Kaufland Romania si FDSC lanseaza programul de granturi In Stare de Bine. Dedicat ONG-urilor, are un buget de 1,2 milioane de euro pentru 2023
Luni, 27 Martie 2023

 

Aplicatiile pot fi depuse pana pe 21 aprilie.  Bugetul total creste cu 200.000 de euro fata de editia de anul trecut si exista trei apeluri de proiecte, primul fiind lansat luni, 27 martie, cu un buget de 600.000 de euro pentru initiative in cele trei directii-cheie ale programului: cultura, sport si viata sanatoasa. Valoarea maxima a granturilor nerambursabile acordate a crescut la 60.000 de euro, de la 50.000 de euro anul trecut, iar durata proiectelor este de 10 luni.

AdPlayers. Info

 Kaufland Romania si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) anunta lansarea editiei 2023 a programului de granturi pentru ONG-uri, In Stare de Bine, pentru care aloca in total 1,2 milioane de euro in finantari nerambursabile, cel mai mare buget din istoria de sase ani a acestui program, anunta responsabilii de comunicare ai proiectului.

Comparativ cu editia din 2022, fondul pus la dispozitie in acest sens de Kaufland Romania a crescut cu 200.000 de euro. Pentru primul apel bugetul se ridica la 600.000 de euro, iar valoarea maxima a granturilor nerambursabile care vor fi acordate este de asemenea majorata pana la 60.000 de euro, cu 10.000 de euro peste nivelul de anul trecut.

Implementat de FDSC, programul In Stare de Bine are ca obiectiv reducerea inegalitatilor sociale prin intermediul activitatilor de tip cultural, sportiv sau care sustin ori promoveaza o viata sanatoasa, in beneficiul grupurilor sau comunitatilor vulnerabile.

Pentru primele doua apeluri, selectia proiectelor castigatoare va fi realizata printr-un concurs (pitch) in cadrul caruia ONG-urile selectate vor fi invitate sa isi prezinte initiativele in fata unui comitet de evaluare format din membrii comitetului CSR Kaufland Romania si membrii FDSC.

A treia runda de finantare este alocata apelului special #InStareSaAjut, care dispune de un buget total de 200.000 de euro. Acesta vizeaza o prioritate sociala specifica la nivel national sau regional, care va fi anuntata odata cu lansarea apelului.

In acest an, programul finantat de Kaufland Romania va sustine, in premiera, initiative care integreaza conceptul de intersectionalitate. De exemplu, initiativele care au in vedere imbunatatirea rezultatelor scolare ale elevilor romi ar trebui sa ia in considerare nu doar situatia materiala precara a familiilor din care provin acesti copii, ci si aspecte specifice acestei comunitati etnice, precum discriminarea la care sunt supusi atat copiii, cat si parintii, accesul precar sau inexistent la educatie prescolara si servicii sociale si medicale, lipsa documentelor de identitate, izolarea (traiul in enclave urbane de tip ghetou) etc.

Toate aceste aspecte particulare se „intersecteaza” (de unde si termenul de „intersectionalitate”) si complica situatia acestor copii, necesitand abordari integrate, pe mai multe dimensiuni.

Aceasta noua componenta pe care am adaugat-o la editia din acest an a programului, alaturi de majorarea bugetului total, reflecta preocuparea Kaufland Romania pentru stimularea unor initiative sustenabile. Avem in vedere in mod special acele grupuri si comunitati vulnerabile afectate de mai multi factori defavorizanti ce actioneaza simultan – de la discriminarea pe criterii etnice, de gen, de varsta sau de orientare sexuala la statutul socio-economic precar si/sau mediul de rezidenta. Pentru unii dintre acesti beneficiari, cum ar fi de exemplu fetitele rome din mediul rural, sansele de a reusi in viata sunt extrem de mici.

Ca sa ajunga sa studieze la facultate acesti copii trebuie sa traverseze obstacole precum riscul de abandon scolar, pragul admiterii la liceu, costurile navetei la liceu, admiterea la facultate si costurile asociate celor trei ani de studii etc. Toate acestea se suprapun cu discriminarea pe criterii etnice, cu care se vor confrunta zilnic, si cu aceea de gen. In aceste conditii, credem ca este esential sa sprijinim acele interventii care adopa o perspectiva intersectionala, transmite Katharina Scheidereiter, Manager CSR pentru Kaufland Romania si Moldova.

Detalii despre program si apelurile de proiecte vor fi oferite online intr-o sesiune publica de informare, pe data de 3 aprilie. In plus, acestea pot fi gasite pe site-ul programului, www.instaredebine.ro .

Rezultatele programului In Stare de Bine in ultimii cinci ani:

•            115 ONG-uri finantate

•            5 milioane de euro alocati ca finantare pentru comunitati sustenabile

•            157 de initiative in domeniile cultura, sport si viata sanatoasa

•            2 editii #InStareSaAjut (finantare pentru interventii in legatura cu efectele pandemiei – 2020, respectiv finantare pentru interventii de sprijin a refugiatilor din Ucraina – 2022)

•            4 editii ale programului Crestem ONG-uri #InStareDeBine, program de dezvoltare organizationala pentru ONG-uri, la care au participat 134 de organizatii

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR, Retail


PUBLICITATE: