800 elevi cu deficiente de auz sau vorbire au intrat pe platforma Logopedia. Din 2018, va fi larg accesibila.
Marti, 20 Februarie 2018

Credit: LogopediaDigitala.ro

Lansata de Salvati Copiii si Fundatia Orange, Logopedia pune la dispozitia specialistilor care lucreaza cu copii cu deficiente de auz si de vorbire 11 jocuri educationale dar si un ghid de bune practici, in care sunt incluse o serie de metode si instrumente digitale de lucru.

adplayers.info

Peste 800 de elevi cu deficiente de auz sau de vorbire si 120 de profesori psihopedagogi si logopezi au participat in perioada mai-decembrie 2017 la proiectul Logopedia, platforma digitala educationala dezvoltata de Organizatia Salvati Copiii cu sprinijinul Fundatiei Orange, pentru dezvoltarea limbajului in limba romana a acestor elevi. Sprijinul financiar primit din partea Fundatiei Orange a venit prin fondul de finantare „Lumea prin Culoare si Sunet”, dedicat imbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu deficiente de vedere si de auz.

Logopedia pune la dispozitia specialistilor care lucreaza cu copii cu deficiente de auz si de vorbire 11 jocuri educationale dar si un ghid de bune practici, in care sunt incluse o serie de metode si instrumente digitale de lucru. Platforma face parte dintr-un proiect derulat la nivel national si este disponibila tuturor pe www.logopediadigitala.ro.

Potrivit responsabililor de comunicare, in Romania, sunt 28,694 de copii care au handicap mental, auditiv si asociat, care implica intarzieri sau dificultati in achizitia limbajului, conform Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati.

„Salvati Copiii considera ca tehnologia utilizata in mod sigur si constructiv poate reprezenta o sansa spre dezvoltarea copiilor aflati in situatii de risc sau care se confrunta cu dificultati de integrare sociala, iar proiectul Logopedia vine in intampinarea acestor nevoi. Reactiile copiilor si cele ale specialistilor implicati in proiect ne-au dovedit ca activitatile au fost utile si, astfel, au incurajat demersul de a deschide platforma catre publicul larg, incepand cu anul 2018”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

„Initiativa Salvati Copiii este salutara; avem nevoie de instrumente digitale pentru diverse tipuri de activitati de invatare, in special pentru formarea si dezvoltarea limbajului si corectarea pronuntiei, care constituie baza pentru integrarea copiilor cu deficiente. Am apreciat in mod deosebit faptul ca am avut libertatea necesara in implementarea proiectului la nivel local, in functie de programul si nevoile grupului de beneficiari din scoala, colaborand in acelasi timp cu coordonatorul si echipa de la nivel national”, a declarat Tatiana Draghici, profesor psihopedagog la Centrul Scolar de Educatie Incluziva „Constantin Pufan” din Vaslui.

Conform autorilor proiectului, platforma Logopedia a inregistrat deja peste 53.000 de accesari, iar 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi si logopezi din proiect au avut ocazia sa participe la cursuri de formare si ateliere, dedicate adaptarii modului de folosire a jocurilor din platforma la nevoile fiecarui copil implicat. In proiect au fost incluse 10 institutii de invatamant special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia si a putea derula activitatile educationale, individuale si de grup.

„Cu ajutorul Logopedia, acesti elevi au sansa integrarii prin tehnologie si promisiunea unui traseu cat mai apropiat de cel al copiilor fara deficiente de auz.”, sustine Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange.

Pe parcursul anului 2018, platforma va fi deschisa publicului larg, pentru ca toti cei care doresc sa imbunatateasca limbajul si comunicarea verbala a copiilor cu deficiente de auz sau de vorbire sa poata beneficia de materialele suport. 

Logopedia isi propune sa creasca nivelul de identificare si folosire a sunetelor si a limbajului vorbit in randul copiilor cu deficienta de auz si de vorbire, prin utilizarea mijloacelor digitale. Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa Salvati Copiii a colaborat pe parcursul anului 2017 cu institutii de invatamant speciale, voluntari Orange si logopezi experimentati, in vederea dezvoltarii platformei digitale interactive adaptate nevoilor copiilor cu deficiente de auz si de vorbire.

Platforma Logopedia este organizata in jurul obiectivelor de invatare necesare pentru imbunatatirea capacitatilor lingvistice, concentrandu-se in trei directii: dezvoltarea vocabularului, structurarea limbajului, emiterea sunetelor. 

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR,


PUBLICITATE: