Impactul consumului de alge marine in sanatatea alimentara
Marti, 29 Noiembrie 2016

adplayers. info

Mai putin cunoscute pe piata romaneasca, beneficiile aduse de algele marine in sanatatea alimentara sunt argumentate de cercetari care au studiat impactul acestora in viata consumatorilor, dupa cum releva o comunicare si un infografic, remise de agentia Galeriu and Partners (The Group).

Numite si ”iarba de mare”, algele sunt plante raspandite atat in ape sarate si dulci, cat si pe sol, pietre sau chiar copaci, in anumite cazuri. Folosite in bucatele chinezesti inca din cele mai vechi timpuri, algele reprezinta unul dintre cele mai nutritive ingrediente alimentare din lume. Din toate cele peste 10.000 de specii de alge care exista, numai o parte sunt comestibile. Cele mai bogate in nutrienti sunt cele verzi, rosii si brune, datorita numarului mare de vitamine, minerale si antioxidanti pe care le contin.

In plus, algele contin si beta caroten - care actioneaza ca un antioxidant -, precum si proteine, polizaharide, fibre care ajuta la accelerarea tranzitului intestinal, dar si clorofila, substanta cu efect regenerant. Consumul de alge are multe alte beneficii asupra sanatatii, printre care si faptul ca acestea stimuleaza atat circulatia sanguina, cat si metabolismul si ajuta organismul sa elimine surplusul de grasime. Ele au proprietati cicatrizante si bactericide, iar datorita enzimelor continute, ajuta la digestie.

Pe de o parte, pot fi considerante un detoxifiant prin faptul ca accelereaza arderea grasimilor si faciliteaza eliminarea toxinelor iar, pe de alta parte, stimuleaza activitatea glandelor endocrine, in special a hipofizei, pancreasului si tiroidei. De asemenea, algele rosii ajuta sistemul imunitar sa raspunda la atacurile virusurilor, si un consum regulat de alge poate reduce atat numarul de atacuri virale, cat si severitatea lor. Nu in ultimul rand, consumul de alge ajuta la combaterea oboselii si a imbatranirii celulare.

Pe langa alimentatie, algele marine sunt utilizate si in productia de medicamente. Folosind extract de caragenan, producatorul de medicamente si dispozitive medicale Berlin-Chemie Menarini pregateste lansarea unei noi linii de produse cu rolul de a preveni racelile, de a accelera procesul de recuperare si de a scadea riscul de recidivare a bolii. Fiind bazate pe ingrediente naturale, produsele pot fi folosite inclusiv de catre femeile insarcinate sau care alapteaza si copii incepand de la varsta de un an.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE ALGE MARINE

Dieta bazata pe alge marine

Nutritionistii recomanda consumul de alge marine prin diverse retete, iar cel mai usor de gatit sunt algele nori, wakame si kombu.

Nori este una dintre cele mai raspandite tipuri de alge, folosita in bucataria asiatica, in special in Japonia fiind unul din ingredientele principale la prepararea sushi-ului. Contine proteine, fibre, minerale (fier, calciu), este bogata in vitamina B1, betacaroten, acid folic, iod si acizi grasi omega-3. Poate fi un remediu pentru arsurile la stomac, are proprietati anticancerigene si diminueaza riscul aparitiei ulcerului. Pentru un sushi cat mai bun, se recomanda folosirea orezului brun, a unor fasii de morcov, felii de avocado, telina si pasta de susan.

Wakame, o alga recomandata in special femeilor, ajuta la buna functionare a organelor reproducatoare si previne balonarea. Bogata in vitamina B, calciu si magneziu, ea are si un efect diuretic. Se recomanda pastrarea algelor Wakame in apa pentru o jumatate de ora, abia apoi este indicata fierberea acestora si pregatirea unei salate delicioase, eventual in combinatie cu castraveti.

Daca doresti sa slabesti, algele Kombu sunt perfecte pentru tine, deoarece stimuleaza arderea grasimilor si mentin senzatia de satietate, accelerand in acelasi timp metabolismul. De asemenea, fiind foarte bogate in iod, ele ajuta la reglarea functiei glandei tiroide. Ele pot fi consumate uscate, in supele de zarzavaturi, sau sub forma de pastile.

Algele rosii – un ajutor in tratarea bolilor respiratorii

O atentie aparte o merita si algele rosii care reprezinta un bun expectorant si emolient, si se folosesc in tratarea bolilor respiratorii care se manifesta prin tuse iritanta, probleme pulmonare sau bronsita. Algele rosii au proprietati care pot oferi protectie in fata virusurilor ce provoaca raceli si pot fi utilizate ca tratament de sustinere in viroze.

Mecanismul prin care algele rosii pot ajuta la stoparea virusurilor este in stransa legatura cu polizaharidele sulfatate structurale pe care le contin (de ex.: caragenan). Polizaharidele impiedica atasarea virusului de o celula-gazda, prin izolarea acestuia si impiedicarea replicarii sale.

In plus, algele rosii contin caragenan, un polimer din familia polizaharidelor, o alternativa vegetariana si vegana a gelatinei. Caragenanul este folosit si in industria alimentara ca aditiv in diferite produse cum ar fi sosuri pentru salate, lactate, carne procesata, bauturi alcoolice, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, placinte semipreparate sau produse bio. In medicina caragenanul ajuta la crearea unei bariere protectoare impotriva virusurilor care pot genera raceli sau viroze respiratorii.

Folosind extract de caragenan, producatorul de medicamente si dispozitive medicale Berlin-Chemie Menarini pregateste lansarea unei noi linii de produse cu rolul de a preveni racelile, de a accelera procesul de recuperare si de a scadea riscul de recidivare a bolii. Fiind bazate pe ingrediente naturale, produsele pot fi folosite inclusiv de catre femeile insarcinate sau care alapteaza si copii incepand de la varsta de un an.

Mai mult in Conturi, PR, 


PUBLICITATE: