Cel mai valoros lucru produs in Romania. Arta Romaneasca.
PR
Marti, 28 Aprilie 2020

 

Muza. de Sabin Balasa.
Credit: Artmark

Inaintea licitatiei online de Arta Postbelica si Contemporana, inclusiv fragmente din colectia scriitoarei Ileana Vulpescu si din Colectia Jean-Philippe Guilbert, ArtMark ne aduce aminte ca arta romaneasca, domeniu ce ocupa in mai mica masura clasamentele senzationaliste si, cu siguranta, in si mai mica masura, agenda politicilor publice, de incurajare ori finantare a „productiei locale”, este cel mai valoros lucru produs in Romania

AdPlayers. info

Care este cel mai valoros lucru produs in Romania si se cumpara pe cei mai multi bani in oricare colt al lumii? Inaintea licitatiei online de Arta Postbelica si Contemporana, inclusiv fragmente din colectia scriitoarei Ileana Vulpescu si din Colectia Jean-Philippe Guilbert, ArtMark ne aduce aminte ca arta romaneasca, domeniu ce ocupa in mai mica masura clasamentele senzationaliste si, cu siguranta, in si mai mica masura, agenda politicilor publice, de incurajare ori finantare a „productiei locale”, este cel mai valoros lucru produs in Romania.

De remarcat ca, daca cea mai scumpa masina produsa vreodata in lume este Bugatti La Voiture Noire, expusa anul trecut la Salonul Auto de la Geneva, la 11 milioane de euro, la acelasi pret si doar in urma negocierii statul roman a reusit sa reduca, de la un 20 de milioane, in conditii speciale, pretul preemptiunii pentru Cumintenia Pamantului de Constantin Brancusi (pe care, din pacate, nu a mai si achitat-o).

Iar o pictura contemporana realizata de baimareanul Adrian Ghenie (nascut in 1977), „Nickelodeon”, s-a adjudecat la casa Christie’s din Londra in 2016 cu 9 milioane de euro. Pentru ca anul acesta in februarie, tot la Londra, la Sotheby’s, acelasi Adrian Ghenie sa marcheze din nou o adjudecare senzationala, de peste 5 milioane de euro, pentru lucrarea „The Arrival”.

Iata asadar ca cel mai valoros lucru produs in Romania nu intra tocmai in categoriile la care unii ne-am fi asteptat – case, masini, bijuterii, ceasuri etc. – fiind depasite de arta de patrimoniu, iar, uneori, chiar si de arta contemporana.

Inca nu este si vedeta trendurilor romanesti de investire, dar poate va deveni vedeta de maine. Cu siguranta insa, segmentul de piata de arta contemporana se afla intr-un trend ascendent, asa cum o arata recentul Raport de piata de arta al Institutului de Management al Artei, largindu-se in medie anuala cu 4%, iar multi dintre artistii care dau viata acestui segment – Adrian Ghenie, Mircea Cantor, Șerban Savu, Mircea Suciu, Gheorghe Fikl, ori mai clasicii Ștefan Caltia, Constantin Piliuta, Sabin Balasa, Corneliu Baba, Horia Bernea etc. sunt prezenti cu lucrari remarcabile in actuala Licitatie de Arta Postbelica si Contemporana.

Arta contemporana ne da curaj, prin panoul variat de abordari simbolice ale vietii contemporane sau prin explorarea celor mai controversate teme politice sau fenomene de activism civic. Selectia de lucrari puse in vanzare poate fi vizionata online pe artmark.ro, iar pe 19 mai pot fi licitate  in regim online, pe platforma Artmark Live.

Mai mult in Business


PUBLICITATE: