Endava devine partenerul Institutului de Cercetare al Universitatii din Bucuresti pentru a explora beneficiile folosirii AI in arheologie
Luni, 02 Septembrie 2024


Elevi ai Colegiului National „Gheorghe Lazar” au explorat si experimentat modul in care tehnologia de varf poate imbunatati cercetarea arheologica

AdPlayers. Info

Endava (NYSE ‘DAVA’), furnizor global de servicii de transformare digitala, a incheiat recent un parteneriat cu Institutul de Cercetare al Universitatii din Bucuresti (ICUB) care ar putea revolutiona domeniul arheologiei prin utilizarea tehnologiei bazate pe AI.

De la Robotica la Arheologie

Colaborarea inovatoare a fost prezentata in cadrul Scolii de Vara „De la Robotica la Arheologie: Scoala de Vara Experimentala, Inovativa, si Exploratorie”, organizata intre 7 si 9 august 2024, unde elevi de la Colegiul National „Gheorghe Lazar” au utilizat tehnologia AI si au putut testa cum aceasta imbunatateste semnificativ cercetarea arheologica.

Scoala de vara s-a axat pe integrarea roboticii si a tehnologiei de ultima generatie in arheologie, avand ca scop dezvoltarea de noi abilitati si promovarea unor noi directii inovatoare de cercetare pentru Universitatea din Bucuresti.

Sesiunile practice de la situl arheologic Sultana, judetul Calarasi, le-au oferit participantilor ocazia de a invata cum sa integreze tehnologia robotica in procesele de descoperire si analiza arheologica. Aceasta experienta unica a combinat educatia tehnologica cu pasiunea pentru istorie, oferindu-le elevilor o platforma de invatare dinamica si interactiva.

Endava a contribuit cu vasta sa experienta in domeniul AI si al automatizarii, avand experti care au coordonat sesiuni de brainstorming, au propus si validat concepte de proiect si au oferit informatii despre posibile aplicatii ale inteligentei artificiale si roboticii in cercetarea arheologica.

Colaborarea vizeaza dezvoltarea unor solutii noi, menite sa revolutioneze domeniul arheologiei si sa ofere cercetatorilor metode inovatoare de interpretare a siturilor arheologice cu o precizie si o eficienta unice.

Prin integrarea tehnologiilor avansate precum dronele, inteligenta artificiala, viziunea computerizata si robotica, arheologii pot sa realizeze mai usor sondaje neinvazive, sa creeze harti 3D detaliate si sa automatizeze sarcinile care necesita mult timp. Pe langa cresterea eficientei, aceasta colaborare deschide noi oportunitati pentru explorare si analiza, aducand astfel o intelegere mai profunda a civilizatiilor antice.

Descoperim radacinile trecutului pentru a ilumina viitorul

„Pentru Endava, colaborarea cu Institutul de Cercetare al Universitatii din Bucuresti si Colegiul National Gheorghe Lazar este o investitie in viitor si inovatie realizata prin educatie. A fost foarte interesant sa lucram cu acesti tineri remarcabili si, datorita expertizei colegilor mei si a echipei de la Gheorghe Lazar, sunt convins ca se vor dezvolta noi oportunitati si perspective”, a declarat Adrian Buturuga, Principal Development Consultant Endava.

„Descoperim radacinile trecutului pentru a ilumina viitorul: la Sultana, un sit eneolitic de 6000 de ani, continuam sa dezvaluim povestile ascunse ale omenirii printr-un program de cercetare interdisciplinara romano-german, inceput in 2021. Ca arheolog, astept cu nerabdare sa colaboram cu acesti tineri specializati in robotica, creand punti intre generatii, combinand expertiza tehnologica moderna cu intelegerea profunda a trecutului, pentru a aduce noi perspective si metode inovatoare in arheologie”, a adaugat Dr. Catalin Alexandru Lazar, Platforma ArchaeoSciences (ASp), Institutul de Cercetare al Universitatii din Bucuresti (ICUB).

Studentii au invatat sa utilizeze autovehicule aeriene fara pilot

Studentii au invatat sa utilizeze vehiculele aeriene fara pilot (UAV-uri) si Total Station (TS)  pentru realizarea hartilor si a analizei fotografice, cautand bridge-uri conceptuale care faciliteaza integrarea roboticii, AI-ului si dronelor pentru a cartografia situl arheologic Sultana. Tehnicile prezentate au inclus crearea de modele 3D si colectarea de date geo-spatiale.

Folosind aceeasi tehnologie, elevii au participat si la sondaje terestre fara a recurge la metode invazive (electrice, geo-magnetice,GPR) pentru a detecta structuri arheologice ingropate fara sapaturi invazive. In acelasi timp, au fost implicati in scanarea si analiza artefactelor si ecofactelor cu ajutorul AI-ului si al robotilor in laborator.

„Inovatia in tehnologia auto, cum ar fi utilizarea senzorilor avansati, a sistemelor bazate pe inteligenta artificiala si a navigatiei autonome, are un potential major pentru aplicatiile in arheologie. Asa cum vehiculele autonome se bazeaza pe cartografierea mediului si pe AI pentru a lua decizii in timp real, aceste tehnologii pot fi utilizate pentru scanarea si analizarea siturilor      arheologice. Integrand modelarea 3D, colectarea de date geo-spatiale si de prospectiuni non-invazive — intr-un mod similar cu tehnicile LiDAR si imbinarea senzorilor din domeniul auto — avem capacitatea de a descoperi si intelege cu o precizie remarcabila structuri si artefacte ingropate, fara a recurge la metode invazive”, a declarat Ovidiu-Anton Porumb, Senior Industry Advisor, Automotive Endava.

Un alt subiect dezbatut a fost „Automatizarea proceselor arheologice indelungate cu ajutorul robotilor”. Discutiile s-au axat pe dezvoltarea si programarea robotilor pentru a automatiza sarcini repetitive si consumatoare de timp in arheologie, precum desenul, fotografierea, descrierea, analizele preliminare, dar si curatarea, restaurarea, ambalarea si conservarea artefactelor.

ICUB este in cautare de finantari locale si europene pentru a avansa aceste proiecte inovatoare catre faza de testare a conceptului.

Endava

Endava este o companie globala dedicata utilizarii celor mai recente tehnologii pentru a genera schimbari semnificative. Combinand inginerie de inalta performanta, expertiza in industrie si o abordare centrata pe oameni, Endava ofera consultanta si parteneriate clientilor sai pentru a crea solutii tehnologice care stimuleaza inovatia si transforma afacerile.

Colaborand cu branduri de top, Endava ajuta afacerile sa se dezvolte rapid si sa valorifice noi modele de business si oportunitati pe piata in diverse industrii, inclusiv in cele de plati, asigurari, finante si banci, tehnologie, media, telecomunicatii, retail si FMCG, lant de aprovizionare, sanatate si stiinte ale vietii, industria auto si turism.

Endava ofera suport clientilor sai pe parcursul intregului proces de transformare digitala, de la idee pana la productie. Expertiza diversificata a echipei, combinata cu spiritul sau inovator, creeaza platforme dinamice si servicii digitale inteligente.

ICUB

Institutul de Cercetare al Universitatii din Bucuresti (ICUB) este o structura inovativa a Universitatii din Bucuresti (UB), care cuprinde patru sectiuni care colaboreaza conform unei viziuni si abordari comune: Stiintele Vietii, Mediului si ale Pamantului, Stiinte Exacte, Stiinte Sociale si Stiinte Umaniste.

Pe langa cele patru domenii principale de cercetare, ICUB sprijina si administreaza doua platforme specializate: ArchaeoSciences (Platforma Institutionala Interdisciplinara pentru Excelenta in Cercetare, Dezvoltare si Formare Profesionala in Domeniul Stiintelor Arheologice) si Platforma pentru Studii de Gen.

Misiunea ICUB vizeaza trei obiective esentiale: urmareste sa incurajeze si sa sustina excelenta in activitatea de cercetare a Universitatii din Bucuresti; aspira sa devina un punct de referinta intr-o retea internationala de institute de cercetare si sa faciliteze colaborarea cu alte centre si proiecte si isi propune sa depaseasca metodele traditionale din domeniile fundamentale de cercetare, explorand noi abordari la nivel global si aspecte ce integreaza diferite arii de specializare.

Mai mult in Business, Digital,


PUBLICITATE: