De 12 ani a strans peste 2.000 de voluntari si 150 de companii pentru putina caldura celor aflati in nevoie.
Vineri, 10 Martie 2017


"A evolua inseamna sa ramai neincetat in conditia umilitatii, intr-un spatiu care te indeamna pe tine, cel‚in putere’, sa imbunatatesti configuratia realitatii in care te dezvolti, in care muncesti, in care iti cresti copiii.” Alexandra Tinjala. 20 de ani comunicare din care 12 in voluntariat.

adplayers. Iulian Toma

Are 20 de ani in comunicare, din care 12 in voluntariat. In anul 1996, nu avea nici 20 de ani cand Alexandra Tinjala si-a inceput cariera in publicitate. Timp de 8 ani a lucrat pentru Scala/ J.Walter Thompson, ocupand un an pozitia de Account Director pe contul Kraft pentru regiunea CEEMA.

Din anul 2002, incepe sa viziteze aziluri de batrani cu ocazia sarbatorilor Pascale si, din anul 2003, institutii de plasament. Aproape la fiecare vizita, isi mobilizeaza prietenii, dar si cativa clienti din portofoliul agentiei – carora le cere sub forma de donatii produse pe care mai apoi le ofera celor pe care ii viziteaza.

In 2004, paraseste industria publicitatii, devine voluntar al Asociatiei OvidiuRo si, la putin timp dupa, membru al Board-ului Consultativ al acesteia. In anul 2005 revine in publicitate, deschizandu-si propria agentie – Sister.


foto: Emanuel Tanjala.

La intrebarea, ''de ce te-ai intors in publicitate?'' Alexandra Tinjala raspundea atunci cu un respect pe care nu-l mai gasesti astazi la cei care vin intr-o agentie sa aiba un job pentru ei. Gandul Alexandrei zbura la grijile altora.

“M-am intors in publicitate pentru ca ajunsesem la certitudinea ca activez in industria cu cea mai mare capacitate de a schimba atitudini si mentalitati, de a indruma cetateanul catre progres. Aveam la dispozitie toate instrumentele necesare si constiinta faptului ca nu pot ignora o obligatie morala pe care o am ca cetatean, de a-mi asuma o parte din deviatiile tarii mele. Asa cum am mai spus, pentru mine, a evolua inseamna sa ramai neincetat in conditia umilitatii, intr-un spatiu care te indeamna pe tine, cel ‚in putere’, sa imbunatatesti configuratia realitatii in care te dezvolti, in care muncesti, in care iti cresti copiii”.

Uneste societatea civila si mediul de afaceri in 
Our Big Day Out

Primul proiect al agentiei, pe care nu il castiga, ci il creeaza si organizeaza, este Our Big Day Out, un proiect de voluntariat care uneste societatea civila si mediul de afaceri pe care spera ca intr-o zi sa reuseasca sa il transforme intr-un program “prin care societatea civila invata sa actioneze si sa isi asume responsabilitati civice. Mi-am dorit ca primul proiect pe care il realizam in agentie sa fie unul initiat de noi, care sa implice agentia intr-un demers ce poate raspunde la o nevoie sociala”.

In paralel, Alexandra Tinjala continua sa sustina in calitate de voluntar si alte proiecte sociale sau organizatii non-profit, ramanand si pana in prezent alaturi de Asociatia OvidiuRo, contribuind pro-bono la dezvoltarea balurilor de caritate Halloween Charity Ball, care aveau loc la Casa Poporului.



Our Big Day Out a pornit de la ideea de a strange un grup de prieteni, colegi sau parteneri de afaceri care, cu ocazia sarbatorilor de Craciun, Paste si 1 iunie, sa viziteze aziluri de batrani si sa petreaca impreuna cu copiii unui centru de plasament o zi intr-un loc de joaca. Toate bunurile necesare - atat cadourile, cat si tot necesarul logistic, urmau sa fie stranse de la companiile sau oamenii care se alaturau acestui demers. Asa a pus pe picioare, alaturi de o mana de oameni, un program prin care majoritatea donatiilor se traduc in timp, resurse de care dispune fiecare, afectiune, atentie, indemnarea, buna credinta, harnicie si aptitudini.

Prima editie a proiectului Our Big Day Out din anul 2005 a strans impreuna 130 de voluntari. Prima actiune: au scos un grup de 94 de copii la Circul Globus si Muzeul Antipa. In paralel, s-au pregatit cadouri pentru batranii din aziluri din Bucuresti si Ilfov. A urmat editia de Craciun a aceluiasi an: 200 de voluntari s-au jucat o zi intreaga cu copiii din 5 institutii de plasament la Balonul Copiilor din Herastrau. Au transformat parcul intr-un adevarat taram de poveste: jocuri gonflabile, animatori, concert HiQ, zone de badminton, volei, fotbal, ateliere de pictura si desen, graffiti si de bijuterii.

Odata cu trecerea anilor, din ce in ce mai multi oameni si mai multe companii s-au alaturat proiectului caritabil. 20 de editii mai tarziu, in luna decembrie 2016, un numar de 3.500 de copii, adulti si varstnici care traiesc in asistenta sociala, in comunitati marginalizate sau in saracie severa, din 10 judete, au primit cadouri de Craciun. Dintre acestia, 500 de copii institutionalizati au petrecut o zi la Divertiland Playland si peste 1.100 de batrani din aziluri si copii cu dizabilitati au fost vizitati de voluntarii Our Big Day Out.

12 ani, peste 2.000 de voluntari si peste 150 de companii pentru caldura celor mai putin norocosi.

De-a lungul celor 12 ani, Alexandra spune ca peste 2.000 de voluntari si peste 150 de companii si-au unit fortele pentru a aduce putina caldura in viata celor mai putin norocosi.

In cadrul proiectului caritabil, exista o lista de bunuri si mijloace logistice, de activitati si produse pentru cadouri, din care poti alege practic orice varianta. Poti sa contribui cu resurse proprii sau ale prietenilor, ale cunostintelor sau companiilor angajatoare. Voluntarii pot participa donand produse pentru cadouri, se pot alatura caravanelor care merg la azilurile de batrani, pot merge sa se joace cu copiii institutionalizati la locul de joaca ales. Pot participa la atelierele de creatie pregatite pentru acestia, sau pot aduce trupe de animatori care sa ii distreze pe cei mici, ori se pot implica in partea logistica. Deasemenea pot alege sa participe la sortarea produselor sau la pregatirea cadourilor etc. Posibilitatile de a pune umarul la treaba sunt atat de multe, incat e aproape imposibil sa nu-ti gasesti locul sa dai o mana de ajutor. 

„Peste 95% dintre voluntarii nostri au o slujba full-time. Sunt avocati, publicitari, galeristi, arhitecti, artisti, psihologi, bloggeri, producatori, oameni de afaceri, oameni de televiziune, programatori, economisti, actori”, spune Alexandra Tinjala. „Intr-un an l-am avut alaturi chiar si pe Kevin McKidd, actorul de la Hollywood care joaca in bine-cunoscutul serial, „Grey’s Anatomy”. 

Multi dintre cei care au participat o data, au ramas alaturi de proiect si dupa. Nu o data s-a intamplat ca cei care au venit o data sa vina si 10 ani.

„Exista oameni care au participat inca de la prima editie si care 
inca imi sunt alaturi si astazi, 12 ani mai tarziu. Sunt oameni care isi iau din vacanta cateva zile pentru a sustine acest demers. Sunt altii care se implica aproape saptamanal si care par sa-si fi ales voluntariatul ca pe o a doua profesie. Pentru ei, voluntariatul este o optiune personala”, spune Alexandra.

Fiecare participant completeaza imaginea a ceea ce astazi este Our Big Day Out. Un program care se bazeaza 100% pe implicarea voluntarilor. Iar implicarea se face de la om la om, astfel ca interesul se creeaza organic. 

„Puterea exemplului este motorul acestei initiative. Strategia acestui program pe termen lung este una de crestere a simtul civic - Our Big Day Out este de fapt ca un fel de initiere, instruire - iti pune la dispozitie toate uneltele de care ai nevoie pentru a te implica si a te invata cum poti sa devii parte din viata celor nevoiasi. Dorinta mea este ca, pe termen lung, cei care participa la activitatile Our Big Day Out sa se poata folosi de aceasta experienta si, singuri sau in grupul lor de prieteni, sa continue sa faca acelasi lucru.”

Ce-au lasat in urma

Impactul Our Big Day Out pe termen lung s-a vazut inca de la primele sale editii, spune Alexandra. Pe 1 decembrie 2007, 50 de voluntari impreuna cu IKEA, Holcim si McCann Erickson au renovat un centru de plasament pentru copii cu dizabilitati din Ilfov. Au lasat in urma 48 de paturi, saltele si asternuturi; 10 dulapuri, 16 lampi si 70 mp de parchet montat; 3 camere zugravite si pictate… toate in 18 ore de lucru.

De doi ani, 5 voluntari Our Big Day Out au creat proiectul “Zambete Colorate” in Pitesti, bazandu-se pe aceeasi metodologie. Tot timp de doi ani incoace, 9 voluntari Our Big Day Out au organizat, in centrul de plasament din Domnesti, jocuri interactive dedicate creativitatii, dezvoltarii increderii in sine si gasirii identitatii.

Inca de la inceput, o parte din voluntari au continuat sa viziteze copiii sau tinerii institutionalizati intalniti prin intermediul Our Big Day Out. Sunt oameni care i-au ajutat la teme pe cei care se pregateau de exemenele de capacitate sau de Bacalaureat sau le-au acoperit costurile unor meditatori. Altii au predat ore de engleza in institutii. Unii dintre voluntari aleg sa devina mentori pentru tinerii care se apropie de varsta la care parasesc institutiile, oferindu-le sprijin in integrarea lor in societate sau in obtinerea unui stagiu de practica sau a unui loc de munca.

„Am crescut Our Big Day Out mai putin prin publicitate si mai mult prin puterea exemplului” spune Alexandra. ”Acest lucru vine insa doar dupa ce ti-ai dat niscavai ani sa acumulezi experienta, sa cresti, sa iti dovedesti in primul rand tie ca este o responabilitate pe care ti-o asumi pe termen lung. Nu doar o data la cativa ani sau in functie de timpul liber de care dispui sau doar atunci cand ai stare sau mai ales, doar atunci cand ai chef. Am ales ca Our Big Day Out sa fie, in primul rand, o actiune de constientizare civica, chiar daca, probabil, lipsa publicitatii a ingreunat lucurile”.

Experienta din Cambodgia

„Eu cred ca orice pas catre implicarea sociala inseamna in primul rand un pas mai aproape de tine. Acum cativa ani am voluntariat pentru aproape o luna in Cambodgia- am predat engleza si am invatat copiii sa foloseasca programele calculatorului. Cand m-am intors, numai laude si lauri in jurul meu. Insa, adevarul este ca pentru ei, copiii cu care am lucrat acolo, am fost inca un om care le-a trecut pragul pentru aproape o luna, inaintea mea au fost zeci de alti voluntari, dupa mine, probabil, au urmat sute. Pentru mine, insa, a fost o experienta unica. Si aici cred ca este cheia. Am crescut intr-o cultura care ne-a aratat ca odata ce faci un lucru bun, imediat trebuie sa il transformi intr-un spectacol – autenticul a fost adesea transformat in exhibitionism sau narcisism”.

„Vezi tu, lauda sau afirmatia celor din jur ajuta, incurajeaza, dar afirmatia si aprecierea te pot face sa uiti foarte usor de motivele pentru care esti acolo, pot ajunge foarte usor sa dea note nu intotdeauna dorite. Este o linie foarte fina intre a face ceva pentru ceilalti si a face ceva pentru tine. O astfel de experienta ti-o oferi in primul rand tie. O experienta care te valorifica pe tine ca individ, care te implineste intr-un fel in care foarte putine experiente de viata o pot face. Pentru mine a fi voluntar inseamna sa ai curajul sa te provoci, sa fii responsabil fata de viata pe care ai primit-o, inseamna iti hotarasti natura de cetatean care face parte dintr-un intreg. Mai inseamna intelegerea faptului ca pentru a detine, trebuie sa stii mai intai sa imparti. Si, cel mai presus, inseamna sa fii egoist – nu fata de tine, ci fata de ceilalti. Da, actul binelui este hrana care iti satisface tie foamea, in primul rand. Abia dupa o potoleste si pe a celorlalti."

Activitati lunare, de anul trecut

Anul trecut, Alexandra a decis sa extinda programul si, alaturi de cei mai implicati voluntari, a inceput sa organizeze lunar activitati cu un numar mai mic de beneficiari. Numai din luna ianuarie a.c. si pana in prezent, sapte astfel de activitati au avut deja loc alaturi de 16 voluntari – 135 de copii din 9 institutii de plasament si in grija Asocatiei „Ana si copiii” au fost invitati la film, la trei spectacole de teatru, la o expozitie interactiva despre Imperiul Roman si in primul parc indoor de aventura pentru copii din Bucuresti.

In paralel, cu fondurile stranse de la voluntari, dar si de la cei care au redistribuit in anul precedent 2% din impozit, Our Big Day Out a utilat o clasa profesionala de  bucatari la  Liceul Tehnologic din Tartasesti pentru ca, atunci cand tinerii isi termina studiile, sa aiba deja o meserie asigurata.

Acum, voluntarii pregatesc si cauta resurse financiare si noi colegi ce doresc sa se implice in urmatoarele doua activitati, care, de aceasta data, ii vizeaza pe cei mai in varsta aflati in nevoie:



Un prim proiect vizeaza dotarea unui camin de batrani din Domnesti cu minim 16 aparate de aerisire. Caminul acomodeaza 52 de batrani, din care aproximativ 70% sunt imobilizati la pat, petrecandu-si majoritatea timpului intr-un dormitor cu inca 3 persoane. On Stage Teatru a organizat deja un show de improvizatie cu trupa Martienii, iar o parte din costul biletelor a fost deja donat catre aceasta initiativa.

In plus, unul dintre voluntarii Our Big Day Out isi va dona ziua de nastere - prietenii vor fi indrumati sa inlocuiasca cadourile cu donarea unor fonduri pentru aceasta cauza sociala. Alexandra spera sa atraga cat mai multi volunari in acest demers, dat fiind faptul ca suma necesara pentru achizitionarea a 16 aparate de aerisire, la care se adauga si costurile de montaj, este destul de mare.

A doua actiune preconizata pentru acest an este organizarea unui concert de muzica populara in luna aprilie care sa bucure aproximativ 50 de batrani din aziluri din Bucuresti si Domnesti. Voluntarii cauta un spatiu adecvat acestui tip de activitate. Daca citesti aceste randuri la timp si ai solutii, caut-o pe Alexandra sau pe cei care ii stau aproape si spune-le cu ce ii poti ajuta.


Ce o face sa mearga mai departe?

„Motivele sunt multe – de la educatia pe care am primit-o de la parinti, la experientele prin care am trecut – o combinatie de bune si de rele care m-au ajutat sa imi dezvolt o ambitie oarba si sa nu ma las batuta. In plus, nu sunt singura, sunt toti acesti minunati voluntari, unii mi-au devenit printre cei mai buni prieteni, care nu ma lasa sa ma opresc. Dorinta lor de a-mi fi aproape in acest demers este un dar pe care nu am cum sa-l dau deoparte. Formam un ansamblu de invidiat – daca eu ma impiedic, ei ma ridica si vice versa" motiveaza Alexandra.

"Si mai este ceva. Conceptul de “nu se poate” este unul cu care eu nu relationez foarte bine. Recunosc, nu este tot timpul usor. Lupta cu un sistem rudimentar, care mai degraba iti inchide usa in nas decat sa te lase sa il ajuti, poate de frica sa nu ii descoperi neputintele si anomaliile, tinde adesea sa te lase sleit de puteri. Aici, insa, filosofia mea este destul de primitiva. Daca nu imi place, schimb forma de implicare. Intotdeauna poti sa ajuti cumva. Nu conteaza cate resurse si cat timp consum. Vad doar unde vreau sa ajung si fac tot ceea ce imi sta in putinta sa ajung acolo".

"Mantra mea este una si buna, “hai, ca poti!”. Cred, insa, ca cel mai valoros aspect este acela sa nu treaca o zi fara sa simt ca am facut ceva cu adevarat folositor. Pentru mine acest lucru este responsabilitatea primordiala pe care o am ca individ. Totul incepe cu tine si alegerile pe care le faci tu. Oricine poate alege sa nu ramana indiferent la ce se intampla in jurul tau. Nu este nimic extraordinar in a te implica. Este chiar ceva la indemana. Atunci cand ignori, nu rezolvi nimic. Inseamna doar ca problema ramane alaturi de tine, poate chiar se va agrava, iar tu ramai necontenit intr-o stare de disconfort."

„Ne plangem ca nu ne este bine, dar, in fapt, nu prea facem nimic sa ne fie mai bine”

Cea mai mare problema a noastra acum nu este ca suntem condusi de niste oameni netrebnici, problema noastra, in primul rand, consta in faptul ca nu am fost in stare sa ne luam 30 de minute sa iesim la vot. 30 de minute pentru viitorul nostru – acesta este paradoxul cu care noi ne luptam cel mai des – ne plangem ca nu ne este bine, dar, in fapt, nu prea facem nimic sa ne fie mai bine. Revin, totul incepe cu alegerile pe care le faci. Poti acum, nu mai incolo, nu de maine, nu de saptamana viitoare, poti chiar acum sa te uiti in jur si sa iti alegi un om, un caz, o organizatie, o nevoie si sa te ingrijesti de ea. Si doar asa iti vei castiga dreptul sa blamezi un sistem", este de parare fondatoarea Our Big Day Out.

"Iata, spre exemplu, acum este perioada in care se depun formularele prin intermediul carora 2% din impozitul pe care il platesti statului poate fi redirectionat catre o organizatie non-profit. Poti sa ajuti in doar cateva minute. Iti ia 5 minute sa completezi formularul si alte 10 minute sa-l trimiti prin posta cu confirmare de primire. Nu maine, nu saptamana viitoare. Fa-o acum. In fiecare an, zeci, daca nu sute, de milioane de euro care pot merge catre o cauza indispensabila, raman tot la stat. Ce poti intelege din acest comportament? Eu inteleg ca este vorba doar de comoditate si da, probabil si de putina lene. Acest sistem pe care noi il numim ‚ bolnav’ este doar un sistem creat de noi. Sistemul bolnav nu s-a creat singur, nu ni l-a pus nimeni in brate. Noi l-am hranit, cu mare grija, pana cand a devenit unul cronic" spune, revoltata, Alexandra.

"Simt nevoia sa fac o precizare, nu spun ca toti oamenii sunt la fel - indiferenti. Activitatile Our Big Day Out au strans aproape 2.000 de oameni in decursul a 12 ani. Asta dovedeste cat de multi isi doresc sa devina schimbarea. In afara de ei, mai stiu personal cateva sute de oameni care fac minuni zilnic. Dar este nevoie de o armata mult mai mare, este nevoie ca noi toti sa ne unim dorintele si sa lucram impreuna pentru a ni le indeplini.

Fondurile necesare derularii proiectelor Our Big Day Out au fost acoperite pana recent exclusiv de voluntari, Agentia Sister si de companiile implicate. Avand in vedere evolutia programului, Alexandra a infiintat in urma cu trei ani Asociatia Sister, prin care se strang fonduri pentru realizarea activitatilor care au loc in afara sarbatorilor, unele din ele mentionate mai sus.

Ca cetatean, ce recomanzi? „Ia-ti din timpul tau si da-l mai departe, timpul este una dintre cele mai valoroase monede pe care le poti dona societatii. Imparte-l si cu cei pentru care poate insemna totul.”


Our Big Day Out, 19sursa. Reportaj Digi24 / Youtube

Puteti si voi

Cei care vor sa sustina demersul Our Big Day Out si al colegilor voluntari ai Alexandrei Tinjala pot vizita pagina de Facebook Our Big Day Out unde pot gasi mai multe informatii despre viitoare activitati. Sau le pot scrie un email la adresa obdo@sister.ro pentru a face cunoscuta intentia de a fi alaturi de proiecte.

Orice sprijin este binevenit, fie ca pot redirectiona 2% din impozit in favoarea Asociatiei Sister completand Formularul 230  ANAF pentru veniturile din salarii fie completand Formularul 200 ANAF pentru PFA-uri si venituri din alte surse. Oricat de mic, orice ajutor conteaza.

Cei care opteaza pentru completarea formularelor, nu trebuie sa uite insa ca acestea trebuie depuse pana nu mai tarziu de 25 mai 2017 la Administratia Financiara de care apartin cu domiciliul (adresele le gasiti pe site-ul ANAF), fie personal, fie prin posta- cu confirmare de primire. Formularul 230 se poate depune si electronic, prin intermediul platformei „Spatiul Privat Virtual” de pe anaf.ro - daca ai semnatura electronica.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: