Maratonul Cutia Bebelusului: 400 de ore de voluntariat, 500 de cutii destinate familiilor dezavantajate din Bacau, Botosani, Neamt si Suceava
Vineri, 15 Decembrie 2023

Parte din programul Cutia Bebelusului, finantat de Fundatia OMV Petrom, care contribuie la reducerea mortalitatii infantile, programul include  138 de voluntari care au participat la cele trei zile de maraton organizate in ultima luna in Bacau, Botosani si Bucuresti

AdPlayers. info

Lunile noiembrie si decembrie au marcat o perioada dedicata voluntariatului in programul Cutia Bebelusului, derulat de Asociatia SAMAS, cu sprijinul Fundatiei OMV Petrom. 138 de voluntari au realizat 500 de cutii in care se gasesc produsele necesare mamelor si bebelusilor lor, care traiesc in comunitati dezavantajate din cele patru judete in care Asociatia SAMAS deruleaza programul Cutia Bebelusului: Bacau, Botosani, Neamt si Suceava. Efortul voluntarilor a insumat aproape 400 de ore de implicare, in cadrul unui maraton care s-a derulat in trei zile diferite in Bacau, Botosani si Bucuresti.

Prima zi a maratonului Cutia Bebelusului a fost organizata chiar de Ziua Mondiala a Bunatatii, 13 noiembrie, si a deschis seria celor trei evenimente create de Asociatia SAMAS pentru a transmite mesajul de generozitate si voluntariat, de implicare in comunitate. Timp de doua ore, 58 de voluntari implicati in comunitatea din Bacau au realizat 107 Cutii ale Bebelusului care au pornit imediat spre parintii si copiii lor care au nevoie de sprijin.

Majoritatea voluntarilor sunt asistenti medicali comunitari, marcand astfel parteneriatul strategic al Asociatiei SAMAS cu Directia de Sanatate Publica judeteana. Odata cu aceste cutii, care devin patuturi sigure pentru bebelusi pana la 3 luni, si cu produsele de imbracaminte si igiena necesare in primele luni de viata, la parinti ajung si o serie de informatii importante, medicale si de ingrijire prin vocea asistentilor medicali comunitari.

In inima Botosaniului, in ziua de 27 noiembrie, timp de 3 ore, alti 40 de voluntari dedicati au echipat 109 Cutii ale Bebelusului, care au fost apoi distribuite catre parinti si bebelusi. Si aici, asistentii medicali comunitari au dat tonul implicarii.

„Asistentii medicali comunitari care ne sunt parteneri in cadrul programului reprezinta interfata cu beneficiarii Cutiei Bebelusului. Fara ei nu am reusi sa ajungem la proaspetii parinti cu informatiile cele mai importante despre cresterea sanatoasa si in siguranta a bebelusilor, despre alaptare ca cea mai importanta sursa de hrana, viata si iubire pentru fiecare copil. Implicarea lor ca voluntari arata atasamentul lor pentru cauza, un angajament pe termen lung”, a declarat Sinziana Ionita-Ciurez, director executiv al Asociatiei SAMAS.

Ultima etapa a maratonului a avut loc la Bucuresti, pe 7 decembrie, unde 40 de voluntari, angajati ai companiei OMV Petrom, au echipat in numai patru ore 275 de cutii ale bebelusului, cu tot ceea ce au nevoie mamele si micutii beneficiari ai programului.

Cutia Bebelusului contine 55 de produse de baza necesare nou-nascutului in primul an de viata: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilota, prosop, sistem de infasat, articole de ingrijire pentru mame, cosmetice si consumabile pentru ingrijirea nou-nascutilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfeca pentru copii, inclusiv jucarii si carti pentru copii. Odata golita de produse, cutia se transforma intr-un pat ce ofera siguranta pentru bebelus in primele 3 luni de viata cand riscul mortii prin sufocare este foarte ridicat.

Programul Cutia Bebelusului, implementat de Asociatia SAMAS si finantat de Fundatia OMV Petrom, a fost lansat in luna septembrie a acestui an. Dedicat mamelor si bebelusilor, cu scopul de a reduce mortalitatea infantila si de a sprijini familiile imediat dupa nastere, programul sprijina 1.300 de familii in perioada 2023-2024. Pana acum, 879 de Cutii ale Bebelusului au ajuns deja la destinatie in cadrul programului derulat de SAMAS.

Autorii

Asociatia SAMAS este o organizatie nonguvernamentala care activeaza in domeniul educatiei pentru sanatate si preventiei si care dezvolta programe de formare pentru profesionisti din domeniul sanatatii si cel educational, pentru ca acestia sa poata ajuta, la randul lor, parintii sa ia cele mai bune decizii pentru sanatatea copiilor. Pe langa proiectul Cutia Bebelusului, Asociatia SAMAS a mai creat 2 programe cu impact national: Educatie Perinatala pentru parinti in primele 1,000 de zile ale copiilor si Sanatos de mic. Programul de Educatie Perinatala a dezvoltat o comunitate de 1.400 de specialisti (moase, medici, asistenti medicali si comunitari), care ofera informatii despre nutritia si ingrijirea corecta a bebelusilor viitorilor parinti si parintilor incepatori din intreaga tara, in comunitati, maternitati, online sau la centrele SAMAS.

31.284 de mame (o treime dintre acestea aflate in situatii dificile de viata) au beneficiat de cursurile si informatiile furnizate de SAMAS din 2013 pana in prezent. Sanatos de mic, initiat in 2017, este un program de educatie nutritionala in gradinite, menit sa reduca riscul de obezitate infantila si sa creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viata. Programul a fost deja implementat in 296 de gradinite din tara, iar 623 cadre didactice si medicale din gradinite au urmat cursuri de formare, iar parintii au participat la 153 de ateliere de gatit sanatos si la 13 conferinte pe teme de nutritie si stil sanatos de viata. In total 44.400 de prescolari si 66.600 de parinti au beneficiat de activitatile proiectului.

Lansata in anul 2022, Fundatia OMV Petrom construieste programe si sustine investitii pe termen lung in Romania pentru comunitati dezavantajate, in trei domenii cheie: educatie timpurie, sanatate timpurie si biodiversitate.

Mai mult in CSR, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: