, peste 150 de banere de 3x6 metri fiecare, precum si alte 50 panouri de 2x3 metri fiecare, in parcarile marilor magazine comerciale. Pe langa aceasta, in colaborare cu Politia Rutiera, vor fi distribuite 100.000 de pliante format A5 si vor fi organizate doua simpozioane pe aceasta tema.

Politia Rutiera si APSA promoveaza Purtati centura de siguranta

"Click! Purtati centura de siguranta, va protejati viata", APSA,

Realizatorii campaniei au initiat si primul studiu national privind utilizarea centurii de siguranta ce a dat publicitatii cifre care plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa in privinta purtarii centurii de siguranta.

Studiul arata ca numai 21 la suta dintre conducatorii auto din Romania respecta obligatia purtarii centurii de siguranta, in interiorul localitatii, releva studiul realizat de IMAS si Asociatia pentru Promovarea Sigurantei Auto. Spre deosebire de Romania, studiile internationale arata ca in alte tari, cei care poarta centura de siguranta  sunt 45% in Grecia, 80% in SUA, 93% in Anglia si 95 % in Germania, unde, potrivit APSA, pana si cancelarul Helmut Kohl a fost amendat pentru ca nu avea centura.

Realizat prin observatie directa in principalele intersectii din localitatile cu gradul cel mai mare de motorizare, studiul IMAS a avut loc la sfarsitul lunii martie. Acesta a presupus 621 de ore de observatie in intervalul orar 6,00-18,00 si  un numar de 190.000 de autovehicule monitorizate de catre 112 observatori.

Politia Rutiera si APSA promoveaza Purtati centura de siguranta

Virgil Mihailovici, APSA

In opinia presedintelui APSA, Virgil Mihailovici, nivelul scazut inregistrat in Romania trebuie vazut prin prisma faptului ca obligativitatea purtarii centurii de siguranta a fost introdusa abia in 1994, in timp ce in alte state prevederea se aplica de cateva decenii.

"Folosirea centurii este o chestiune de educatie, de civilizatie. Nu inteleg de ce Ministerul Educatiei nu introduce obligativitatea educatiei rutiere in scoli", a spus Victor Oprea, Comisar-Sef la Directia Generala de Politie Rutiera

Politia Rutiera si APSA promoveaza Purtati centura de siguranta

Dan Jianu, DGPR

In Romania, obligativitatea purtarii centurii de siguranta (numai pentru autoturisme, numai pentru locurile din fata si numai in afara localitatilor) a fost introdusa abia in 1994, iar in '98 reglementarea s-a extins, incluzand si localitatile. Desi s-a demonstrat ca folosirea centurii in cazul unui impact diminueaza cu 50% riscul ranirilor grave, studiul IMAS arata ca la noi exista prejudecata ca nu e nevoie de centura, intrucat din cauza aglomeratiei se circula incet si pericolele sunt mai mici, in ciuda faptului ca 80% dintre accidentele grave se petrec in orase.

Sanctiunile aplicate de politia rutiera pentru nerespectarea obligatiei de a purta centura de siguranta reprezinta 17 la suta din totalul sanctiunilor. In Bucuresti, au fost aplicate anul trecut 66.000 de sanctiuni pentru aceasta abatere. In 2004, au fost inregistrate in Romania 6.800 de accidente, aproape 5.600 raniti grav si peste 2.300 de morti. In tarile UE se estimeaza ca utilizarea centurii de siguranta ar putea preveni anual moartea a 6.000 de persoane si ranirea grava a altor 380.000 de persoane.

PUBLICITATE: