5 din 10 romani sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn. Studiu CIPRA si Reveal Marketing Research.
Miercuri, 11 Decembrie 2024

Stresul este cel mai important factor care afecteaza calitatea somnului romanilor, fiind mentionat de 52% dintre respondenti (in scadere fata 61% anul trecut), urmat de timpul in exces petrecut la calculator sau pe telefon, cu un procent de 40%, obicei care afecteaza in cea mai mare masura tinerii din categoria de varsta 18-24 de ani (62%).

AdPlayers. info

Cel mai recent studiu realizat de Asociatia CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc si Analiza, impreuna cu Reveal Marketing Research, arata ca stresul este cel mai important factor care afecteaza calitatea somnului romanilor, fiind mentionat de 52% dintre respondenti (in scadere fata 61% anul trecut), urmat de timpul in exces petrecut la calculator sau pe telefon, cu un procent de 40%, obicei care afecteaza in cea mai mare masura tinerii din categoria de varsta 18-24 de ani (62%).

Totodata, 28% dintre respondenti petrec prea mult timp la televizor inainte de culcare, iar 27% mananca sau beau cu putin timp inainte de somn si din acest motiv nu se odihnesc bine.

Cercetarea de piata anuala CIPRA a evidentiat faptul ca odihna a avansat in 2024  pe primul loc in topul aspectelor cu impact asupra calitatii vietii romanilor, avand o importanta majora pentru 54% dintre acestia, in timp ce echilibrul dintre viata personala si cea profesionala se afla pe locul doi, iar alimentatia pe locul trei.

Printre cele mai frecvente consecinte ale lipsei de somn mentionate de romani se numara dificultatile de concentrare (53%) si irascibilitatea (52%), urmate de: probleme cu memoria (45% dintre respondenti); renuntare la activitatile care le fac placere (39%); evitarea interactiunilor sociale (36%); atipitul in timpul zilei (35%); probleme in a-si indeplini sarcinile la job (31%).

„Din pacate, rutina de seara a celor mai multi dintre noi se invarte in jurul telefonului, calculatorului si televizorului. Lucram pana tarziu, chiar si acasa, sau ne relaxam vizionand filme sau cu telefonul in mana, urmarind noutati din mediul online", spune dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, expert CIPRA.

,,Este important sa avem un ritual de seara sanatos, sa petrecem timp de calitate in familie, sa citim, sa meditam, lucruri care ne ajuta realmente sa ne destindem fizic si psihic si ulterior sa avem un somn bun si odihnitor. In plus, copiii nostri au nevoie de reguli si de exemple sanatoase, pentru ca si ei devin dependenti de dispozitive digitale la varste din ce in ce mai mici, iar modelul pe care il oferim si timpul petrecut impreuna cu ei sunt decisive in formarea obiceiurilor viitoare. Desigur, este important sa identificam cauzele care afecteaza somnul fiecaruia dintre noi si sa luam masuri: sa mergem la medic pentru a trata apneea in somn, problemele respiratorii, sa evitam consumul de acool si substante energizante inainte de culcare. Lipsa somnului nu trebuie neglijata, ea creste riscul de depresie, obezitate, diabet, scade imunitatea, ne afecteaza pe multe planuri", adauga dr. Ruxandra Constantina.

Conform studiului CIPRA, calitatea somnului s-a imbunatatit anul acesta, cand 46% dintre respondenti au declarat ca dorm bine, comparativ cu 39% in 2023. In plus, 59% dintre participantii la studiu au declarat ca dorm intre 7 si 8 ore pe noapte, 21% au mentionat o medie de 6 ore, in vreme ce doar 12% dintre romani dorm maximum 6 ore.

Din acelasi studiu reiese ca romanii adorm mai greu anul acesta: 37% dintre ei adorm in 10 minute sau mai putin (comparativ cu 41% in 2023), 16% in 11-20 de minute, iar 34% petrec intre 21 si 30 minute inainte sa adoarma (fata de 20% in 2023).

Pentru imbunatatirea calitatii somnului, 46% dintre respondenti considera ca i-ar ajuta o organizare mai buna, astfel incat sa termine lucrurile planificate la timp, 30% isi doresc mai multa liniste in casa sau in zona in care locuiesc, 27% mentioneaza meditatia sau alta activitate care sa-i ajute sa se linisteasca inainte de culcare, 25% ar avea incredere in tratamente naturiste sau ceaiuri, 22% un pat sau o perna mai confortabile, iar 8% si-ar dori sa nu mai sforaie, pentru a se putea odihni.

Realizat de Reveal Marketing Research in luna septembrie 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un esantion reprezentativ la nivel national, format din 1007 respondenti, barbati si femei, utilizatori de internet, din mediul urban sau rural, cu varste peste 18 ani. Rezultatele studiului sunt disponibile pe site-ul CIPRA,  sectiunea Studii.

CIPRA

Membrii fondatori au dezvoltat CIPRA cu misiunea de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii romanilor prin informare corecta, validata de catre experti. Calitatea vietii romanilor este afectata de lipsa de informare, care poate conduce la alegeri gresite de consum.

CIPRA pune la dispozitia consumatorilor o platforma informativa care sa ii ajute in luarea unor decizii in privinta obiceiurilor zilnice, astfel incat riscurile care ar putea avea un impact negativ asupra calitatii vietii lor sa fie diminuate. Pentru a se adapta permanent nevoilor curente de informare ale romanilor, CIPRA va stabili un dialog permanent cu consumatori, companii si autoritati.

Reveal Marketing Research

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piata full-service, specializata in marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiza in peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede ca cercetarea de piata reprezinta baza deciziilor corecte si a pozitionarii brandurilor. Solutiile calitative si cantitative ajuta de 16 ani companii din Romania si Europa.

Mai mult in Cercetare, Research, Market Research, Responsabilitate Sociala, CSR

 

 

 


PUBLICITATE: