Credit: Fundatia Orange
Prin aplicatia "Voci pentru maini", persoanele cu deficienta de auz din Romania pot apela video un interpret, pentru servicii de interpretare mimico-gestuala in timp real
adplayers. info
Premiera nationala o aplicatie mobila si totodata o platforma web prin care persoanele cu deficienta de auz din Romania pot apela video un interpret, pentru servicii de interpretare mimico-gestuala in timp real.
Serviciul a fost dezvoltat de Asociatia Nationala a Surzilor din Romania – Filiala Bucuresti, cu o finantare din partea Fundatiei Orange, prin fondul „Lumea prin Culoare si Sunet”. Proiectul are o valoare totala de 195.655 RON, din care 89,5% a fost acoperita din finantarea Fundatiei Orange, prin fondul de finantare Lumea prin Culoare si Sunet, editia 2017.
Aplicatia „Voci pentru maini”, poate fi accesata online pe http://www.vocipentrumaini.ro/ sau descarcata gratuit din App Store si Google Play si este la dispozitia oricarei persoane cu deficiente de auz, pe baza unui cont de utilizator pe care si-l poate crea in platforma
Persoanele cu deficiente de auz intampina dificultati mari de comunicare atunci cand merg la banca, la avocat, la un oficiu postal sau in alte interactiuni cu autoritatile statului ori servicii comerciale. De aceea, au nevoie frecvent de un interpret in limbaj mimico-gestual.
Pana acum, deficientul de auz putea sa solicite sa fie insotit de interpret, care intermedia aceasta comunicare la fata locului, insa distanta, agenda incarcata sau indisponibilitatea interpretului faceau dificile sincronizarile deficientilor de auz cu interpretii.
„Persoanele surde au adesea nevoie de un interpret, cand simt ca nu pot sa controleze o discutie cu persoanele tipice si, pana acum, nu ne puteam ocupa de toate cererile pe care le primeam. Practic aplicatia este solutia noastra digitala la o problema geografica, de spatialitate, pe care am intampinat-o” a spus Ion Muntean, Director Executiv A.N.S.R. – Filiala Bucuresti.
Dupa logare, aplicatia ofera o serie de situatii prestabilite, prin care persoana surda poate sa descrie contextul in care se afla si pentru care solicita sprijin: farmacie, politie, banca, primarie etc. Selectand una dintre aceste optiuni, deficientul de auz lanseaza un apel catre toti interpretii in limbaj mimico-gestual disponibili in acel moment in platforma. Cel care este disponibil in momentul respectiv preia apelul si traduce in timp real conversatia dintre persoana surda si interlocutorul sau.
„Este primul proiect de acest fel din Romania si vine sa acopere o nevoie deja cunosuta a deficientilor de auz. Voci pentru maini este un proiect inovativ si demonstreaza, inca o data, ca digitalul si tehnologia pot aduce solutii eficiente si sustenabile in sprijinul integrarii persoanelor cu deficiente.”, a spus Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange.
Asociatia Nationala a Surzilor din Romania este o organizatie nonprofit, apolitica, cu caracter social umanitar, infiintata in anul 1919 pentru a apara si promova interesele sociale, cultural-educative si profesionale ale persoanelor cu deficienta de auz, in vederea integrarii acestora in societate, prin egalizarea sanselor.
Mai mult in CSR, Responsabilitate Sociala, PR,