Cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Nai „Gheorghe Zamfir”, pe 16-18 august 2024, la Gaesti, locul nasterii celebrului muzician roman.
Luni, 12 August 2024

 

Printre artistii internationali invitati in aceasta editie se afla: Andrea GRIMINELLI – Italia, Elia CMIRAL – SUA, Nedyalko NEDYALKOV – Bulgaria, Aydin YAVAS -Turcia, Kim JUHYEONG - Coreea de sud, Vasile IOVU – Artist al poporului din Republica Moldova, Igor PODGOREANU – Republica Moldova, Edgar MUENALA – Ecuador si Jong SOO JUNG - Coreea de Sud.

AdPlayers. info

Fundatia Internationala de Muzica „Gheorghe Zamfir”, in parteneriat cu Primaria Orasului Gaesti, Consiliul Judetean Dambovita prin Centrul Judetean de Cultura Dambovita si Primaria Orasului Chisinau, organizeaza Festivalul International de Nai “Gheorghe Zamfir” editia a VI-a, care va avea loc la Gaesti, judetul Dambovita, in perioada 16 - 18 august 2024.

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, Festivalul International de Nai „Gheorghe Zamfir”, a devenit deja o traditie si transforma, anual, orasul Gaesti, intr-un pol cultural, in care un public numeros, se bucura de spectacole de muzica clasica, pop simfonice, recitaluri, de un regal folcloric, precum si de momente inedite cu invitati surpriza.

Printre artistii internationali invitati in aceasta editie se afla: Andrea GRIMINELLI – Italia, Elia CMIRAL – SUA, Nedyalko NEDYALKOV – Bulgaria, Aydin YAVAS -Turcia, Kim JUHYEONG - Coreea de sud, Vasile IOVU – Artist al poporului din Republica Moldova, Igor PODGOREANU – Republica Moldova, Edgar MUENALA – Ecuador si Jong SOO JUNG - Coreea de Sud.

Pe scena Festivalului International de Nai “Gheorghe Zamfir” editia a VI-a, vor performa exceptionalii interpreti romani: Ovidiu BARTES, Trei Tenori Ieseni, Rodica Gabriela ANGHELESCU, Cezar CAZANOI, Ion DRAGAN, Radu NECHIFOR, Claudia DIACONU IORDACHE, Elina DINCA VELICA, Alexandru PAL, Roxana RECHE, Maria ROTARU, Ruxandra PITULICE, Gheorghe RIZEA, Flavius TINICA, Vlad SPATARIU, Roxana GOIA, Gabriela ARDUSATAN, Cristian TOTPATI, Cosmin BADITA, Daniela GHITA, Maria Madalina LUPU, Dan Dumitru CRETU, Darius DOBRINESCU, Ionut CARSTEA si Alexandra PETRICA.

Amfitrioana a celor doua concerte de pe scena din Pardul Central va fi indragita prezentatoare Iuliana TUDOR.

Artisii invitati vor fi acompaniati de Orchestra folclorica “Lautarii” din Chisinau, condusa de Maestrul Nicolae BOTGROS si de Orchestra Simfonica Muntenia, sub bagheta Maestrilor dirijori Daniel JINGA si Tiberiu Dragos OPREA.

Momente unice, de folclor autentic, vor fi prezentate de artistii profesionisti ai ANSAMBLULUI FOLCLORIC PROFESIONIST CINDRELUL – JUNII SIBIULUI si de  GRUPUL DE TULNICARESE DIN APUSENI.

Accesul publicului in Parcul Central din Gaesti, la evenimentele din 17 si 18 august 2024, va fi gratuit.

Cert este ca, gazda noastra, Maestrul Gheorghe Zamfir, va fi pe scena, ca de fiecare data, in ambele seri, alaturi de invitati de marca ai muzicii internationale.

Puritatea sunetului sau a uimit si totodata inspirat numerosi artisti. Unul dintre celebrii muzicieni ai lumii, Eric Clapton, declara pentru The New York Times, in anii 80’ , ca Inspiratia sa muzicala provine din cateva surse neasteptate: "Am fost influentat in ultimii ani de un artist numit Zamfir care interpreteaza melodii calde si multe lucrari clasice la nai. Sunetul sau inalt si clar pe care il are la nai este exact cum mi-ar placea sa sune chitara mea ".

Dirijorul Sergiu Celibidache a elogiat contributia lui Gheorghe Zamfir la imaginea muzicii romanesti in contextul culturii universale contemporane, iar Duke Ellington spunea despre Gheorghe Zamfir ca „un artist atat de talentat cu siguranta apartine categoriei muzicienilor inspirati de Dumnezeu”.

Faima internationala a fost castigata datorita calitatilor sale exceptionale de compozitor si de interpret pentru coloanele sonore din filme celebre. El a interpretat muzica pentru "Once Upon a Time in America", "Karate Kid" sau "Omul inalt blond cu un pantof negru". Tarantino a folosit piesa "Lonely Shepherd" interpretata magistral de maestrul Zamfir, ca tema muzicala in filmul "Kill Bill".

Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrari pentru nai si orga sau pian, muzica de camera si orchestra simfonica, muzica sacra pentru orchestra si cor. A inregistrat mai mult de 200 de albume din care a vandut sute de milioane de exemplare si a obtinut mai mult de 120 de discuri de platina si de aur.

De-a lungul carierei, a colaborat cu muzicieni de top precum: James Last, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Lawrence Foster, André Rieu, British Chamber Orchestra, dirijorul Seiji Ozawa, Cvartetul Oxford, Richard Clayderman, Nana Mouskuri, Enrico Macias, Eugene Sarbu, Andrea Griminelli, printre altii.

Maestrul Zamfir a fost decorat cu Ordinul Cavaler al Belgiei, Cavaler al Luxemburgului, de doua ori cu Medalia de Aur a Asociatiei Academiei de Arte, Stiinte si Litere din Paris; el a primit de doua ori Medalia Universitatii Don Bosco din Roma; Medalia Vaticanului, oferita de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Sagetatorul de Aur, al Italiei; Meritul Cultural in grad de Ofiter al Frantei; Ordinul Comandorului, oferit de presedintele Peru; de doua ori, Premiul Academiei Charles Cros din Franta; Doctor Honoris Causa al Universitatii "Constantin Brancusi", Doctor Honoris Causa al Universitatii "Ovidius", Ambasador al turismului romanesc, Ordinul "Mihai Eminescu" si cea mai inalta distinctie a Republicii Moldova, Ordinul Republicii Moldova, iar in 2016 primeste, in Italia, Heritage World Music Award.

In 2018, Gheeorghe Zamfir este numit Director Onorific pe viata, al Centrului International de Schimburi Academice al Naiului de la Conservatorul de Muzica din Xian-China, iar de Ziua Culturii Romane, in 2022 a primit Ordinul Steaua Romaniei, de la Presedintele Klaus Johannis, pentru intreaga contributie in muzica universala si in promovarea muzicii romanesti in special.

Desfasurator

In 16 august, ora 17:00, va avea loc conferinta „Naiul in Lume”, dedicata amatorilor si profesionistilor de toate varstele, practicanti ai acestui instrument, cu invitati romani si internationali, specialisti in domeniul muzical, conferinta ce va marca deschiderea celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Nai “Gheorghe Zamfir”. Evenimentul se va desfasura in incinta Centrului Cultural „Gheorghe Zamfir” din Gaesti.

Ziua a doua a Festivalului va fi dedicata muzicii pop-simfonice si muzicii clasice, spectacolul se va desfasura pe scena din Parcul Central, in aer liber. Artistii invitati vor fi acompaniati de Orchestra Simfonica Muntenia, sub bagheta Maestrilor dirijori Daniel JINGA si Tiberiu Dragos OPREA.

Iubitorii de folclor se vor putea bucura  de mult asteptatul Regal Folcloric, in seara zilei de duminica, 18 august 2023,  de la ora 19:00, pe aceeasi scena din Parcul Central, cu participarea extraordinara a Orchestrei “Lautarii” din Chisinau, dirijor Nicolae Botgros.

Parteneri : Centrul de Cultura „Augustin Bena” din Alba Iulia, Universitatea Valahia din Targoviste, BEKO, Aqua Carpatica, Pop Cola, Hotel Del Ponte, Laboratorul cu bucurii, Soral Concept, Varuna, Baiatul cu flori, Trends by Adina Buzatu.

Parteneri media ai evenimentului sunt: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Muzical, Radio Romania Antena Satelor, Radio Romania Cultural, Romania TV si Cronica de Gaesti.

Mai mult in Sponsorship, Timp Liber, Entertainment,

 


PUBLICITATE: