Mol da sfaturi de calatorie pe timp de iarna
Luni, 19 Decembrie 2016

Astfel, spun reprezentantii marcii, inainte de a pleca la drum este recomandat ca soferii sa faca o verificare a autoturismului la un service autorizat si sa respecte cateva recomandari ale profesionistilor in domeniu.

adplayers.info

Mol da sfaturi de calatorie pe timp de iarna. Astfel, spun reprezentantii marcii, inainte de a pleca la drum este recomandat ca soferii sa faca o verificare a autoturismului la un service autorizat si sa respecte cateva recomandari ale profesionistilor in domeniu. Totodata, mai arata reprezentantii Mol, soferii trebuie sa acorde atentie sporita mai multor elemente:

Sfaturile Mol pentru soferi

Verificati prognoza meteo. In sezonul rece nu doar temperaturile scazute si poleiul pot crea probleme, ci si schimbarile bruste ale vremii. Urmati recomandarile autoritatilor, pentru a evita eventuale blocaje in trafic. De asemenea, indiferent de conditiile meteo, nu uitati sa adaptati viteza la conditiile de drum si, inainte de orice, aveti grija la siguranta dumneavoastra si a celorlalti participanti la traficul rutier.

Pregatiti-va pentru cele mai dificile situatii (de exemplu viscol sau caderi abundente de zapada). Pregatiti o trusa care sa contina obligatoriu o lopata, lanturi antiderapante, cablu de remorcare, trusa de degivrare pentru a putea dezgheta incuietorile portierelor, nisip si sare. Folositi un lichid special de parbriz in locul racletelor pentru inlaturarea ghetii, pentru a evita aparitia de zgarieturi pe geamurile masinii. Totodata, luati cu dumneavoastra cateva provizii, o patura, apa si lanterna. De asemenea, nu uitati sa aveti tot timpul in masina trusa medicala completa.

Asigurati-va ca aveti suficienta baterie la telefon sau posibilitatea de a-l reincarca.

Nu plecati la drum fara a avea montate anvelope de iarna. Montati toate cele patru anvelope de iarna. Acestea joaca un rol foarte important si influenteaza mult anumiti parametri ai masinii precum aderenta, franarea si stabilitatea. De altfel, este indicat ca, inainte de a porni la un drum mai lung, sa testati franele pe un drum pe care il cunoasteti deoarece astfel va veti da seama care este nivelul de aderenta al anvelopelor.

Verificati din timp farurile. Iarna se face intuneric mult mai devreme, asadar este foarte posibil ca in eventualitatea unei calatorii mai lungi, o mare parte din drum sa il parcurgeti in conditii de noapte, cu vizibilitate scazuta. In cazul unor conditii meteo nefavorabile, in perioada de iarna este indicat sa circulati cu farurile aprinse inclusiv in timpul zilei, pentru a imbunatati vizibilitatea.

Verificati bateria autoturismului pe care il veti conduce. Conditiile meteorologice nefavorabile afecteaza bateriile auto. In plus, iarna se foloseste mai multa energie deoarece este necesara incalzirea geamurilor, a scaunelor, dezaburirea parbrizului, folosirea intensiva a farurilor.

Lichidul antigel si cel pentru spalarea parbrizului sunt, de asemenea, foarte importante, asa ca verificati-le inainte de a porni la drum si asigurati-va ca lichidul de spalat parbrizul este adaptat pentru temperaturi foarte scazute.

Verificati stergatoarele masinii si schimbati-le mai ales in cazul in care lama acestora este tocita. Stergatoarele sunt esentiale pentru vizibilitatea dumneavoastra in timpul calatoriei.

Verificati si curatati sau inlocuiti periodic filtrul de carburant la un service autorizat.

Pe cat posibil, faceti plinul, deoarece o cantitate mai mare de carburant in rezervor se raceste mai lent. In plus, in cazul autoturismelor diesel, daca mentineti rezervorul plin nu ramane loc pentru aer, care poate condensa iar picaturile de apa se pot scurge in motorina, ii deterioreaza calitatea si pot ingheta apoi in filtrul de carburant.

Tineti cont cu ce carburant alimentati. Este foarte important sa folositi un carburant de calitate, adaptat conditiilor de iarna. Avantajele utilizarii unui carburant premium se fac simtite mai ales iarna inca de la pornire, putand fi percepute inclusiv de soferii cu mai putina experienta.

Reprezentantii Mol reamintesc faptul ca motorul masinii porneste si functioneaza mai dificil in perioada rece comparativ cu restul anului, aceasta situatie fiind valabila mai ales in cazul autoturismelor care functioneaza cu motorina. Astfel, la temperaturi scazute in carburantul diesel exista riscul formarii unor cristale de parafina care pot infunda filtrul de motorina, ceea ce genereaza dificultati in pornirea motorului.

Pentru evitarea acestui fenomen, au fost introduse norme europene ce reglementeaza caracteristicile obligatorii ale carburantului diesel aflat la comercializare. Standardul european adaptat pentru Romania, tara cu o clima temperata, este SR EN 590+AC, cu o temperatura limita de filtrabilitate la rece a motorinelor intre -15 si -20 de grade Celsius.

Grupul MOL controleaza patru rafinarii si doua unitati petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare, in Ungaria, Slovacia si Croatia. Compania detine o retea de aproximativ 2.000 de benzinarii in 10 tari din Europa Centrala si de Sud-Est, din care peste 200 in Romania.

Mai mult in Conturi, PR, 

 


PUBLICITATE: