Romanii considera reducerea stresului (74%), distractia alaturi de felina (72%) si timpul de calitate petrecut impreuna (70%) printre cele mai importante beneficii ale traiului alaturi de o pisica
AdPlayers. Info
43% dintre romani considera pisica parte din familie, conform celui mai recent studiu Whiskas, realizat de Reveal Marketing Research pe un esantion de 1.010 de respondenti din Romania. Potrivit cercetarii, cei mai multi dintre acestia (71%) sunt de parere ca viata lor s-a imbunatatit considerabil de cand au pisica, in timp ce mai mult de jumatate (61%) spun ca nu isi mai pot imagina viata fara ea.
Brandul Whiskas lanseaza cu aceasta ocazie initiativa #Iamacatperson pentru a arata numeroasele beneficii ale traiul alaturi de feline si a inspira oamenii sa afirme cu mandrie cat de minunate sunt pisicile lor, dar si cum le imbunatatesc acestea viata.
73% dintre romani au gasit sau primit pisicile pe care le au in grija
Din totalul romanilor care au pisica, 40% au spus ca au gasit-o, 33% au primit-o de la un cunoscut, in timp ce pentru 26% dintre acestia, felina a fost nascuta de o alta blanoasa din gospodaria lor. La polul opus, doar 11% dintre romani au cumparat pisica, dintre care 6% de la un crescator autorizat cu certificat pedigree si 5% de la o persoana fizica, fara certificat. In cele mai multe cazuri (77%), pisica nu a reprezentat niciun cost de achizitie.
De asemenea, rezultatele studiului arata ca, desi nu au o pisica, 91% dintre romani au interactionat cu persoane care au feline, ceea ce inseamna ca pisicile se numara printre cele mai intalnite si iubite animale de companie.
In plus, dintre respondentii care nu au pisica in acest moment, barbatii s-au dovedit mai deschisi la ideea de a deveni parinti de pisici. 21% dintre barbati intentioneaza sa isi ia pisica in viitorul apropiat, in timp ce doar 12% dintre femei isi doresc acelasi lucru.
Iubitorii de feline, firi mai atente, calme si creative
In trecut, pisicile aveau o semnificatie speciala si erau considerate fiinte sacre, mistice, dar si vanatori excelenti datorita caracteristicii lor innascute de a prinde rozatoare mici. In ciuda rolului important in multe culturi, astazi, exista numeroase preconceptii privind persoanele care au o pisica alaturi.
Cu toate acestea, rezultatele cercetarii arata ca perceptia generala a romanilor asupra iubitorilor de feline este una pozitiva, 64% dintre respondenti avand o parere buna despre persoanele cu pisici – de cele mai multe ori, acestea sunt vazute ca persoane mai atente (56%), calme (43%) si creative (38%).
Similara este si perceptia iubitorilor de feline despre ei insisi – acestia caracterizandu-se ca fiind persoane mai atente (60%), dar si mai active (50%), organizate (49%) si independente (41%).
„De-a lungul timpului, mintile luminate au incercat sa dea raspunsuri unor intrebari existentiale despre iubire, atasament, moarte, etica. Potrivit filozofului John Gray, putem sa deslusim anumite sensuri si cu ajutorul filosofiei de viata a pisicilor. Detasarea si imperturbabilitatea acestora amintesc de virtutile unui calugar, iar vigilenta lor se aseamana cu cea a unui samurai.” a spus Candice Prohanca-Dragota, psiholog clinician si psihoterapeut.
„Viata buna nu este cea pe care ai fi putut-o duce sau cea pe care ai putea-o avea in viitor, ci viata pe care o traiesti acum. Aici, pisicile pot fi profesorii nostri, pentru ca ele nu duc dorul vietilor pe care nu le-au trait.” (John Gray – „Filosofia Felina”). Cu alte cuvinte, noi – cei care convietuim cu pisicile – am putea sa invatam de la acestea cum sa traim in timpul prezent, adica in AICI si ACUM.” a adaugat psihologul clinician.
Pentru majoritatea romanilor, pisica este parte din familie
Desi este o fire independenta, pisica, ca si alte animale de companie, creeaza o legatura speciala cu parintele biped. La fel este si in cazul oamenilor, 43% dintre respondentii care au pisica afirmand ca aceasta este parte din familie, in timp ce 24% o considera animal de companie. La polul opus, doar 13% au spus ca nu au creat o legatura speciala cu felina lor.
Comparativ cu media generala, romanii cu varsta intre 55-64 ani, dar si 18-24 ani considera in procent mai mare (52%, respectiv 46%) ca pisicile fac parte din familia lor.
„Studiul Harvard despre fericire (1938-2018), desfasurat timp de 80 de ani si considerat cel mai important studiu longitudinal, intitulat „Despre viata buna si cum sa o traim” evidentiaza ca principiu de viata faptul ca relatiile bune ne mentin mai sanatosi si mai fericiti. In cadrul suportului social ca factor important pentru starea de bine a oamenilor sunt enumerate relatiile pe care le avem cu familia, prietenii, vecinii, colegii de serviciu si /sau animalele de companie (care pot functiona uneori ca substitut pentru fiinta umana). Prin urmare, pisica este vazuta ca membru cu drepturi depline in cadrul familiei si/ sau companion pentru oamenii singuri.” a mai spus psihoterapeutul.
Din totalul respondentilor cu pisica, 37% au declarat ca pisica lor traieste exclusiv in interior (de exemplu, in apartament), 31% au o pisica care traieste in interior, dar are posibilitatea sa iasa afara, si 39% au pisici care traiesc doar afara, acestea din urma fiind mai des intalnite in mediul rural.
Pisicile reprezinta un angajament pe termen lung, timp in care dezvolta legaturi emotionale puternice cu membrii familiei si reusesc sa ajunga la inima acestora. 71% dintre respondentii cu feline au spus ca viata lor s-a imbunatatit odata cu venirea pisicii in casa lor, in timp ce 26% nu au remarcat nicio schimbare. De asemenea, peste jumatate dintre acestia (61%) au spus ca nu isi mai pot imagina viata fara pisica lor, ceea ce demonstreaza faptul ca felinele sunt companioni minunati.
Convietuirea cu o pisica are, de asemenea, numeroase beneficii. Conform studiului Whiskas, 74% dintre romanii care au pisica sunt de parere ca pisicile contribuie la reducerea stresului si au un efect calmant atunci cand sunt mangaiate. 72% spun ca au parte de distractie impreuna si 70% considera felinele un bun companion in viata de zi cu zi. Printre celelalte beneficii ale traiului alaturi de o pisica, romanii considera protejarea impotriva rozatoarelor, responsabilizarea, dar si imbunatatirea calitatii vietii.
„Viata alaturi de animale are un rol important atat in contextul socio-uman, cat si in cel psihologic, inca de la aparitia speciei noastre. In lumina studiilor din literatura de specialitate, dar si potrivit propriilor cercetari in calitate de psiholog clinician pot afirma ca prezenta pisicilor poate creste starea de bine psihologica si aduce beneficii precum confortul, compania, atasamentul, comportamentul prosocial, ameliorarea imaginii de sine. Convietuirea cu pisicile ofera oamenilor posibilitatea de a-si asuma responsabilitatea pentru o alta fiinta, mijlocind totodata dezvoltarea afectivitatii, sensibilitatii si empatiei.” concluzioneaza Candice Prohanca-Dragota, psiholog clinician si psihoterapeut.
,,Prin interactiunea cu pisicile, oamenii au oportunitatea de a invata, de a exersa si de a fi motivati sa aiba grija de cineva. Legatura om-animal are un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltarii sociale, emotionale, comportamentale si cognitive a oamenilor. Promovarea compasiunii si empatiei fata de pisici poate avea implicatii importante pentru comportamentul prosocial fata de semeni, intrucat empatia orientata catre animale se poate generaliza la empatia orientata catre om – conditie esentiala a umanismului
Informarea si educarea, cheia pentru o viata lunga si sanatoasa a pisicii
La fel ca in cazul altor animale de companie, pisicile au nevoie de o nutritie adecvata si echilibrata pentru o viata lunga si sanatoasa. In timp ce 61% dintre respondenti spun ca isi hranesc zilnic pisicile cu hrana uscata, multe persoane le hranesc in continuare cu mancare gatita, aceasta fiind a doua optiune in preferintele romanilor (31%), urmata de hrana umeda sub forma de pliculete (25%) si conserve (16%).
Mancarea gatita poate duce insa la aparitia multor probleme de sanatate – pisicile sunt foarte sensibile, iar unele mancaruri, cum ar fi ceapa si usturoiul, ouale crude sau lactatele se numara printre alimentele toxice pentru feline.
„Pisica este un carnivor innascut si, tocmai de aceea, trebuie avuta in vedere nutritia adaptata acesteia, care se bazeaza foarte mult pe aportul crescut de proteine. Practic, acestea le ofera sursa de aminoacizi atat de necesara dezvoltarii armonioase a pisicilor si sustinerii functiilor metabolice ale organismului. Unii aminoacizi sunt esentiali (adusi in organism prin aportul alimentar) cum ar fi, de exemplu, taurina, care are rol in sanatatea inimii, vederii si in functia reproductiva. Taurina se gaseste in carne, peste si laptele matern. De exemplu, produsele Whiskas au un continut de taurina care este adaptat nevoilor pisicii, astfel incat sa sustina toate procesele: metabolizarea grasimilor, absortia vitaminelor, acuitate vizuala, functiile cardiace, neuronale si buna circulatie a sangelui, care ajuta la oxigenarea tesuturilor.” spune Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador in cadrul Mars Multisales Europe.
Activitatea fizica este, de asemenea, extrem de importanta pentru sanatatea felinelor, supraponderabilitatea fiind un fenomen frecvent in cazul lor. Aceasta trebuie abordata intotdeauna impreuna cu medicul veterinar deoarece, restrictionarea alimentelor poate avea consecinte grave asupra sanatatii lor, pisicile fiind adaptate sa se hraneasca in doze mici si dese.
Produsele Whiskas sunt dezvoltate impreuna cu expertii Institutului Waltham, iar gama variata le permite felinelor sa se bucure de ceva nou in fiecare zi si le ofera toti nutrientii necesari specifici fiecarei varste pentru a ramane sanatoase si fericite.
Hrana pentru pisici Whiskas este pe piata din anul 1958. Angajamentul pe termen lung al companiei este de a produce hrana de calitate care sa le asigure pisicilor o viata sanatoasa si fericita. Whiskas colaboreaza cu Institutul WALTHAM®, centrul de cercetare dezvoltat de Mars Petcare, pentru a dezvolta in permanenta produse cu o calitate nutritionala imbunatatita. Astfel, produsele Whiskas sunt sanatoase si echilibrate din punct de vedere nutritional.
Mai mult in Cercetare, Research, Campanii