Credit. Fundatia Vodafone / DreamLab
DreamLab foloseste puterea de calcul comuna a telefoanelor inteligente pentru a analiza date complexe cat timp dispozitivele nu sunt utilizate sau se afla la incarcat. 2 milioane de utilizatori din 17 tari si-au pus telefoanele inteligente in slujba accelerarii cercetarii pentru identificarea de tratamente pentru COVID-19 si cancer.
AdPlayers. info
Fundatia Vodafone cauta parteneri de cercetare in domeniul schimbarilor climatice cu ajutorul carora sa extinda aria de aplicabilitate a DreamLab, anunta sustinatorii proiectului. DreamLab este o aplicatie specializata care permite accelerarea cercetarii stiintifice utilizand puterea de procesare combinata a smartphone-urilor inactive, sau aflate la incarcat.
Aplicatia DreamLab a fost folosita pana acum pentru accelerarea studiilor pentru gasirea unor tratamente impotriva virusului COVID-19 in colaborare cu Imperial College London, dar si pentru cercetari legate de cancer cu Garvan Institute of Medical Research.
Peste 2 milioane de descarcari in 17 tari
Pana acum, aplicatia a inregistrat peste 2 milioane de descarcari in 17 tari, reteaua de telefoane inteligente creata prin intermediul DreamLab fiind echivalentul unui supercomputer virtual capabil sa proceseze miliarde de calcule fara a colecta sau divulga nicio informatie a utilizatorilor.
In contextul in care Organizatia Natiunilor Unite a identificat schimbarile climatice ca fiind cea mai mare amenintare cu care se confrunta omenirea, Fundatia Vodafone cauta organizatii profilate pe cercetarea in domeniul schimbarilor climatice pentru a folosi puterea de procesare furnizata de DreamLab pentru analiza de date.
Pentru a se califica, organizatiile trebuie sa deruleze un proiect de cercetare climatica, compatibile tehnic cu DreamLab si care abordeaza o problema legata de clima identificabila in cele 17 tari care gazduiesc in prezent platforma DreamLab.
Andrew Dunnett, Director SDG (Sustainable Development Goals – Obiective de Dezvoltare Sustenabila), Fundatii si Afaceri Sustenabile in cadrul Vodafone Group a declarat: „Am vazut impactul si puterea extraordinara a DreamLab. Vrem acum sa folosim aceasta putere pentru a continua cercetarea climatica si a face tot ceea ce putem pentru a aborda situatia cu care se confrunta planeta.”
Organizatiile interesate sa devina parteneri DreamLab pot accesa: https://www.vodafone.com/vodafone-foundation/focus-areas/DreamLab-app#DreamLab-app -devine-verde
DreamLab, pentru accelerarea cercetarii cancerului
DreamLab a fost lansata in decembrie 2018 pentru a sustine Imperial College London in cercetarea cancerului. Cu ajutorul DreamLab au fost analizate proprietatile a peste 8.000 de alimente din dieta zilnica, identificandu-se 110 molecule anti cancer inclusiv in portocale, varza si struguri.
A doua descoperire posibila cu ajutorul DreamLab au fost doua medicamente produse pentru tratarea altor afectiuni, dar care s-a dovedit ca pot fi folosite si in terapia anti cancer. Avand in vedere ca aceste medicamente sunt deja utilizate, aprobarea lor pentru utilizarea in combaterea cancerului implica costuri mai mici, mai putine riscuri, iar procesul este mai scurt decat daca ar implica dezvoltarea de medicamente complet noi.
Cercetarea realizata cu ajutorul DreamLab a fost inclusa intr-o lucrare stiintifica publicata de Nature, iar cercetatorii de la Imperial College au lansat Hyperfoods Cookbook (Cartea de bucate a hiperalimentelor) cu 10 retete care includ alimente cu proprietati impotriva bolii.
DreamLab Corona-AI – pentru accelerarea cercetarii legate de COVID-19
Proiectul DreamLab Corona-AI a fost lansat in aprilie 2020 de Fundatia Vodafone si Imperial College London. Aplicatia DreamLab a fost adaptata pentru a accelera cercetarea si a permite identificarea potentialelor tratamente pentru pacientii COVID-19. DreamLab Corona-AI foloseste inteligenta artificiala pentru a identifica ce molecula sau combinatii de molecule ar putea sa combata virusul.
Pana acum, in proiectul de cercetare DreamLab Corona-AI au fost facute peste 300 de milioane de calcule si au fost testate peste 450 de combinatii moleculare, echivalentul a 11.664 de ani de procesare ale unui desktop cu specificatii de top.
Prima faza a proiectului de cercetare DreamLab Corona-AI a fost finalizata in doar sase luni si a permis identificarea de informatii despre medicamentele existente pentru tulburari cardiovasculare si metabolice si potentialul lor de a fi utilizate in tratarea SARS-CoV-2. Pe langa aceste descoperiri, au fost identificate in alimentele de zi cu zi molecule cu proprietati antivirale, inclusiv in fructe de padure, mere, portocale, varza, lamai, broccoli, ceapa, usturoi, patrunjel si fasole.
Fazele 2 si 3 sunt asteptate sa se finalizeze in decembrie 2021, rezultatele urmand sa fie puse la dispozitia comunitatii medicale pentru a facilita testele clinice. Rezultatele legate de alimente ar putea conduce si la alte recomandari privind dieta care sa ajute pacientii care se refac dupa COVID-19.
DreamLab este disponibila in 17 tari, pe iOS si Android
DreamLab poate fi descarcata in intreaga lume si este disponibila gratuit pentru clientii Vodafone din Albania, Republica Ceha, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Romania, Spania, Australia, Ghana, Lesotho, Noua Zeelanda, Africa de Sud si Republica Democrata Congo. Clientii din Olanda si cei din alte retele se pot conecta prin Wi-Fi sau vor fi intrebati ce volum de date ar dori sa doneze pentru a alimenta aplicatia.
Aplicatia DreamLab este disponibila in App Store si Play Store. Clientii Vodafone pot activa gratuit DreamLab pe date mobile sau Wi-Fi.
Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR, Telecom