Fondatoarea LaPrimulBebe, Atena Boca - singura romanca acceptata de Facebook in programul sau de burse de 1 an Community Leadership 2018
Credit: LaPrimulBebe / Fabrica de PR
In Romania, in fiecare an, peste 1000 de parinti aud cuvantul cancer, atunci cand medicii le pun diagnosticul copiilor lor. In Europa peste 85% dintre copiii cu acest diagnostic se vindeca. La noi, unul din 2 copii nu supravietuieste.
adplayers.info
In Romania, in fiecare an, peste 1000 de parinti aud cuvantul cancer, atunci cand medicii le pun diagnosticul copiilor lor. In Europa peste 85% dintre copiii cu acest diagnostic se vindeca. La noi, unul din 2 copii nu supravietuieste. Unul din doi! Principala cauza a ratei scazute din Romania este lipsa facilitatilor necesare pentru diagnosticare si tratament corect.
Infiintata de Atena Boca, singura romanca acceptata de Facebook in programul sau de burse de 1 an Community Leadership 2018, „LaPrimulBebe”, cea mai mare comunitate de sprijin pentru mame de la noi din tara demareaza o campanie umanitara prin care isi propune sa refaca laboratoarele de analize ale Spitalului de oncologie pediatrica Timisoara: #Diagnostic85. Puterea comunitatii este astfel folosita pentru o cauza nobila, iar mamicile care fac parte din „LaPrimulBebe” isi unesc deja fortele pentru acest ajutor.
Asa se face ca pe intreaga perioada a campaniei care se desfasoara in comunitatea online „LaPrimulBebe” intre 6 si 11 decembrie, mamicile liciteaza diverse obiecte, servicii, excursii sau chiar timp petrecut la o cafea cu persoane publice. Membrii „LaPrimulBebe” din 12 orase din tara in care activeaza grupul iau parte concomitent la acest sistem de licitatie cu o cauza umanitara.
„Proiectul pe care vi-l propunem in ultima campanie umanitara „LaPrimulBebe” din acest an este #Diagnostic85. Ne propunem sa refacem complet laboratoarele de analize ale spitalului de oncologie pediatrica Timisoara” spune Atena Boca, fondatoarea „LaPrimulBebe” si singura romanca acceptata de Facebook in programul sau de burse de 1 an Community Leadership 2018.
„Laboratoarele se afla la parterul spitalului. Tot la parter exista cateva cabinete unde unii dintre cei mai buni medici ai Europei discuta cazurile, fac planurile de tratament, planurile de transplant, invata, gasesc solutii. Sunt triste, vechi, neconforme. Saloanele de tratament ale copiilor au fost amenajate deja, la standarde europene. „Daruieste Viata” s-a implicat si a reusit sa faca din saloanele acestui spital unele la standarde europene. Impreuna cu Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu am decis sa ne unim fortele si sa facem acest proiect. Pentru partea de laboratoare ne propunem sa strangem 140.000 de euro, iar pentru partea de cabinete 40.000. Dupa refacerea laboratoarelor si a cabinetelor vom avea primul spital de oncologie pediatrica din Romania, la standarde europene. Proiectul va avea impact zeci de ani de acum inainte si de el vor beneficia zeci de mii de copii. Impreuna cu spitalele din Bucuresti va putea deservi in mod decent o tara din ce in ce mai bolnava”, a mai spus fondatoarea comunitatii.
In Romania, din 40 de judete doar doua au spital oncologic pediatric si laboratoare ce deservesc o tara intreaga: Bucuresti si Timisoara. Mai exista sectii in alte patru orase, insa in spitale de adulti. In Clinica de Oncologie din cadrul Spitalului de Urgenta Copii Timisoara micutii isi incep, sau isi continua, viata de pacient cu cancer. Iar parintii lor viata de martor. Martor al durerii, al neputintei, al disperarii.
In Timisoara se afla singurul centru de transplant de pediatrie din tara, cu acces la toate specialitatile. Mai exista un centru la Fundeni, dar fiind in cadrul unui spital de adulti, in cazul in care copilul are complicatii de orice natura e nevoie sa fie transportat la un alt spital. In ultimii patru ani in aceasta clinica s-au operat 174 de transplanturi medulare si s-au facut peste 3.000 de proceduri privind diagnosticarea leucemiilor si a altor tipuri de cancer. Analizele specifice depistarii nu se fac doar celor internati sau diagnosticati aici. In spitalul din Timisoara se primesc probe din toata tara, pentru a confirma sau infirma teribilul diagnostic. Diagnosticarea precoce si in profunzime este prima conditie esentiala pentru reusita unui tratament si pentru a creste sansa la supravietuire. Atat in vederea diagnosticarii, cat si in perioada tratamentului laboratoarele joaca un rol esential. Daca analizele sunt gresite, tratamentul nu poate fi corect, iar sansele de supravietuire scad semnificativ.
„LaPrimulBebe” s-a implicat constant de-a lungul celor 6 ani de existenta in campanii umanitare, alaturi de mamele din comunitate care, in semn de recunostinta pentru tot sprijinul primit aici, simt nevoia sa contribuie si in societate. „LaPrimulBebe” a demarat campania umanitara #LPBButonulRosu pentru sectia TINN – Marie Curie: timp de 7 zile s-au strans fonduri, sub forma licitatiilor online marca „LaPrimulBebe”, pentru a dota cu un sistem de supra-avertizare sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti de la Marie Curie.
In campania #LPBButonulRosu strans mai multe fonduri si astfel s-a putut directiona o parte si pentru a dota cu un incubator performant si o masa radianta si sectia de nou-nascuti prematuri a maternitatii din Sibiu. In decembrie 2016 se finaliza campania online de strangere de fonduri pentru #LPBPrematur, cu scopul de a dota maternitatea de grad 3 Cantacuzino din Bucuresti (maternitate cu 32% grad de prematuritate), cu pompe profesionale de muls.
Totodata, comunitatea fondata de Atena Boca a fost sustinator special in Campania #LPBEtajulParintilor pentru MagicHome si a reusit sa depaseasca orice record de pana atunci, atat in cifrele obtinute (s-au strans 104.000 euro, cu implicarea a peste 4.500 de mame), cat si in numarul de sustinatori persoane publice care s-au alaturat.