Parcul Eolian CEZ sustine primul DJ care mixeaza un concert de pe o turbina, la 100 metri inaltime.
Marti, 21 Mai 2019

 

Credit: CEZ / Rogaski Damaschin PR

Evenimentul a avut loc in parcul eolian CEZ si marcheaza atat colaborarea cu festivalul Neversea, cat si inceputul unui parteneriat „verde” intre festival si Grupul CEZ.

AdPlayers. info

Pentru prima data in lume, sunetele muzicii electronice s-au auzit din varful unei turbine eoliene. Alex Parker, un tanar DJ roman, a mixat de la inaltimea de 100 de metri, pe o turbina din cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. Evenimentul a avut loc in parcul eolian CEZ si marcheaza atat colaborarea cu festivalul Neversea, cat si inceputul unui parteneriat „verde” intre festival si Grupul CEZ.

Alex Parker este DJ-ul care a acceptat provocarea de a mixa peste 5 ore intr-un loc inedit. Fara teama, cu entuziasm si motivat de dorinta de a fi primul DJ din lume care duce muzica la inaltimea unui parc eolian, el a reusit sa uneasca energia verde si muzica. Atmosfera unica a fost sustinuta si de echipele tehnice ale Parcului Eolian CEZ si Neversea, care au asigurat desfasurarea in deplina siguranta a „concertului” de la inaltime.

Urcarea echipamentelor, pupitrului si a mixerului DJ-ului s-a realizat cu o macara din turbina eoliana cu o capacitate de 700 de kg, pe o inaltime de pana la 100 de metri. Deplasarea persoanelor si a altor aparate de mici dimensiuni s-a realizat cu ajutorul liftului din turbina care doar in acea zi a parcurs o distanta cumulata de peste 3 km. Intregul experiment a fost filmat si poate fi urmarit pe Youtube, aici.

Grupul CEZ in Romania este pentru al doilea an consecutiv partener al festivalului Neversea, iar prin aceasta colaborare isi propune sa creasca gradul de constientizare in randul generatiilor actuale si viitoare asupra importantei utilizarii surselor alternative de producere a energiei electrice.

„Generatia Neversea se declara hotarata sa adopte un stil de viata prietenos cu mediul, iar noi nu facem altceva decat sa le sustinem planul. Parcul eolian CEZ este, de acum, mai mult decat o amenajare tehnica impresionanta, este dovada ca putem face lucruri extraordinare intr-un mod sustenabil, daca indraznim sa actionam diferit.”, a declarat Ondrej Safar, CEO-ul CEZ Romania.

Neversea va deveni in 2020, primul festival de muzica din lume alimentat cu energie verde, de la Parcul Eolian al Grupului CEZ in Romania

Alaturi de Grupul CEZ in Romania, Neversea isi propune sa devina in 2020, primul festival de muzica din lume alimentat cu energie verde, care va proveni din Parcul Eolian Fantanele-Cogealac-Gradina al Grupului CEZ, situat in judetul Constanta. Inca de la inceputul anului, organizatorii au demarat procedurile pentru implementarea unui festival „verde”, acestea reprezentand un prim pas indeplinit in conturarea obiectivului comun.

„Parteneriatul CEZ & Neversea este un exemplu de bune practici la nivel international care demonstreaza ca doua companii din industrii total diferite pot obtine rezultate extraordinare impreuna prin punerea la comun a unor resurse care transforma in realitate idei si initative extrem de curajoase, menite sa contribuie la protejarea noastra si a mediului inconjurator pe termen mediu si lung”, a declarat Bogdan Radulescu, Head of Partnership al Neversea.

Pentru editia Neversea 2019, zona CEZ va fi prima zona 100% verde din cadrul festivalului. Aceasta va fi in totalitate alimentata cu energie regenerabila si va adopta masuri pentru a preveni, reduce si compensa orice efect advers asupra mediului: colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea lor; inlocuirea tacamurilor si veselei de plastic de unica folosinta cu paharele de sticla sau din carton reciclabil; eliminarea paielor de plastic; selectia elementelor de decor care se pot reutiliza.

Energia eoliana -  cea mai potrivita sursa de energie alternativa pentru un sfert dintre romani


Potrivit studiului „Perceptia romanilor despre un viitor «verde»”, initiat de CEZ Romania odata cu lansarea campaniei de comunicare „The wind of green generation”, peste jumatate dintre respondenti (57,75%) considera ca energia solara ar fi cea mai buna alternativa pentru inlocuirea surselor de generare actuale, iar un sfert (26,75%) au ales energia eoliana ca sursa alternativa.

Acelasi studiu arata ca jumatate dintre respondenti (62,72%) incearca sa aiba un impact pozitiv asupra mediului prin actiunile lor de zi cu zi, iar o treime au aceasta grija doar partial (33,85%).

Dintre romanii care sunt responsabili fata de mediu, 7 din 10 au grija sa nu arunce gunoaie inspatii nepermise, 6 din 10 recicleaza selectiv gunoiul, iar 54,69% incearca sa reduca consumul de apa si energie.

Romanii considera ca cele mai grave trei probleme cu care se va confrunta mediul inconjurator in viitor sunt: poluarea (86,4%), utilizarea excesiva a resurselor naturale (76,68%) si gunoiul (71,71%). In 20 de ani, trei sferturi dintre respondenti cred ca lumea va fi mai poluata. 48,76% dintre romani sunt de parere ca peste 20 de ani lumea va fi mai putin verde, iar 38,74% mai periculoasa.

71,42% dintre respondeti spun ca lipsa infrastructurii de reciclare din tara ii impiedica sa aiba o atitudine mai „verde”, iar 20,39% spun ca nu au timp suficient sa dezvolte o atitudine mai atenta la mediul inconjurator.

Studiul a fost derulat in perioada 2-6 mai 2019 pe platforma ivox.ro, pe un esantion de 1368 de respondeti din mediul urban, reprezentativi din punct de vedere statistic.


Grupul CEZ detine in Romania cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina, la 17 km de Marea Neagra. Parcul eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde Euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a parcului a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.

Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin noua companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.

Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.

Neversea cel mai are festival de muzica de la malul Marii Negre, in Constanta, Romania. Editia din acest an va avea loc in perioada 4-7 iulie si va fi o aventura de 4 zile la malul marii, cu petreceri pana la rasarit. In fiecare an, festivalul aduna peste 210 000 de oameni si peste 200 de artisti pe 7 scene.


PUBLICITATE: