Lectie de Centenar cu strategie de la Paris. Autorii platformei "Acum 100 ani" vor sa aduca Istoria Romanilor intr-o forma usor de asimilat
Vineri, 21 Septembrie 2018
 

Credit:acum100ani.roFacebook.com/Acum100 ani

„Ideea [Acum 100 ani, n.r.] a aparut acum doi ani in timpul unei excursii la Paris. Si acolo se sarbatorea Centenarul Primului Razboi Mondial. Ce a fost socant, a fost numarul mare de materiale dedicate momentului: reviste, carti, dvd-uri etc. In timp ce la noi era o liniste deplina. Cum este si azi.” Radu Olteanu – initiatorul proiectului Acum 100 ani, care isi propune sa transpuna istoria intr-o forma usor de asimilat de publicul tanar.

adplayers. Iulian Toma

Lectie de Centenar cu strategie de la Paris. Cam asa s-ar descrie pe scurt drumul de la idee la platforma interactiva „Acum 100 ani” , care isi propune sa transpuna istroia intr-o forma usor de asimilat de publicul tanar.

Mai mult decat atat, proiectul tinteste si alte perioade din istoria romanilor. O intreaga Istorie in text si imagini 3D care ii trimit pe cei ce descopera platforma intr-o calatorie in timp aproape reala in perioadele istorice investigate.

„Ideea [Acum 100 ani, n.r.] a aparut acum doi ani in timpul unei excursii la Paris. Si acolo se sarbatorea Centenarul Primului Razboi Mondial. Ce a fost socant, a fost numarul mare de materiale dedicate momentului: reviste, carti, dvd-uri etc. In timp ce la noi era o liniste deplina. Cum este si azi.” Radu Olteanu – initiatorul proiectului Acum 100 ani

„In momentul de fata, Centenarul Unirii este abordat intr-o maniera imbatranita, deloc atractiva pentru tineri” este de parere Radu Olteanu. „Cei responsabili de educarea viitoarei generatii nu pot sau nu vor sa se adapteze la asteptarile tinerilor din ziua de astazi, care nu mai au absolut niciun interes sa studieze in biblioteci sau sa aloce mult timp pentru documentare riguroasa cum eram noi obisnuiti. Ei vor entertainment. Ei bine, acest proiect fix asta aduce. Transpune istoria intr-o abordare moderna, gamificata, livrand tinerilor materiale comprehensive intr-o maniera usor de asmiliat”.

Dupa cum spun initiatorii proiectului, platforma www.acum100ani.ro propune un traseu al devenirii Romaniei, de la agonia infrangerilor la extazul victoriei, a Marii Uniri. „Traseul este un intreg ecosistem in platforma, care te plimba prin sectiuni dedicate figurilor marcante ale epocii si elementelor inedite ale vremii: Personalitati, Batalii, Memorialistica si Armate”.

Sprijinit de o mana de oameni inimosi care s-au alaturat dezvoltarii proiectului, initiatorii sunt optimisti si asteapta si marci romanesti sa se asocieze in efortul de a vorbi despre valorile romanesti, prezente la tot pasul in cel mai ambitios proiect educativ scris in maniera moderna.

Usor accesibila tinerilor care asteapta ca istoria sa le fie descoperita in maniera in care vad astazi lumea, platforma colaborativa deschisa „Acum 100 ani” se doreste a fi doar un prim pas catre mai ambitiosul proiect de a aduce mai multe perioade istorice ale romanilor in fata celor care se asteapta sa o descopere pe noile platforme de comunicare digitale.

Despre drumul de la idee la platforma deschisa colaborativa Acum 100 ani la Historia Rediviva, ne-a vorbit Radu Olteanu, initiatorul proiectului.

 „Ideea [Acum 100 ani, n.r.] a aparut acum doi ani in timpul unei excursii la Paris. Si acolo se sarbatorea Centenarul Primului Razboi Mondial." Radu Olteanu (foto), initiator "Acum 100 ani"

adplayers. Cum / cand a luat nastere ideea proiectului si cine sunt autorii?

Radu Olteanu: Ideea a aparut acum 2 ani in timpul unei excursii la Paris. Si acolo se sarbatorea centenarul Primului Razboi Mondial. Ce a fost socant, a fost numarul mare de materiale dedicate momentului: reviste, carti, dvd-uri etc. In timp ce la noi era o liniste deplina. Cum este si azi.

Din pacate acest proiect a aparut dintr-o necesitate. Personal, imi doream sa fie facut de institutii ale statului, ele avand responsabilitatea pastrarii memoriei nationale si a patrimoniului cultural. Insa, observand ca ramane neumplut acest gol, m-am decis sa fac eu un pas spre a suplini aceasta lipsa.

In momentul de fata, Centenarul Unirii este abordat intr-o maniera imbatranita, deloc atractiva pentru tineri. Cei responsabili de educarea viitoarei generatii nu pot sau nu vor sa se adapteze la asteptarile tinerilor din ziua de astazi, care nu mai au absolut niciun interes sa studieze in biblioteci sau sa aloce mult timp pentru documentare riguroasa cum eram noi obisnuiti. Ei vor entertainment. Ei bine, acest proiect fix asta aduce. Transpune istoria intr-o abordare moderna, gamificata, livrand tinerilor materiale comprehensive intr-o maniera usor de asmiliat.

adplayers. Cate lectii / ore contine in prezent proiectul Acum 100 ani?

Radu Olteanu: Nu exista niste lectii propriu-zis. Nu am facut o delimitare stricta.  Platforma www.acum100ani.ro propune un traseu al devenirii Romaniei, de la agonia infrangerilor la extazul victoriei, a Marii Uniri. Si traseul este un intreg ecosistem in platforma, care te plimba prin sectiuni dedicate figurilor marcante ale epocii si elementelor inedite ale vremii: Personalitati, Batalii, Memorialistica si Armate.

Elementul de noutate absoluta este dat de grafica 3D si VR. Fiecare obiect din site, de la decoratii, medalii, la elemente de armament, printr-o simpla rotire a mouse-ului prinde viata prin interactiunea 360 de grade cu utilizatorul platformei.

Practic, ca sa sumarizez, site-ul nu este ca o carte care curge liniar, pe capitole, ci ca un labirint care te poarta intr-o incrucisare continua de drumuri care sa te fascineze la fiecare raspantie si sa te provoace intr-o calatorie plina de adrenalina sa mergi mai departe, tot mai adanc in miezul lucrurilor.

adplayers. De ce resurse (timp, umane, financiare, expertize, altele) a fost nevoie pentru realizarea unei astfel de istorii vizuale?

Radu Olteanu: Niciodata nu sunt suficiente resursele pentru un asemenea proiect. Dar a pornit de la un om care a avut o strafulgerare de moment, idee la care pe traseu s-au alaturat oameni pasionati, care au avut incredere in proiect si fara de care ar fi fost imposibila lansarea acestei platforme. Multumita editurilor care au aderat foarte repede si total la idee, Editura Humanitas si Editura Militara, am reusit sa avem o sectiune de memorialistica impresionanta, unde exista selectii ale perspectivelor diferitelor personalitati care au luat parte la evenimentele de acum 100 de ani.

Fiind o platforma deschisa si colaborativa, oameni total necunoscuti au donat amintiri de la strabunicii lor, atat elemente de memorialistica (scrisori de pe front), cat si obiecte fizice: medalii, decoratii.

Tot la capitolul parteneri de nadejde, trebuie sa mentionez suportul oferit de Asociatia Traditii Ostasesti si in mod special a lui Emil Boboescu pentru consultanta oferita pe partea de istorie militara. Pentru fotografiile de epoca recolorizate ne-au fost alaturi Jecinici si Colorstariu.


Cei de la Minimizer ne sustin pe partea de redare a statuetelor 3D cu soldat in uniforma vremii, pe care le folosim drept recompensa pentru cei ce vor sa ne sustina prin donatii simbolice (avem o sectiune de crowdfunding a proiectului pentru a dezvolta activari viitoare: http://acum100.ro/sustinene).

MxHost au oferit hosting gratuit, iar Galeriu & Partners PR ne-a sustinut pe partea PR pro bono. Nici prijinul partenerilor media, printre care va numarati si voi – AdPlayers, nu trebuie uitat. Ne sunt alaturi ca parteneri media si Historia, IQads.ro, SMARK.ro, Canal 33.

Evident, suntem deschisi in continuare si catre alte personae si entitati care vor sa ni se alature in aceasta calatorie fascinanta pe taramul oamenilor si momentelor care ne-au desenat inceputul devenirii Romaniei, cu bune si cu rele.

Prin acest proiect ne doream sa atragem parteneri de cursa lunga si la capitolul sponsori, cu ajutorul carora sa transformam proiectul in unul mai de amploare, dar nu a fost cazul pana acum, caci brandurile – nici macar cele romanesti, care ar fi putut dezvolta platforme bazate pe traditia romaneasca – nu prea s-au aratat interesate de aceasta tema a Centenarului.

adplayers. Exista dorinta de extindere a istoriei vizuale si spre alte momente importante din istoria romanilor?

Radu Olteanu: Felul in care a fost primit acest proiect pilot ne incurajeaza sa trecem la urmatoarea etapa cu proiectul mai mare – Historia Rediviva, din care face parte Acum 100 ani. Practic, conceptul de Visual History, abordarea aceasta gamificata a istoriei, poate servi drept unealta in a documenta intr-un mod atractiv si alte perioade istorice. Asa ca, da… va urma!

Vom incerca sa ne mentinem aceeasi linie directoare ca si pana acum. Sa ramanem apolitici si sa redam trecutul obiectiv, asa cum a fost el, fara sa il imbracam in romantare nejustificata sau eroism desuet.

Mai mult despre platforma Acum 100 ani, pe pagina online a proiectului si pe contul de socializare:

www.acum100ani.ro

https://www.facebook.com/acum100ani/

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR, Educatie 


PUBLICITATE: